Moučníky
Mária Hajková
Domácí oslava se neobejde bez dobrého moučníku, a jestliže máme v zásobě drobné čajové pečivo, nezaskočí nás žádná nečekaná návštěva. Při přátelském posezení u černé kávy, čaje nebo dobrého vína nám jistě přijde k chuti malý zákusek, sladký nebo slaný. Můžeme připravit moučníky že sněhového, křehkého nebo odpalovaného těsta, plněné krémem, či šlehačkou a zdobené ovocem, případně čokoládou. Někdo dá možná přednost sladkým lívanečkům, palačinkám nebo třeba ovocnému poháru. Úspěšná kuchařská kniha známé slovenské autorky nás zasvětí do všech tajů tohoto sladkého umění. Více než 1000 receptů na domácí moučníky... celý text
Přidat komentář
Miluji knihy o vaření, pečení, zavařování. Ráda knihami listuji a hledám pro mně nové a nepoznané.
Dnešní nález z knihobudky. Knížka receptů mi udělala velkou radost, jen jsem trošku prolistovala a hned mám chutě alespoň na 5 úžasných moučníků.
Máte rádi moučník ke kávě? Máte chuť na bábovku, dort, koláček, palačinku, slanou tyčinku, či jinou laskominku? Když to podle této knížky zvládnu i já, tak vy zcela jistě také. Dobrou chuť!
Musím se uchychtávat, když čtu, že "podle knihy už pekly naše babičky", protože je to kuchařka z mé výbavy a pořád má čelné místo v mé kuchařské knihovničce. :) Hold již asi kráčím k tomu babičkovskému věku, kdy budu podávat koláče klidně i nevhodně k obědu. :-D
Podle tohoto kuchařského díla
dělala moučníky moje bábi.
Budiž jí zem lehká,
jako mě byly lehce stravitelné
její laskominy.
Malá ochutnávka:
TŘEŠŇOVÁ BUBLANINA
V mléce rozmícháme cukr, žloutky, rozpuštěné máslo nebo rostlinný tuk, mouku smíchanou s práškem do pečiva, strouhanku a nastrouhanou citrónovou kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka přimícháme k těstu. Připravené těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, posypeme vypeckovanými třešněmi a ve vyhřáté troubě pomalu upečeme.
No, sakra, začínám slintat jako bernardýn. Tohle se nedá jen tak někde koupit. Asi začnu experimentovat :-)
Citát: Někteří rodiče nevhodným moučníkem nahrazují oběd nebo večeři, což je nesprávné a především nezdravé.
Tak kdy mám ten moučník, sakra, SEŽRAT!!!!!!!!!
Receptů je tu opravdu spoustu, ale kniha není ničím originální, takže mě nijak zvlášť nezaujala.
výborné recepty na dokonalé moučníky lehké a náročné, každý tam najde recept pro svou chuť
Autorovy další knížky
1968 | Moučníky |
2003 | Tradiční česká a slovenská kuchařka |
1970 | Nová kuchařka |
2003 | Tradičná kuchárka |
2001 | Konzervujeme jednoducho a dobre |
Kniha ke mně doputovala a zase poputuje. Receptů je spousta a naprostá většina by zruinovala každé odhodlání nemlsat. Je to marný, je to marný, je to marný :D
Nenechám si ji jen proto, že se držím svých zaběhaných kolejí a receptů líných žen a navíc vím o někom, kdo ji upotřebí líp, než já.