Daň peklu
Holly Black
Moderní příběhy z čarovné říše série
1. díl
O šestnáctileté Kaye Fierchové, harcující se po světě s matkou-rockerkou, se povídá, že je divná. Nechodí do školy, vede zvláštní řeči a ustavičně si vymýšlí báchorky, které jí nevěří ani její nejlepší kamarádka Janet. Když se však Kaye povede oživit kolotočového koně s ulámanýma nohama, uhranout Janetina kluka, poté natrefit na zraněného elfa a ještě jí na okno zaťukají skřítčí kamarádi z dětství, je nad slunce jasnější, že tu doopravdy něco nehraje. Bodláčnice, Loutnička a Špičák dívce prozradí, že k nim má blíž, než si sama myslí. Proto ji požádají, aby jim pomohla v boji s elfskými mocipány, neboť se naplnila sedmiletá lhůta a jejich národ musí o halloweenské noci přijetím Pekelné daně stvrdit své vazalství vůči kouzelnému dvoru Prokletých. Ale pokud by se Kaye odhodlala stát se obětinou, smlouva zůstane nenaplněna a skřítkové by získali svobodu. Dívka prosbu vyslyší a spolu s Janetiným starším bratrem Cornym pronikne do bezcitného světa Neviditelných, aby se o nich i o sobě dověděla víc. Jakou úlohu však hraje v téhle nemilosrdné říši záhadný Roiben, kterého zachránila před jistou smrtí a který je tak přitažlivý? Je celá hra na obětování vážně jenom jako, anebo navzdory všem skřítčím ujištěním začalo jít do tuhého, protože za celou záležitostí stojí kdosi mocnější a Kaye čeká boj o holý život v kulisách, jež jsme vyhradili snům a pohádkám?... celý text
Romány Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2007 , Knižní klubOriginální název:
Tithe, 2002
Narozdíl od Stmívání a dalších knih tohodle žánru není Daň peklu přeslazená a obejde se bez upírů. Panensky čisté charaktery tu neexistujou, nic není jak se zdá. Popisy strašidel i prostředí jsou jednoznačně super. A v neposlední řadě je tu i povedená obálka. Pořád je to čistě holčičí čtení, ale je to dobrý holčičí čtení. :)
Další díly ze série sice česky nevyšly, ale objednala jsem si je v aj, takže připojím pár slov sem. Valiant rozhodně za přečtení stojí, Ironside mi přišla ze slabšího soudku.
Zvláštní kniha. Pohled na dnešní mládež je až děsivě realistický:D. Čekala jsem od ní asi až příliš, proto mě moc neuchvátila. Ale musím přiznat, že teď, asi po půl roce jsem si na ni znovu vzpomněla a asi si ji přečtu znovu...je možné, že její pravé kouzlo objevím až při druhém čtení.
Kdysi jsem si říkala, že žádnou knížku nebudu číst dvakrát, ale když jsem přečetla tuhle musela jsem ji pak přečíst ještě pětkrát. Moc se mi líbí úryvky z jiných knih u začátků kapitol.
Četla jsem ji už asi čtyřikrát a pořád mě děsně baví. Kéž by tímhle stylem bylo napsáno víc knih. Dostaly mě postavy, dostala mě autorčina otevřenost, ta se fakt s ničím moc nepáře. Dostal mě tenhle svět. Pokaždé si vzpomenu na jednu scénu z knihy, kterou si už bohužel nepamatuji. Hrdinka byla přilákána sladkou vůni ovoce, kterou ovšem vydávalo stvoření, které ji chtělo zabít. Tak si trochu připadám i při čtení této knihy. Přítahuje mě svou sladkou vůní, ale přitom jde o hnijící ovoce, za kterým se zkrývají ostré drápy, tlející dřevo a pach krve. Naprosto šílená atmosféra fatazie, jejíž podobu miluju ze všeho nejvíc.
Zprvu jsem si říkala, že kamarádky tuhle knížku přecenily... jenže čím dál jsem četla, tím víc se mi kniha líbila. Když přejdete důležitý ale ne tak zábavný začátek, dostanete se k neuvěřitelné akci plné zvratů... :)
2018 | Krutý princ |
2019 | Podlý král |
2015 | Železná zkouška |
2020 | Královna ničeho |
2017 | Nejchladnější dívka ve Městě chladu |
Úžasná kniha, dříve jsem už četla knihy o vílacha a skřetech četla ale tato mě bavila zatím nejvíce..