Modrá rokle (komiks)
Jaroslav Foglar , Kája Saudek
Modrá rokle (komiks) série
1. díl >
Kreslená komiksová verze Modré rokle od Foglara vyšla poprvé v roce 1984 jako interní tiskovina České speleologické společnosti, v roce 1988 vyšlo druhé vydání nakreslil Kája Saudek,
Když se spojí dva fenoméni jeden malířský a druhý spisovatelský, pak vznikne nádherný komiks
Vlastním tuto zkomiksovanou Foglarovku v podobě kompletní barevné trilogie a můžu klidně přísahat, že díky kresbám v Saudkově podání je lepší než knižní verze. Hospoda s alkoholickými troskami, J. Foglar jako prodavač sportovních potřeb, různé motivy strašidelných stylizovaných lebek a zlodějíček Fretka vytvářejí jednu z nejlepších komiksových sérií Káji Saudka. Poslední část trilogie - Jeskyně Saturn - však není úplně dokončená, protože v ní chybí rozuzlení příběhu pátrání po Elvim - ztraceném kamarádovi. Škoda, že těch komiksových verzí Foglarovek kreslených Kájou nevzniklo víc.
Jako děcko jsem se od toho nemohl odtrhnout, přečteno jako ostatní Saudkoviny v těch letech nesčetněkrát. Dávám naprosto objektivních a sentimentem nezatížených 100%.
Tento komiks jsem koupil roku 1987 o prázdninách, kdy Jaroslav Foglar byl na besedě u nás ve městě. Akce proběhla v naprosté pohodě a to bylo ještě za starého režimu.
Kresby krásné, ale myslím, že místy až dryáčnicky tvrdé