Daň peklu přehled
Holly Black
Moderní příběhy z čarovné říše série
1. díl
O šestnáctileté Kaye Fierchové, harcující se po světě s matkou-rockerkou, se povídá, že je divná. Nechodí do školy, vede zvláštní řeči a ustavičně si vymýšlí báchorky, které jí nevěří ani její nejlepší kamarádka Janet. Když se však Kaye povede oživit kolotočového koně s ulámanýma nohama, uhranout Janetina kluka, poté natrefit na zraněného elfa a ještě jí na okno zaťukají skřítčí kamarádi z dětství, je nad slunce jasnější, že tu doopravdy něco nehraje. Bodláčnice, Loutnička a Špičák dívce prozradí, že k nim má blíž, než si sama myslí. Proto ji požádají, aby jim pomohla v boji s elfskými mocipány, neboť se naplnila sedmiletá lhůta a jejich národ musí o halloweenské noci přijetím Pekelné daně stvrdit své vazalství vůči kouzelnému dvoru Prokletých. Ale pokud by se Kaye odhodlala stát se obětinou, smlouva zůstane nenaplněna a skřítkové by získali svobodu. Dívka prosbu vyslyší a spolu s Janetiným starším bratrem Cornym pronikne do bezcitného světa Neviditelných, aby se o nich i o sobě dověděla víc. Jakou úlohu však hraje v téhle nemilosrdné říši záhadný Roiben, kterého zachránila před jistou smrtí a který je tak přitažlivý? Je celá hra na obětování vážně jenom jako, anebo navzdory všem skřítčím ujištěním začalo jít do tuhého, protože za celou záležitostí stojí kdosi mocnější a Kaye čeká boj o holý život v kulisách, jež jsme vyhradili snům a pohádkám?... celý text
Romány Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2007 , Knižní klubOriginální název:
Tithe, 2002
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Daň peklu. Přihlašte se a napište ho.
Knihu jsem si užila a to mi vlastně stačí, nevadí, že není geniální a nezapomenutelná, ale je čtivá a příjemně oddychová...
A kdyby začátek nebyl tak rozvláčný, bylo by to ještě lepší... a kdyby bylo ještě víc Roibena, přidala bych snad i hvězdičku..
Tithe - Kniha není špatná, ale ten překlad. Možná jsem udělala chybu, že jsem první četla krutého prince, protože jsem si v tom udělala trošku zmatek. Tato kniha (série) je napsána (a přeložena) v jiném desetiletí než krutý princ, proto chápu určité rozdíly v českém názvosloví (elf - víla), ale nakonec jsem si musela otevřít anglickou verzi knihy, abych se zorientovala. A nestačila jsem se divit. Překladatelka umě pozměnila kontext celých scén a pasáží svým překladem. Bohužel. Navíc překlad jako Kelpie - vodní kůň nebo pixie - plivnice mi bohužel přijdou dost k smíchu. I když asi chápu, kam tím překladatelka mířila. Sérii dočtu v originále (jako bych měla jinou možnost) a budu ji brát jako takové doplnění světa The folk of the air series spíše než samostatně stojící dílo. K ději dodám, že punková hrdinka Kaye se mi líbila, stejně jako Roiben. Jejich vztah je trochu z rychlíku, ale to nevadí, nemá to být žádný psychologický román s hloubkovým rozborem charakterů a vztahů.
Valiant - Druhý díl je jiný, ale určitě ne špatný. Moc se mi atmosféra "betonové jungle" a všudypřítomné špíny a pochybných rozhodnutí líbila. Tohle je zase trošku jiná romance.
Ironside - S třetím dílem se opět vracíme k pohledu Kaye, potkáváme ale také některé postavy z Valianta, takže ta změna vypravěče ve druhém díle měla nějaký smysl. Postavy pomalu a jistě tak nějak dospívají a jejich charaktery se vyvíjejí, i třetí díl mě bavil.
Not for humans - povídka ve spolupráci Holly Black a Cassandry Clare, crossover mezi postavami z Modern Fairytales a Shadowhunters. Krátká, čtyřstránková povídka z kavárny Moon in the cup, kterou si otevřely společně Val z Valianta a Kaye z Tithe. A vůbec moje nejmilejší povídka z pera Holly Black. Neskutečně milá a vtipná kapitolka ze života postav po hlavní sérii. Potkáváme skoro všechny postavy a celý příběh se nese na pozitivní notě.
A Visit to the Impossible Lands - povídka z roku 2018 ve které sledujeme některé události z The cruel prince očima Kaye a Roibena. Vidíme o čem si povídají, když dojde k oné osudové korunovaci Daina a vidíme jak řeší hlavně svůj vztah a jeho budoucnost. Také vidíme první náznaky přátelství mezi Kaye a Cardanem.
The Lament of Lutie-loo - Povídka z roku 2019 ve které hraje sice prim Lutie - loo, ale dostaneme i Roibena a naneštěstí Balekina. Povídka se odehrává cca na začátku knihy Krutý princ. Vidíme taky Ethine a její vztah s jejím bratrem, který tedy dost pokulhává. Také nahlédneme do budoucnosti Val a Revuse z Valianta. SPOILER: je odhaleno, že spolu čekají první dítě, to mi přijde moc hezké. Jsou už holt dospělí se vším všudy.
The poison eaters and other stories - do komentáře připojuji i recenzi této povídkové knihy, která je složena z povídek, které Holly Black publikovala v různých časopisech během let. Všechny povídky se mi líbily v rozmezí *** a *****. Je tu také povídka "The Land of Heart's Desire" která zde byla poprvé představena a která je z pohledu Roibena, který ve společnosti Cornyho přemítá nad svým vztahem s Kaye, zatímco Cornelius pochybuje pro změnu o sobě a o svém vztahu s Louisem. Milá nenáročná povídka, jenom něco navíc po milovníky zdejšího světa a postav.
Kniha Daň peklu v seznamech
2018 | Krutý princ |
2019 | Podlý král |
2015 | Železná zkouška |
2020 | Královna ničeho |
2017 | Nejchladnější dívka ve Městě chladu |
Od HB jsem četla jen Krutého prince a knihy právě z toho světa. Takže mě minuly její ostatní knihy a to i kroniky rodu S. A rozhodně jsem netušila o existenci této knihy. Donesla mi ji máma, že ji našla někde v knihobudce a líbil se jí název a přebal a řekla si, že by se mi mohla líbit (ne vůbec netuší, že nějaká autorka jménem Holly Black existuje). Jaká to škoda, protože tato kniha je naprostý Skvost! Stoprocentně se vyrovná ostatním knihám z dvorů víl. A možná některé z nich i trochu překoná. A ano jsem přesvědčená, že je to vše stejný svět a toto byla první ochutnávka z něj - první krok do světa Víl a jejich krutosti, podlosti a smyslnosti. Škoda, že nevyšli i ostatní knihy ze série. Ale třeba se někdy dočkáme...