Moje matka cizinecká legie
Karel Hora
Životopisné pojednání o člověku, který se narodil v Japonsku japonské matce a českému otci. Karel Hora prošel snad všemi válkami, které v jeho době byly, a velmi poutavě popisuje politickou situaci v Československu po druhé světové válce a po jeho útěku za hranice i ve Francii.
Dobrodružství opravdoveho chlapa a dobrodruha. Kniha se opravdu četla jedním dechem jen finální rozčarování z toho když politika zvítězila a osudy chlapů kteří pro Francii umíraly tak mají trpkou pachuť.
Excelentní podání příběhu neobyčejného chlapa, který se rozhodl, že v životě něco zažije a hned tak se z toho nepodela
TAKZE POKUD SI JI NEMOHU KOUPIT, RAD SI JI ZA POPLATEK OD NEKOHO PUJCIM,jsem legionar a rad si porovnam podminky ktere jsem mel moznost poznat.
Ahoj Vsem.Kupuju ji takze jsem ji jeste necetl.Hora mel byt mym ucitelem podle slov Josefa Dvoraka, jeho podrizeneho v Indocine.Odesli uz oba. Zustaly jen vzpominky a jeste ani ty ne.Svet je jiny a idealy za ktere umiraly stovky nadsencu pro lepsi zivot je pryc.Ceho dosahli svymi obetmi?Snad si doplnili sve poznani ale Svet NE.V dohledne dobe a delky zivota cloveka je toto nesplnitelne.Propadame se dal a dal hloubeji a ani vitezstvi Marine Le Pen nemuze zvratit desetileti podvratne cinnosti co pacha urcity stat proti celemu Svetu vice mene ucinne.Musime se zpojit Vsichni.
Vzpomínky myslí Čecha, srdcem Francouze a povahou legionáře. ... Vše co člověk potřebuje o knize vědět před jejím otevřením, říká název :).
Pozoruhodné životopisné dílo, o to vzácnější a zajímavější, že jde o zážitky podané Čechem.
Kromě vnitřní motivace hlavního hrdiny k životu, který vedl a kterou bych ponechal na individuálním posouzení čtenáři, stojí za zmínku popisy válečných konfliktů, jichž se Karel Hora účastnil a u kterých se, bohužel, nedokázal vyvarovat jisté jednostrannosti v podání z pohledu příslušníka armády cizí země. Objektivního zhodnocení příčin a důsledků se tak nedočkáme.
I tak kniha stojí za pozornost!
Knihu jsem bral do ruky ze zajímavosti, abych se dozvěděl něco o dějinách a službě ve francouzské cizinecké légii. Dost mně překvapil závěr knihy (poválečná doba), ve které autor přiznává, že bez válečného adrenalinu a krve nemohl už žít. Touha bojovat za Francii mu byla přednější než osobní klidný život s rodinou.
zajímavý pohled na RE, čech, který v RE strávil většinu života a bojoval ve všech válkách od té 2. světové podává trošku jiný pohled na RE a legionáře
ten pán měl opravdu pestrý život a kdybny se dožil Miloše na Hradě, tak by h snad šel vlastnoručně odprásknout
kniha se čte dobře, vyprávění je vojensky strohé, bez zbytečných kudrlinek a básnických obratů
Karel Hora prožil velmi dobrodružný život vojáka. Bojoval ve světové válce, v Korei, Indočíně a Alžíru. Mám rád tyto nesmyšlená vyprávění...
kniha ktera se precte jednim dechem. Pri cteni si clovek uvedomi co je valka i jake svinstvo tu komunisti v roce 1947 - 89 delali.
MUŽ JE POVINEN BOJOVAT ZA SVOBODU SVÉHO NÁRODA, JINAK SI JI NEZASLOUŽÍ... Kniha vystihuje válečnou a dobrudružnou povahu vlastence Karla Hory. Ten poutavým vypravěním podává svědectví o bitvách, kterých byl součástí, ale také o situaci, jenž málem ukončila existenci legie, o tzv, "revoltě centurionů". Jde o symbiózu cestopisu, literatury naučné, vojenské, dobrodružné i mravní a snad proto se dobře čte.