Mort
Terry Pratchett
Úžasná Zeměplocha / Úžasná Plochozem série
Smrť si dříve nebo později najde každého. Když ovšem přijde k Mortovi, nabídne mu zaměstnání. Ten zjistí, že kvůli tomu nemusí zemřít, a nabídku přijímá. Netrvá však dlouho a pochopí, že se jeho romantické touhy jen málo snášejí s vážnou úlohou Smrťova asistenta, a když pozná překrásnou princeznu Keli, která má být zavražděna a kterou má právě Mort dopravit na onen svět, začnou se věci rychle zaplétat.... celý text
Patří mezi mé oblíbené ze Zeměplochy. Když člověk neví co dál, bojí se že to nezvládne, tak si vzpomene na Morta.
Doteraz jasne najlepší Pratchett. Smrť si berie učňa a následne hľadá uplatnenie v gastronómii, zatiaľ čo neborák Mort sa vzpiera osudu a spôsobí tým roztrhnutie reality. Námet je jednoducho parádny a je výborne pretavený do originálneho príbehu, ktorému nechýbajú ani nečakané kľučky a prekvapenia. Humor je všadeprítomný, ale nepôsobí sileným dojmom. Špeciálne musím vyzdvihnúť Kantůrkov preklad, ktorý je jednoducho FANTASTICKÝ a kniha má aj vďaka nemu neuveriteľnú šťavu. Plné hodnotenie nedávam len kvôli záveru, ktorý sa mi náladou nehodil k zvyšku knihy. 8+/10
"Smrť si to nechal projít dutinou"
Sekáč je sympoš.
A chlapec taky.
"Mort, jmenuju se Mort. Mortimor."
Tento zeměplošský příběh na mě působil zatím nejlépe. Humor a hra neupozaďují propracované, lidské i antropomorfní personifikace.
Doufám, že se potkáme. Znáš to - reinkarnace.
Jsem asi vadná... Je pravda, že Prachettovi knížky se mi zamlouvají čím dál víc a tahle už mě vážně bavila, ale když se nad tím zpětně zamyslím, nezanechala ve mně žádný hlubší otisk... snažím se vybavit jedinou vtipnou scénu... a... nic. Přitom si vzpomínám, že jsem se smála celkem dost. Nicméně Prachettovi nápady jsou i nadále geniální, hluboce před ním smekám a těším se na další setkání, které asi nebude v dohledné době možné uskutečnit kvůli záplavě četby do školy... Tím víc se na něj těším :D
Moje první seznámení se Zeměplochou. Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu. I když fantasy není moje oblíbené čtení, tohle se mi celkem líbilo. Mort byl fajn a Smrť naprosto úžasný, nebýt jeho, asi by mě to tak nebavilo. Možná se za čas ještě k Zeměploše vrátím. :-)
Toto je má první kniha od Pratchetta, kterou jsem dočetl. Podle mně se jedná o klasický pohádkový motiv. Ten je, ale podán z nezvyklé perspektivy a s lehkou nadsázkou. Osobně mě zaujala otázka -Je lepší bezcitná věčnost, nebo prchavý okamžik (myšleno život), za to naplněný vřelým citem.
A pak také věta. NIC JAKO SPRAVEDLNOST NEEXISTUJE, JSEM JENOM JÁ SMRŤ.
Užitečný poznatek:
Když vám něco způsobí kognitivní disonanci, můžete ji řešit zpochybněním vstupů. Na večírku si od vás Smrť bere míchaný drink? Nemožné. A v tom spočívá tajemství neviditelnosti!
Jednoduchý, předvídatelný děj a postavy, některé opakované vtipy, nezvládnutý závěr. Na druhu stranu tam bylo několik zajímavých hlášek a scén (pracovní trh, albert a mágové, císař a vezír, ...). Více se mi líbila první polovina. (Možná bych normálně dal 4*, ale čekal jsem od toho víc po tom vychvalování všude možně. ).
"MATHEMATICS ISN'T ALL IT'S CRACKED UP TO BE."
Mort byla první knížka od T. Pratchetta, kterou jsem četl a pak zcela logicky nastoupilo období, kdy jsem doslova hltal jednu jeho knihu za druhou. Nezapomenutelný humor, zvláštní slovní příměry - to snad ani nemohl v mnoha případech napsat Pratchett sám, tam musel zatraceně dobře "spolupracovat" český překlad Jana Kantůrka! Doslova mne dostalo jeho šišlající klepadlo, u něhož autor vycházel ze skutečnosti, že klepadlo - pokud je mluvící - musí nutně mít vadu řeči, protože mu v ústech vadí "klepací" kovový kruh.
Supr knížka kde je skoro hlavní postavou Smrť, tou hlavní, je tu jeho učedník Mort, který svou láskou k princezně Keli značně zkomplikuje situaci. Smrť se nechává totiž Mortem zastoupit a stává se kuchařem. Naštěstí se věci nakonec srovnají a na povrch vyleze i uznávaný mág Alberto Malich.
na Zemeploche je snad mozne vsetko....ako z Morta sa moze stat sam pomocnik Smrti....paci sa mi ako pan Pratchett dokaze z uplneho nesiky spravit taky uzasny charakter ktory dokaze zachranit svet svojskym sposobom....o humor sa tu clovek vazne nemusi bat, lebo je ho tam az az..... uz sa tesim na dalsi diel do ktoreho sa pustim
Až do přečtení téhle knížky bych nevěřila, že Smrť může být tak zábavná! Mně osobně nejvíc dostalo, když se Smrť v rámci svého samostudia pokusil opít a když pak měl depku z toho, že ho nikdo nikdy nikam nezve...
P. S. ... a vůbec nepochybuji o tom, že když si pro Terryho Pratchetta nakonec přišel, tak že se Smrť dostavil osobně a vzal si na to ne kosu, ale meč!
Zeměplocha je pro mě úžasné místo. Tak skvěle čtivě napsané příběhy umí málo kdo. Mort je paráda.
Moje první od Terryho Pratchetta. Na začátku mě odbouraly loňky a pak už jsem se jen s krátkými přestávkami řezala smíchy.A humor je tady neobyčejně chytrý, často nutí k zamyšlení. Mám dalšího oblíbeného autora!
Tohle byla první knížka, kterou jsem před mnoha lety od Pratchetta četla. A zapůsobila na mě tak, že dnes mám doma všechny díly Zeměplochy. Úžasně chytrý humor. Psát víc je zbytečné :-)
1993 | Barva kouzel |
1997 | Dobrá znamení |
2007 | Darwinovy hodinky |
2003 | Noční hlídka |
1995 | Stráže! Stráže! |
Tak, další od Prachetta a nově moje nejoblíbenější! :) Pojetí smrti je celkově na Zeměploše geniální a zde lze ještě více pochopit a uvědomit si, že třeba takhle suprově by to mohlo být. Zemřete, a bude s váma to, v co věříte! :) :) :)
Zkrátka boží knížka, kterou přečtete za chvíli a dosyta se nasmějete, a to se u moc knížek, kde na každé druhé stránce někdo umírá, nestává. :D