Mordy a jiné zločiny
Jindřich Francek

Kniha zpracovává na pozadí českých dějin populární formou pestrou škálu slavných i méně známých zločinů od středověku až po současnost. Od vražd našich prvních mučedníků přes středověké lapky až po Dalibora v kapitole věnované středověku, od sadistické Kateřiny z Komárova přes podvodníka magistra Kelleyho, čarodějnické procesy, zavraždění Valdštejna až po Babinského v raněnovověké části a od perzekuce Karla Havlíčka přes slavný prodej Karlštejna či torza Otýlie Vranské ve dvou kufrech až ke Spartakiádnímu vrahovi v oddílu posledním.... celý text

Kniha Mordy a jiné zločiny autora Jindřicha Francka je zajímavou sondou do českých dějin a mapuje události spojené se skonem jejich aktérů od středověku až po 20. století. Jednotlivé kapitoly obsahují výklad práva a jeho historie, přibližují dějinná fakta a kráčejí dějinami napříč. Je však důležité vědět, že i přes obálku, která láká spíše na události spojené s kriminalitou 20. století, je těchto konkrétních případů v knize pomálu a věnuje se opravdu hlavně historii jako takové. Na krvavé výjevy je skutečně skoupá a pokud hledáte kriminalistický sborník ve stylu Viktorína Šulce či Jiřího Markoviče, s touto knihou spokojeni nebudete.
Ale i tak se jedná o zajímavou sondu do české historie, vyprávění o loupežnících a krvežíznivých šlechticích je zajímavým doplněním znalostí a není na škodu si knihu přečíst a mnohá fakta si opětovně oživit. Jen je nutné se smířit, že místo s Viktorem Kalivodou budete koketovat s Albrechtem z Valdštejna. Není to o nic méně děsivé, ovšem je to něčem jiném.

Dalo se to, ale nebylo to nic nového a nebylo to moc propracované, moc se mi to nelíbilo.

Dalo se to číst ale nějak to nic nového nepřineslo..asi už se tím tématem zabývám moc dlouho :D

Nu, já budu trochu kontrovat (v dobrém) Henriettě. Co jsem od knížky očekával, jsem i dostal (nevím tedy přesně co zde bylo myšleno tou odborností - z této stránky věci mohu ale doporučit a odkázat kupříkladu na publikaci Psychologie sériových vrahů) a myslím, že v kvalitní a pikantní míře a můžeme-li mluvit při mordech o vtipu, občas jsem se i pobavil, pravda nejvíce u přepisů výpovědí a citací ze středověkých případů. Některé příběhy mohly by se zdáti krátké, však podstata i v těchto článcích jest naplněna. Tedy já mohu klidně vyslovit spokojenost nad touto zajímavou, čtivou, pravda občas i mrazivou publikací.
[9/10] Literatura faktu; Společenské vědy, Trestní právo; Kriminalistika
(Doporučuji také: http://www.databazeknih.cz/knihy/encyklopedie-zlocinu-102058)
(Doporučuji také: http://www.databazeknih.cz/knihy/psychologie-seriovych-vrahu-135739)

Tentokrát mě autor zklamal. čekala jsem kvalitní knihu, kde se dozvím plno zajímavostí ve vysoce odborném zpracování. Místo toho jsem četla shrnutí takřka mezníků české historie, neboť většina důležitých událostí v našich dějinách končila nějakou bitvou, bojem či něčí násilnou smrtí. Sem tam se objevil nějaký pikantní příběh "z lidu". Zkrátka pro mě tentokrát zklamání...
Sonda do raného období českých dějin byla zajímavá jak zločiny šlechticů, tak i zločiny obyčejných lidí. Nejzajímavější část pro mě bylo 19. a 20. století.