More je môj brat
Jack Kerouac
More je môj brat je vzburou jednotlivca voči obmedzeniam ľudskej spoločnosti a jej krutým zákonitostiam a bolestiam. Wesley Martin, hlavný hrdina, miluje more zvláštnou, nepochopiteľnou bratskou láskou. More je jeho bratom i katom. Kniha je však i príbehom jeho priateľa Billa Everharta. Ten utečie pred spoločnosťou na more, ktoré sa však pre neho stáva zdrojom nekonečnej osamelosti. ... celý text
Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: 2010 , Artforum (SK)Originální název:
The Sea is my Brother, 2010
"Rád bych nějakou změnu; chtěl bych roztáhnout křídla a zkusit, jestli mě unesou...” V podstate prvá Jackova próza (1942). Oproti jeho neskorším prácam o poznanie menej chaotická a pobláznená, avšak s motívom, ktorý autora bude sprevádzať celú jeho tvorbu. Cestovanie ako forma úteku pred stereotypom a problémami bežného života a miestami aj pred sebou samým. V tomto smere je teda dosť podobná jeho najznámejšiemu románu Na ceste. Dokonca aj so závanom občasnej melanchólie a tragickými konfrontáciami s následkami tohto spôsobu života. Pre tých, ktorým nesedí neskoršie abstraktné ladenie Kerouacových známejších próz môže byť Můj bratr oceán tou správnou knihou od tohto nepolepšiteľného beatníka...
Po Rukopisnom zvitku som siahol po ďalšej Kerouacovej knihe a priznávam, že aj táto ma dosť bavila. Zvláštne smutná atmosféra vojnových rokov, prirodzene plynúci dej bez extra chaotických situácii, plný nočného života a bežne pobláznených postáv.
Jedna z prvních Kerouacových próz. Dlouho ztracená, vydaná až dávno po autorově smrti. A pro mě osmá kniha tohoto beatnického barda, jehož texty mě provází v tuhle chvíli už půlku života... Můj bratr oceán není nejlepší Kerouac, ale rozhodně to není špatná kniha. Relativně komorní novela není (jak by se dalo podle názvu čekat) přírodně-beatnicko-buddhistickou prózou jako jiná autorova díla. Příběh je vcelku banální: Mladý opilý námořník na souši se seznámí s partou levicových intelektuálů, jeden z nich (mladý univerzitní lektor literatury) se ráno v baru rozhodne, že odejde na moře také. Něco zažít a vydělat nějaké peníze. Nějakou dobu stopují z New Yorku do Bostonu, nechají se najmout na loď a vyplují. To, že zrovna zuří druhá světová válka je jen vedlejší motiv... Takhle to zní poměrně nezajímavě, nicméně Kerouac tu stačí solidně rozpracovat svá později oblíbená témata. Kromě hledání volnosti, svobody a nezbytného motivu toulání je tu dost prostoru věnováno například rozpolcenosti lidské povahy, vnitřnímu boji, smyslu pro zodpovědnost a zejména pokrytectví, snad symbolizovanému ne/opravdovostí tehdejších levicových intelektuálů.
Ve výsledku tu moře/oceán může fungovat jako metafora, byť trochu paradoxní. Moře, posádka lodi a plavba jsou symbolem svobody, volnosti, přátelství a soudržnosti (což tu stojí v kontrastu i s tím tolik zmiňovaným teoretickým komunismem). Jenže pod povrchem bublá autorem nevyslovené: Ta volnost je vykoupena skutečností, že námořníci pracují na válečné lodi a jsou prakticky vzato v armádě. Jako by i ta proklamovaná svoboda byla stejně jen nepravá...
Četla jsem ji před pár lety a zůstal mi z ní jen příjemný pocit. A při současném čtení jsem zjistila, že to tam pořád je. Atmosféra mě chytila za srdce a okouzlila. Četla jsem pomalu, abych si ji mohla užívat déle :) Dálky, bezstarostný život. Akademický vs dobrodružný pohled na svět. Vůně dálek a v přístavu loď, která se chystá vyplout... Ach.
Pro mě neuvěřitelně atmosférická kniha která i po několikátém přečtení neztratila své kouzlo.
A to se nestává moc často
Bez pohrůžky války, to musela být skvělá doba. S ničím se nestresovat, cestovat, vydělat si jen na potřebné věci a zábavu. Neřešit daně, pojištění, trvalý pobyt a další naše strasti, které nám brání v tomto poklidném způsobu života. Taky mám touhy někam vycestovat na dlouhatánskou dobu, ale chybí mi odvaha.
Mám pocit, že narozdiel od "Na ceste" bola táto kniha viac hĺbavá, miestami smutná. Často som ju však čítal so zatajeným dychom a túžbou vycestovať niekam do neznáma.
Svoboda, krása a estetika života na vás dýchají skrz každé písmeno. Kdo po tomto díle nechce vyplout na moře? Kdo nechce zažít šílenou pitku a diskutovat nad velikostí skutků a myšlenek?
Skvelá kniha ktorú ruší iba nedokonalosť prekladu, teda hlavne chýbajúce spojky, písmená v slovách... Nabudúce pomalšie a pozornejšie Artforum! Jednoduchý dej (až novelový) ale tak z prehľadom vedený. Jednoducho Jack bol talent už za mlada. Mam pocit že takto nejak by mala vyzerať moderná literatúra, hoc dielo je už sedemdesiatnik. Odráža dobu, pocity generácie a jednotlivca v nej, a samozrejme naj geniálnejšie je prostredie. Knižka je čítava aj hĺbavá zároveň. Na knižke sa mi veľmi páči že každá myšlienka je prepojená z dejom a dej zasa s myšlienkami, skvelo to funguje a dopĺňa sa.
Z "Tuláků", "Na cestě", "Podzemníků" a "Tristessy" rozhodně nejsouvislejší Kerouacovo vyprávění. Těžko říct,jestli je to "ranností" díla a tudíž absencí většího množství návykových látek v těle autora,nebo jen náhoda. Dramatické postavy,vykreslená zápletka,krásné námořní prostředí,zkrátka - velmi čtivé !!!
Skvelá kniha! Opisuje mimoriadny vzťah človeka ku slobode. Spontánne rozhodnutie dokáže zmeniť veľa.
Kerouaca mám rád, ale toto mi celkom nesadlo. Možno je to prekladom, možno som nebol na to naladený, neviem...Tak len za dve hviezdičky, prepáč Jack :-)))
Můj první střet s beatnickým klasikem dopadl nad mé očekávání. Námořnická road story o kolizi dvou protikladných povah.
2005 | Na cestě |
1984 | Mag |
2008 | Dharmoví tuláci |
2005 | Andělé zoufalství |
2009 | A hroši se uvařili ve svých nádržích |
První newyorská půle velmi slabá, toulky a pitky New Yorkem popsal Kerouac jinde mnohem živěji, opravdověji a životněji. Od stopu do Bostonu a nalodění naštěstí podstatně zajímavější. Celkově chápu, proč se za tuhle juvenilii Kerouac styděl, oproti jeho vrcholným dílům z 50. let je to fakt slabota. Zajímavé jsou jen zárodky jeho celoživotních témat, jako je touha po svobodě, po cestách, po tom změnit svůj život... Všechno ale předvedl mockrát potom a mockrát lépe.