Transportér 1 a 2
Tristan Roulot
Modrá Crew - světové komiksy česky série
Lidstvo bylo připravené na ledaco… ale ne na epidemii, která napadá železo. Železo, které nejenže tvořilo páteř civilizace, ale také je lidé mají v krvi! A tak se svět zanedlouho vrátil do doby bronzové, k úpornému boji o přežití… a je plný podivných mutací. Tou nejpodivnější je nejspíš Transportér, zvláštní tvor, který spolehlivě a beze strachu dopraví cokoli a kohokoli kamkoli, a přitom za to nechce skoro nic… jen abyste spolkli vajíčko, které vám dá. Postapokalyptická SF Dimitriho Armanda a Tristana Roulota, která úspěšně vyšla i v angličtině, vás zavede do bizarního, ale věrohodného a skvěle vykresleného světa temné budoucnosti. (Crew)... celý text
Přečetl jsem to na jeden zátah, tak moc mě to bavilo. A už se těším na pokračování. Je to na jednu stranu vyprávěcí klasika, prostě to co člověk od takového komiksu čeká, a co je vždy úspěšné, ale zároveň jsou ta i originální nápady... Prostě, stvořeno k úspěchu.
Pre mňa najlepšia Modrá Crew od roku 2021! A to mám pritom túto edíciu naozaj rád a bavili ma takmer všetky komiksy v nej. Prvé dva diely Transportéra sa však naozaj veľmi vydarili a ja som si pri čítaní spomenul na skvelú hernú sériu The Last of Us. Pútavé post-apokalyptické sci-fi, v ktorom je dej nepredvídateľný a neraz som bol naozaj vývojom prekvapený. Veľmi tomu pomáha aj pekná kresba Dimitriho Armanda, od ktorého si určite prečítajte aj westerny Sykes a Texaský Jack.
„Měli jsme programy
pro biologickou pandemii,
ale proti bakterii
napadající železo
nikdo nic nepřichystal.“
Nenechte se odradit tím, že po otevření knihy vám bude připadat, že se jedná o western. Na první pohled to tak působí. Hlavně ta nádherná kresba hlavní strany prvního příběhu nazvaného Nymfa. Na ten druhý pohled brzy uvidíte, že je to akční hororové sci-fi, které vás vtáhne do děje, sebere vám železo z krve, udělá z vás slintajícího mutanta a transportér vás za určitý poplatek někam převeze. Kresbu i barvy Dimitriho Armanda jsme už měli tu možnost u nás vidět. Kochali jsme se jimi v příběhu Texaský Jack. A je to opravdu nádhera.
Citát: Konec doby železné, zpátky k bronzu.
Co se týče scénáře Tristana Roulota, s tímto francouzským umělcem jsem ještě neměl čest. U nás mu vlastně nikdy nic nevyšlo. V tomto ohledu jsem netušil, co mě v příběhu Transportér čeká. Ale od začátku jsem byl jak na trní. Všechno mě překvapovalo. Neznámej virus, co ničí strukturu železa, prostředí mutantů a podivné přání Transportéra, kterého si najímáte na přepravu jakékoliv zásilky, který za své služby jen vyžaduje, abyste . . . kdepak, to neprozradím. Prostě jsem se začetl a když byl konec, litoval jsem, že už doma nemám další pokračování.
Citát: Vykládá se, že jsi nesmrtelný, ale podle mě jsou to kecy . . .