Moravskoslezské pověsti
Adolf Wenig
Kniha pověstí a pohádek, vztahujících se ke krajům a místům země moravskoslezské.
Velmi hezky napsané s citem. Pověsti se mi také moc líbily, jelikož pocházím z toho kraje a popisovaná místa jsou mi velmi blízká. Snad také proto dávám knize pět hvězdiček.
Pěkné zpracování pověstí z mého kraje, některá místa dobře znám a tak bylo čtení o to zajímavější. Od pověstí známých, jako ta o propasti Macocha, králi Ječmínkovi nebo o Tatarských uších (připomenutí, proč se ve Štramberku vlastně pečou perníkové uši), až po ty méně známé, nebo pro mě úplně nové. Určitě stojí za přečtení.
Pověsti Adolfa Weniga mám moc rád. Jsou psané prostě, srozumitelně a autorská úprava je velmi příjemná na čtení. Prostá a silná jako život našich předků. Autor se velmi věnoval i pověstem o bájných bytostech a jeho knihy jsou plné pověrečných pověstí. I v této knize je mnoho typů jednotlivých pověstí, ať už místní, historické či pověrečné. Jsou zde i pověsti, které svým humorem vykouzlí úsměv na rtech a člověk se od srdce zasměje lidovému podání. Ilustrace Josefa Weniga jsou velmi krásné a k nasbíraným pověstem v těchto knihách se opravdu hodí. Oba autoři tak vytvořily hezkou literární dvojici. Původní výtisky jsou nejkrásnější.
V paměti mi zůstala pověst o Pradědovi, ale zbytek se mi relativně slil dohromady s pohádkama od Erbena a Němcové... Už je to dávno, co jsem ji čet'... :-\ :)
dobrá knížka...z moravy spíše střed a jih...ale psáno čtivě. člověk se pobaví a něco nového dozví. za mě 90%
Knížka se spíš mohla jmenovat České pověsti... Těch moravskoslezských pověstí tam tedy moc nebylo... Ale zklamáním určitě nebyla, četla se dobře.
Morava česká literatura nadpřirozené bytosti Slezsko moravské pověsti slezské pověsti
Část díla
1932 | České pověsti |
1999 | Moravskoslezské pověsti |
1998 | Bohatýrské zvěsti |
1996 | Pověsti staré Prahy |
Byly to moc hezké pověsti, ale třeba ty o Macoše nebo Ječmínkovi znám trochu jinak, takže mě to trošku překvapilo, ale zase jsem se na to podívala z jiného úhlu pohledu.