Moje pravda

Moje pravda
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540066/bmid_moje-pravda.png 4 9 9

Blíží se maturita a nejlepší kamarádky Amani a Huda začínají být nervózní. Nejen ze zkoušek, ale i z?budoucnosti. Plachá Amani má na první pohled dokonalou rodinu: úspěšného otce, rozkošného mladšího bratra a matku, která je miluje. Huda naopak vyrůstá u láskyplných pěstounů, kteří právě čekají vlastní dítě. Obě si navzájem závidí snadný život, aniž by si uvědomovaly, že za pozlátkem se skrývají i starosti. Jenže pak Huda zahlédne, jak Amanin otec uhodí její matku a kamarádčino největší tajemství je venku. Potom se rozjede školní blog, který odhaluje osobní životy studentů a na nikom nezůstane nit suchá. Dostane se anonymní autor i k Amaninu tajemství? A dokáže Huda mlčet?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: ekniha , Yoli (ČR)
Originální název:

This Is My Truth, 2021


více info...

Přidat komentář

Luccinda
předevčírem 4 z 5

Předchozí autorčinu knihu Co jsme si nikdy neřekli stále považuju za jednu z nejlepších YA contemporary, co jsem kdy četla. A jsem ráda, že jsem přesně tak silný, emotivní a skvěle napsaný příběh dostala i v románu Moje pravda.

Novinka autorky muslimského původu se tentokrát věnuje tématu domácího násilí. Hlavní hrdinka Amani vyrůstá ve zdánlivě dokonalé rodině. Dokonce ani její nejlepší kamarádka Huda netuší, že Amani musí každou noc utěšovat mladšího brášku, zatímco z ložnice rodičů slyší rány a maminčin pláč. Je pravda, že Huda Amani trochu závidí, sama totiž vyrůstá u pěstounů, kterým se má zanedlouho narodit miminko a Huda má strach, že by mohla svou rodinu ztratit.

Yasmin Rahman zkrátka umí psát knihy, které ve vás něco zanechají. Díky skvěle vykresleným postavám máte pocit, jako byste ten příběh prožívali spolu s nimi. Není to snadné čtení, ale důležité ano. Obě autorčiny knihy vám můžu jen a jen doporučit!

Knižní střípky
13.09.2024 5 z 5

Velké, velké doporučení nejen pro cílovou skupinu 15+, ale i pro dospělé čtenáře. Zároveň doporučuji i autorčinu předchozí knihu, podívejte se i na ni. Z pozice rodiče jsem ráda, že dnešní děti mají možnost přečíst si takové knihy, které opravdu mohou v mnohém pomoci. Já už cílovka dávno nejsem, ale přesto mnou kniha velice otřásla.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků


Akléda_
09.08.2024 4 z 5

Před lety jsem od autorky četla její předchozí knížku a ta byla skvělá, tudíž jsem očekávání měla velmi velká. A jsem moc ráda, že byla naplněna. Autorka opět zvládla napsat čtivý příběh, kde se vžijete do postav, budete za ně dýchat a doufat v to nejlepší. Témata jsou tady opět nelehká, mimo jiné třeba domácí násilí, šikana, nebo pěstounská péče. Taky se mi moc líbí že v knížce vůbec není romantika a je tady důležité to přátelství mezi dvěma hlavními hrdinkami, které je pro celou knížku fakt zásadní. Navíc je to celé zasazené do jiné kultury než je mainstream, což taky cením. I když jsem se zápletkou ohledně blogu odhadla kdo za tím stál, stejně se mi ta linka líbila tak jako tak, byl to zase jiný způsob napětí v příběhu. Já prostě miluju jak autorka píše a jak zpracovává těžká témata. Na konci jsem měla i slzy v očích a moc doufám, že autorka bude víc vidět. Možná by se knížka dala o něco malinko zkrátit, aby to napětí vydrželo lépe po celou dobu knihy, ale jinak to bylo prostě boží. Bohužel teda po technické stránce musím zmínit velký počet chyb, ne nutně gramatických, ale spíše editorských. Působilo to na mě jako kdyby se do tisku dostala jiná verze textu než finální, protože tam toho bylo fakt hodně a zrovna u Yoli na to fakt nejsem zvyklá, spíš naopak, takže mě to o to více mrzelo. Po příběhové stránce ale top a rozhodně můžu doporučit.