Modrý bazalt

Modrý bazalt
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320248/bmid_modry-bazalt-hc3-320248.jpg 4 1 1

Istého novembrového popoludnia priviezol lodný vlak z Port Saidu muža do Káhiry. Volal sa Walter Beam a bol prvý raz na východe. Priviala ho sem zvláštna úloha: archeologický ústav univerzity G. poveril ho vedením vykopávok v Thébach, v starom meste mŕtvych horného Egypta...

Literatura světová
Vydáno: , Svojeť

Der blauer Basalt

Helena0405
14.08.2024

Spracovanie knihy - edičná práca odfláknutá, plno preklepov, nedoklepov. Ale obsah má čo povedať. Žiaľ, jednu z hlavných postáv autor vykresľuje vo veľmi zlom svetle. A to je najväčší problém tejto knihy. Zopár úryvkov:
Za vrchstolom sedelo veľké ja, Bernheim, moderný Ramses III. (str. 54)
Čo sa tu vykonalo, bolo Berheimovým výkonom. Dával na to peniaze. Nezabúdať! (str. 52)
Mladý vedec, ktorý s nadšením pre vedu a s ideálmi prišiel riadiť vykopávky, zistil, že veda je v zajatí mecenáša. Je iba prostriedkom k dosiahnutiu jeho, nie práve šľachetných, cieľov. Akoby niekto okopíroval dnešnú dobu so sponzorovanými, vopred zadanými výsledkami "vedeckých" štúdií, ktoré možno tvoria 60% publikovaných výsledkov vedeckých výskumov...
Priatelia tohoto Bernheima prišli pozrieť miesto s vykopávkami so zvláštnym cieľom, a s košmi plnými vyberaného jedla, sriebornými príbormi, fľašami šampanského, ľadom zabaleným do plátna.
(str. 53) Zástup hostí sa vzdialil s pánom B., všertci si vykrúcali krky a obdivovali bohatého žida.

John Knittel
švýcarská, 1891 - 1970