Mořský luňák
Rafael Sabatini
Klasické schéma řady Sabatiniho děl. Šlechtic obviněn a zamilován prchá z Anglie. Stává se muslimským pirátem. Po letech, peripetiích a zásluhách je vše odpuštěno a láska vítězí.
Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: 1925 , Miloslav NebeskýOriginální název:
The Sea Hawk, 1915
28.07.2023
Příběh plný dobrodružství, vášnivé lásky a nenávisti se odehrává na konci 16.století v Anglii a Alžíru. Kniha se čte dobře, ale není v ní nic, kvůli čemu bych se k ní chtěl vrátit. Co mi hodně vadilo, byly odkazy na neexistující historické prameny, třeba 18 svazků dějin údajně sepsaných sirem Henrym Goadem. Takový malý podfuk na čtenáře.
1962 | Odysea kapitána Blooda |
1925 | Scaramouche |
1932 | Návrat kapitána Blooda |
1933 | Černá labuť |
1929 | Brána smrti |
Celé mládí, kdy bych tyto autorovi knihy hltal, jsem musel vydržet s Odyseou a Scaramouchem. Nyní se mi v krátké době dostala do ruky již 3. nově vydaná Sabatiniho kniha. Obrovský dík za to patří nakladatelství Meisterkoch a překladateli panu Činčurovi. Samozřejmě nejde o nějaký literární klenot, spíš bych to hodnotil jako takovou červenou knihovnu pro chlapy. Ale i my máme své dny :-). S obrovskou dávkou nostalgie jsem se pročítal tímto sice korzárským, ale přitom středomořským příběhem. Jen mám strach, aby ta nostalgie nakonec nebyla začátek stařecké demence a s ní spojený návrat do dětství.