Mlieko a med
Rupi Kaur
Mlieko a med je zbierka poézie a prózy o láske, strate, traumách, zneužívaní, uzdravovaní a ženskosti. Je rozdelená do štyroch kapitol a každá z nich plní inú úlohu. Vyrovnáva sa s rôznymi bolesťami. Lieči rôzne zármutky. Mlieko a med berie čitateľov na cestu najtrpkejších momentov a hľadá v nich niečo sladké, pretože sladkosť je všade, ak máte vôľu vidieť ju.... celý text
![Světluška_Denča Světluška_Denča](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Vždy, když nejsem ,, ve své kůži", ve mně přečtení jediné básně probudí pocit radosti a štěstí. Do Milk and honey jsem se proto naprosto zamilovala.
![Hania932 Hania932](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/202009/m_202009-2a8.jpg?v=1512825822)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vůbec nevím co o této knize říct. Je hořkosladká a já si jí naprosto zamilovala. Knížka je plná chutí a myslím si, že každýmu zachutná. Je to něco jako pohlazení. U některých věcích jsem se hodně zamyslela a můžu říct že kniha mi změnila pohled na lidi, na svět a hlavně MĚ. Uvědomila jsem si spoustu věcí a to jen díky této knížce. Kniha pro mě z nějaké důvodu hodně znamená. Najdu v ní útěchu a podporu a když se cítím pod psa tak se k knížce strašně ráda vracím♥
![roman9276 roman9276](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/154539/m_roman9276-65b923cb854f9.jpg?v=1706632140)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Je to skvělý, je to syrový, je to plný věcí, který moc časo lidi nahlas neřikaj.
Tenhle soubor myšlenek mě obrovsky nadchnul, rozhodně stojí za přečtení
a v podstatě pokud nejste uvnitř úplně mrtvý nebo úplně debilní, tak vás to musí zaručeně zasáhnout.
![Dominika_a Dominika_a](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/192747/m_dominika-a-XIu.jpg?v=1642680049)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem si zamilovala. Mám ji doma v originále i v češtině. Je to takové pohlazení ženské duše, a myslím, že každá z nás si tam najde to své.
![Nomia Nomia](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Mléko a med není nic pro mě. Přečteno, ale až na občasné výjimka, ve mě básně nezanechaly žádný hlubší dojem, nevyvolaly žádné emoce. Básně jsou různorodá směsice milostného kňourání, feministických blábolů a sem tam proloženo něčím celkem normálním a příjemný, co nepůsobilo ani tolik naivně, ani prvoplánově.
Asi se musím smířit s tím, že jsem necitelný nekulturní barbar a tato jemná ženská lyrika ve mě nezanechala hlubší dojem. Raději v poezii zůstanu věrná autorům, jako je Baudelaire, Nezval nebo Gellner.
![Andrea2811 Andrea2811](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
I když poezii normálně nečtu, čekala jsem po tak velké propagaci skvělou knihu, ale dostavilo se velké zklamání. Pár básní bylo pěkných, ale zbytek se mi vůbec nelíbil. Možná v originále by to bylo lepší nicméně v češtině nedoporučuji.
![josska josska](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/124365/m_josska-eYg.jpg?v=1577879383)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Co k tomu říct,básně sice nečtu ale ten humbuk okolo nechápu,přečetla jsem to a nic ....aspon knížka do výzvy
![StefFišerová StefFišerová](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/108645/m_steffiserova-V8c.png?v=1541261468)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Četla jsem Milk and Honey v originále, protože spousta čtenářů nepřijala překlad zrovna vřele. Musím říct že od knížky, kolem které je takový povyk jsem čekala mnohem víc. Tím nechci říct že se mi nelíbila. Nicméně, žádný "wow" efekt taky nepříšel...
![Janniska Janniska](https://www.databazeknih.cz/img/users/63_/63758/m_janniska-1q7.png?v=1628011655)
Hodně zvláštní kniha,dost feministická,autorka se pravděpodobně vyrovnává s problémy psaním.Popravdě nechápu jak tady mohla kniha vyjít za tak neskutečný prachy,ale poezii moc nehovím,odškrtávám si bod do výzvy.Jinak pro mě asi nic moc.Možná bych tomu dala šanci v originále,překlad tomu asi dost ubral.
![Gibis Gibis](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/133150/m_gibis-ynT.jpg?v=1565771457)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nenazvala bych to zrovna poezií, ale spíš citáty nebo glosami ze života, které působí někdy depresivně, někdy povzbudivě, smutně i optimisticky. Má-li to být výpovědí o autorčině životě, pak je mi líto, co vše asi musela prožít. Zaujme asi spíš mladší čtenáře.
![Pettinka Pettinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/132554/m_pettinka-NUq.jpg?v=1541079068)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mně je celkem jedno jestli mělo jít o klasickou, moderní nebo rádoby poezii. Je mi to fakt buřt. Knížku jsem si koupila (ano, podlehla jsem reklamě, jelikož na mě vyskakovala snad všude) a myslím si, že to nebyl špatný kup. Mám ráda různé citáty, myšlenky. A to splňuje. V básničkách nebo v rádoby básničkách, jak někdo píše v komentáři, jsem se i viděla, usmála. Neříkám, že úplně v každé jsem našla myšlenku, ale ve spoustě ano a dostaly se na seznam mých oblíbených "citátů". Já vlastně poezii vůbec nerozumím, takže nemůžu soudit a nevyhledávám ji, ale tato knížka mě fakt potěšila. Takže já jí těch 5* dám, protože si to zaslouží a vím, že je to kniha, kterou znovu otevřu, abych si přečetla mé oblíbené úryvky! :) A to vůbec nemluvím o vzhledu knížky, který se mi taky moc líbí!
![Edona Edona](https://www.databazeknih.cz/img/users/46_/46127/m_edona-65672827d9154.jpg?v=1701259304)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Na začátek musím podotknout, že jsem četla knihu v originále, neboť překlad pro mě ubírá na kvalitě. Knihu jsem objevila s kamarádkou v knihkupectví, okamžitě jsme si začaly recitovat a naprosto jsme knize propadly. Ne kvůli mainstreamu, ne proto, abychom šly s davem.. Ale obě jsme se v ní našly. Pro mě má kniha opravdu velkou hodnotu, neboť ve mě dokázala vzbudit emoce, donutila mě plakat i smát se.. A taky vzpomínat. Hádám, že lidem, kteří si prožili něco z toho, se kniha líbit bude. Já jsem se v hodně básních našla, až neskutečně moc. Naprosto doporučuji v angličtině, nejlépe si recitovat. Pohlazení po duši.
![anna246 anna246](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/225477/m_225477-d7G.jpg?v=1518740379)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Vůbec mě nenadchla.. Má krásnou obálku, ale obsah je pro mě obrovským zklamáním :(
Poezií bych to už vůbec nenazvala..
![AnnaBa AnnaBa](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/178249/m_annanesporova-pm2.jpg?v=1676560881)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nevím, co napsat. Vypadá to, že "poezii" asi nerozumím a knížka mě osobně moc neoslovila. Vlastně nechápu proč je z toho takový fenomén.
S něčím jsem se i ztotožnila.
![Nickky Nickky](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/28929/28929.jpg?v=1381127909)
Poezii vnímám jako něco
neboť v ní nacházím jen
smutná
rozervaná
až hrubá slova
která někdo položil na papír
a nechal je tam jednoduše ležet.
![Petusa242 Petusa242](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/37286/m_petusa242.jpg?v=1724576409)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Prý moderní poezie....ani v nejmenším se toto nepodobá poezii. Nazvala bych to spíš sbírkou básní a útržků z autorčina růžového deníčku. Velice přeceňovaná kniha.
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2021 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
Mám ji zařazenou mezi knihami,které právě teď čtu.Asi tam bude napořád,protože ji budu číst stále.Od začátku do konce,potom napřeskáčku a pak zase znovu od začátku.Najdete v ní všechno, na co právě pomyslíte.Vždycky si vyberete.Vůbec se neztotožňuji s názorem,že je feministická,jak tady bylo napsáno.Navic mě nějak minul humbuk se kterým bylo očekáváno vydání.O tom jsem se dozvěděla až nyní tady z komentářů.Já prostě nakráčela do knihkupectví,rozhlédla se,vzala do ruky knihu a po přečtení prvních veršů věděla,že si ji odnesu.Smutek,radost,láska,porozumění,moudrost,štěstí.To tam všechno je.Komu se nelíbíla,zkuste ji vzít do ruky znovu a jenom tak lehce nahlédnout a přečíst kousek.Za pár dní to zopakujte a uvidíte co všechno objevíte.