Mráz
C. N. Crawford
Mráz a nektár série
1. díl
Nebezpečný turnaj, sladká odměna. Mrazivé romantasy, které vás rozpálí. Která holka by to nepřehnala s pitím, když v den svých narozenin zjistí, že ji podvádí kluk a že přišla o střechu nad hlavou? Já to zmákla během několika hodin. Svým opileckým tlacháním jsem pak urazila vílího krále Torina z Faerie, a nechtěně si tak zajistila jeho pozornost. Prozradil mi, že hledá nevěstu, budoucí královnu, ale že je to celé jen naoko. Divadýlko pro okolí. Za účast v turnaji, ze kterého má nová panovnice vzejít, mi nabídl padesát milionů dolarů. Řekla jsem si: „Co můžu ztratit?“ Nyní se ukazuje, že všechno. Moje soupeřky jsou totiž kvůli koruně ochotné zabíjet. Navíc čím víc času s Torinem trávím, tím těžší je nezapomenout, že je to celé jenom „jako“. V ohrožení je tak nejen můj život, ale i srdce.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , Fragment (ČR)Originální název:
Frost, 2022
V podstatě nemám moc co dodat, jelikož do písmene souhlasím s komentářem níže od Cara.17.
Neskutečná spatlanina všeho možného, a i když to ve výsledku byla zábavná jednohubka, po naprosto příšerně napsaném začátku jsem se musela rozhodovat, jestli má cenu ve čtení pokračovat. A nebezpečný turnaj? Pro naplnění očekávání tohoto tématu doporučuji spíš Zmiji a křídla noci, Mráz slovo "turnaj" viděl tak maximálně z okénka vlaku. Obvykle série přečtu celé, ale tady pokračování nevyhledám.
Vzhledem k tomu, že z YA mám načteno celkem dost, tak mě už kdejaký romantasy příběh neohromí. A Mráz je přesně jako mix klasických prvků z YA čtení, celou dobu jsem měla pocit: „Jo, tohle už jsem někde četla.“ Vílí království (Krutý princ), souboj mezi adeptkami o trůn a manžela krále k tomu (Selekce), při kterém se bojuje na život a na smrt (Hunger Games) a hlavní hrdinka samozřejmě nezapadá do vílího světa a „není jako ostatní holky“. Abych ale nebyla jen negativní, v tomto příběhu se propojuje svět víl a lidí, konkrétně tady víly používají telefony a vílí souboj sledují lidští diváci na obrazovkách televizí, protože tohle je reality show, což je za mě celkem neobvyklý prvek knihy.
Bohužel ani romantická linka zde nezabodovala. Ava a Torin se nenávidí a pak po sobě najednou strašně touží, ani jsem nepostřehla, jak se to stalo, protože k žádnému pořádnému budování vztahu zde nedochází. Oba dva se vídají, když spolu trénují na závěrečný souboj, ovšem dokázal by mi někdo vysvětli, kde vílí panovník bere tolik času, že každý den věnuje několik hodin času Avě? Nemá tak náhodou na starost celé vílí království?
První půlka kniha mě vůbec neohromila, druhá byla mnohem lepší, hlavně když Ava začala odkrývat různá tajemství vílího světa. Sečteno podtrženo se pustím i do druhého dílu, ale jen kvůli tomu cliffhangeru na konci knihy a taky proto, že se to četlo ultra rychle.
Mě se to líbilo. Je to sice ochraná písnička, ale četlo se to moc dobře, rychle a nijak mě to neurazilo. Těším se na další díl.
Nebezpečný turnaj, sladká odměna a naprosto podprůměrná kniha. Takový byl pro mě Mráz.
Nemůžu si pomoct, ale od začátku až do konce na mě působil tak, že se autoři jednoho dne probudili a řekli si, že napíšou knihu. Bez jakékoli přípravy či přemýšlení splácali dohromady, co je napadlo, no a výsledek máte před očima. Nepropracovaný příběh, o postavách nemluvě, špetku originality to nevidělo ani z maglevu a pokud čekáte, že to alespoň bude napínavé nebo zajímavé, tak... ehm... ne. Jestli máte už něco načteno, dokážete odhadnout, co se stane v téměř každé kapitole.
Je mi jasné, že vymyslet v dnešní době něco alespoň lehce originálního dá pořádnou fušku a mně osobně nevadí, když narazím na příběh s prvky, které jsem zaznamenala už jinde. Fakt s tím nemám problém, pokud se jedná o dobré, smysluplné a především kvalitní dílo. Jenže toto? Vadilo a rušilo tam tolik věcí, že ani nevím, kde začít.
Jen zařadit tuhle knihu do konkrétního žánru je oříšek, poněvadž stylem psaní a "propracovaností" působí jako něčí prvotina v žánru YA, avšak hned na začátku Ava přistihne svého přítele při souloži s jinou a to rozhodně do young adultovky nepatří. Také Torinovo popisování Beltainu bych dospívajícím ke čtení nedávala (z toho slova š****** se mi obracel žaludek).
Kapitol z Torinova pohledu tam rozhodně mělo být víc - ty dvě působily zbytečně a nevyváženě vůči těm ostatním z pohledu hl. hrdinky.
Nad Aviným předsevzetím, že s muži skončila, jsem se musela pobaveně smát, protože uplynulo sotva pár dní a její fantazie (zkuste hádat o kom) zase jela na plné obrátky.
Btw Torinova předsevzetí nebyla o nic lepší. A bylo vskutku zvláštní, jak se Avě snažil vysvětlit, že vraždění během turnaje či o vílích svátcích je naprosto normální a pak jeden souboj zastaví těsně předtím, než vítězka zabije tu poraženou. (Hmm, že by se v něm na chvilku pohnulo svědomí?)
Také tu narazíte na jména jako Oberon, Titanie, Robin Goodfellow... a samozřejmě při míchání drinků nechybí zmínka o Jamesi Bondovi a jeho "Protřepat, nemíchat." Netvrdím, že je to špatně, ale občas by to chtělo zapojit i vlastní představivost. A to platí i u psaní deníků, protože aby bytost z vílí říše začala psát zápis "Milý deníčku...", což je ta nejotřepanější fráze v lidském světě... Ne, k tomu se raději vyjadřovat nebudu.
A ani se mi nechce rozepisovat o tom, jak malou musí mít oba autoři fantazii, když pro Avu a její kamarádku nedokázali vymyslet během pobytu ve vílí říši lepší činnost, než si v posteli číst knížky a u toho baštit dobroty.
Jako poslední chci zmínit vztah Avy a Torina. Na jednu stranu bylo dobré, že si oba ujasňovali, že mezi nimi není nic než obyčejný chtíč (protože tam vážně nic hlubšího nebylo), ale na tu druhou... ano, samozřejmě všichni víme, že se z toho vyklube pravá a jediná láska na celý život. Ach jo. Bylo by vážně super, kdyby se autoři (a nejen tito) nejdřív sami poučili o tom, co to ta opravdová láska je, než o ní začnou psát, protože fyzická přitažlivost a nadmíru uspokojivý sex to vážně NEJSOU!
(Jo a dejte si pozor na začátek 17. kapitoly. I přestože nejsem bioložka nebo zdravotnice, jsem se div neosypala z výrazu "prsní kost".)
Oddechová fantasy. Vše odsýpá, postavy jsem si celkem oblíbila, líbila se mi zimní atmosféra. Na to, že je kniha tak krátká, tak prostředí i postavy byly vykresleny celkem slušně. Nejvíce mě nadchla scéna s tancem, kdo četl, tak ví. Koncept vílího klání, které se natáčí jako reality show mi přišel hodně přitažený za vlasy, celkově i spojení vílího a lidského světa mi moc nesedlo. Konec byl... eh? Zvláštní. Další díl si asi přečtu, nicméně nečekám nic převratného. Četlo se to ale dobře a bavilo mě to. Za mě je tahle knížka definice průměru, ovšem nelituju, že jsem si ji přečetla.
Mráz je krátká fantasy kniha. Máme zde Avu, která po rozchodu s přítelem skončí v baru. V tu dobu se tam objeví i vílí král, který hledá víly na turnaj o jeho ruku. Jenže Ava ho urazí a druhý den s ním uzavírá domluvu.
Tady to pěkně odsejpalo. Kniha nemá ani 300 stran, což vlastně nevadí. Je to ideální čtení když nemáte zrovna náladu na bichle. Styl psaní mi sedl hned a čtení knihy mi zpříjemnil. Přesto mi tam něco chybělo.
Romantika zde byla cítit a že byla super. Nečekejte tu však spice. Chemie mezi Avou a Tarinem byla hmatatelná od začátku. Chvíli převládala údajná nenávist, ale pak bylo z obou stran cítit rozhodně něco jiného.
Přirovnala bych to k Selekci a menším Hunger games, tak jako ostatní. I když se zde bojuje o život a trůn královny, autorka to napsala tak, abyste se zasmáli. Romantika byla boží a já bych jí potřebovala více mezi těmito postavami. Všeho bych potřebovala víc!
Mráz jsem si užila, ale jsem z toho trochu zmatená. Něco mi tam chybělo, nejspíš to bude tou délkou a tím, že všechno se dělo opravdu rychle. A ten konec? Pokud se do knihy budete chtít pouštět, tak si to rozmyslete. Rozhodně ji doporučuju, ale po dočtení budete chtít možná docela hodně další díl.
Opět romanfantasy pohádka pro teen. Trošku mě naštvalo, že jsem nevěděla, že se jedná o knižní sérii. Čekat na další díl mi vadí, protože pak nemám jak hodnotit celkový příběh. Nicméně to nebylo špatné, i když bylo jasné kdo s kým a proč bude. Realitoshow a prolínání světa víl s lidským v současnosti bylo zajímavé číst. Popis Beltainu byl však trošku ohledně intimit na sílu (zbytečně z ničeho nic vulgární) , ale budiž. Když už se vše ale začalo rozjíždět, nastal konec… Tudíž zatím opravdu nemám moc co hodnotit. První díl je takový lehký nadprůměr. Plážová oddechovka.
(SPOILER)
Joj mne sa knižka veľmi páčila. Taká milá krátka jednohubka. Nevedela som do čoho idem, ani som netušila, že je okolo knihy nejaký veľký boom. Možno preto, že som nič nečakala sa mi knižka veľmi páčila.
Veľmi kladne hodnotím, že knižka je krátka a tým pádom tam v podstate nie sú hluché miesta a dej proste ubieha, jedna skúška za druhou a bum je koniec. Mne sa veľmi páčila aj tá chémia medzi hrdinami, kedy to nebolo prehrotené ale proste obyčajná prostá láska ktorá sa medzi nimi vytvorila tým že spolu trávili čas a poznávali sa. Žiadne zvrhlosti a žiadny toxický vzťah.
Páčilo sa mi, že tam boli sexuálne narážky ale u nich to zatiaľ zostalo, pretože z toho vílieho porna čo je momentálne tak populárny som už naozaj unavená.
Záver som čakala predsa len je to fantasy zase až také veľké zvraty tam nenastávajú.
Tým že je knižka naozaj krátka nie je priestor na rozvinutie vedľajších postáv čo je trošku škoda.
Každopádne knižku odporúčam lebo to bolo príjemné a rýchle čítanie ktoré lahodilo mojej dušičke.
Teším sa na pokračovanie.
(SPOILER)
Velmi nadhodnocená kniha. Jako že hodně. Postavy jsou plytké, příběh bez energie, těch pár akčních scén působí ploše a očekávaná hate-to-love romance je jak výhled z rozjetého vlaku, načež samotný děj si tak nějak plyne bez vaší emocionální zainteresovanosti. Tudíž nerozumím tomu boomu, který tahle kniha má všude po sociálních sítí.
Střídání dvou pohledů - Avy a Torina (hej lidi, tohle jméno mi připomnělo Hobita, Torina Pavézu, který byl naprosto úžasně zpracovaná postava a přišlo mi to v souvislosti s tímto Torinem, jako hanobení jeho jména) - nějak nechápu. Torin ta má dvě kapitoly a Ava všechny ostatní. Trochu to ve smyslu toho, co Torin na sebe prásknul, postrádalo smysl, ochudilo vás to o moment překvapení a ty jeho kapitoly byly no, v podstatě zbytečné. Jsem z knihy opravdu zklamaná, protože jsem doufala, že když je to new adult, že to i přes název knihy opravdu bude žhavé. Ale fakt byl problém té romantické "žhavé" lince uvěřit! Škoda, do dalších dílů se pouštět nebudu.
Jakože reality show moc nemusím, ale nakonec mě zlákalo zase to vílí prostředí. Autorka ještě není dle mého vypsaná a některé obraty/posuny v ději byly trochu krkolomné. Děj ale rychle ubíhá, protože víte co se tak nějak bude dít a všechno se tak nějak dá čekat i ten zvrat na konci. Ovšem ty vílí rody byly na můj vkus moc vyumělkované a princezny v soutěži si mě teda vůbec nezískaly.
Nicméně hlavní zápletka je stále zapletená a těším se až se v dalším díle dočtu nějaké novinky.
Tuhle fantasy knihu jsem moc číst nechtěla, ale pak mi ten humbuk kolem nedal a slupla jsem ji asi za 24 hodin. Opilá víla Ava, kterou nechtějí víly mezi sebe mi neznělo něco co bych si uplně chtěla přečíst. Nicméně když urazí vílího krále a dostane se do turnaje, tak to pak fičí, že nevíte jak. Bylo to rychlé, ale tak rychlé, že chemie mezi postavami nevim nějak kde se vzala a z ničehož nic byla tam. Ale ok, byla. Konec je absolutně překvapivej a nečekanej. Těšim se na další díl, doufám, že u nás vyjde, a brzo, protože Ambrosia slibuje daleko daleko víc akce a lásky.
3,5*, doporučuju
Bomba! Doslova jsem hltala jednu stránku za druhou.
Za mě velmi povedený fantasy svět. Ačkoliv mi to místy připomínalo selekci, protože je tu vílí král Torin, který si podle tradice musí vybrat královnu. Víly se proti sobě utkají v docela dost tvrdém turnaji na život a na smrt.
Hlavní postavou je Ava, která byla vyhnána z víly říše už jako malé dítě. Teď žije v lidském světě zrovna na její narozeniny se dozví, že ji její přítel podvádí. V opilosti urazí krále víl Torina.
Jejich přetahovanou natočí novináři, a jí se zboří celý svět. Torin jí nabídne nabídku, která se neodmítá a ona se po jeho boku vydává do říše víl.
Knížka vás provede královstvím, poznáváte zde vlastně prakticky každou účastnici turnaje.
Sám král vypadá jako nedobytná pevnost, ale garantuju Vám, že si ho naprosto zamilujete. Hrozně mě mrzelo že v knížce není více kapitol z pohledu Torina.
Kromě turnaje hrozí i jiné nebezpečí, u kterého vám bude tuhnout krev v žilách.
Líbily se mi scény kde Torin trénuje Avu, jejich slovní přestřelky naprosto TOP. Dost jsem se u nich nasmála. A jak už to tak bývá, co se škádlívá, to se rádo mívá.
Je tu i pár pikantních okamžiků. Kniha je velmi čtivá, příběh hezky plyne,jiskření mezi hlavními postavami je dost hmatatelné. Užijete si i boj na život a na smrt, protože víly obzvlášť jedna z nich je extrémně soutěživá, pomstichtivá a krutá.
Fungování mezi vílami a lidmi mi trošku připomínal svět tryllů. Nicméně jsem zvědavá co se dozvíme v dalším díle. Už podle konce knihy věřím, že to bude stát za to.
Přečetla jsem už hodně fantasy knih a od této knihy jsem si slibovala trochu víc díky jejímu propagování.
Pravda je, že knihu jsem přečetla za jeden den, protože se čte sama. Příběh je na mě moc rychlý a neuškodilo by, kdyby se autorka více rozepsala. Od začátku tušíte jak to dopadne, že obyčejná Ava nebude zas tak obyčejná jak o ni všichni smýšlí. Čekala jsem více žhavých scének, když Vás na obalu knihy lákají slova ,,Mrazivé romantasy, které vás rozpáli
Moc se mi nelíbilo ani propojení světů, kdy ve vílí zemi kde se bojuje meči a jezdí na koních funguje internet a mobily.
Za mě oddechová fantasy, která neurazí, ale ani nenadchne. Do druhého dílu se budu muset asi nutit.
I když jsem k této knize byla poněkud skeptická, tak mě naprosto pohltila. Až mě štvalo, jak stránky rychle ubíhají a já se blížím ke konci.. a druhý díl v nedohlednu :)
Za mě krásná fantasy oddechovka a moc se těším na pokračování.
Pohádková romantická nenáročná fantasy. Příjemná oddechovka, která neurazí, když víte, do čeho jdete. 4 hvězdičky, protože půjdu do dalšího dílu, když mám to romantasy období. 3 poctivé hvězdičky
Nevzpomínám si, kdy bych něco tak moc hltala. Zajímá mě spoustu nezodpovězených otázek co tu padly. Děj ubíhal rychle, napětí mezi hlavními hrdiny mě rozpalovalo a snad se dočkáme i pikantnějších částí!
Líbí se mi kamarádka hlavní hrdinky i její románek.
Líbí se mi i soupeřící princezny a i ta dravost mezi nimi, přeci jen bojují o krále.
Kniha je zahalena spoustou tajemství, které mi nedají spát, že druhý díl "Ambrosia" budu netrpělivě vyhlížet nebo při nedočkavosti přečtu v angličtině.
Za mě příjemné čtení, ke kterému se jednou znovu vrátím.
Ani si nevzpomínám, kdy jsem naposledy četla něco tak nevýrazného. Navíc celý ten příběh na mě působil jako ušitý horkou jehlou. Měla to být romantická fantasy, ale každá složka příběhu, jakoby stála sama o sobě. Postavám jsem nedokázala fandit, natož jim něco uvěřit.
Navíc mi začíná dost vadit vyprávění v první osobě, to už musí autor opravdu umět, aby v tomto omezeném pohledu přinesl čtenáři všechny emoce a za mě se to tady nepovedlo. Zařadila bych to mezi další rychlíky, u kterých za pár měsíců nebudu vědět, o čem to bylo.
Ačkoliv jsem knihu přečetla za večer, nemůžu říct, že bych z ní byla nějak odvázaná. Je to takový průměr, který neurazí ale rozhodně ani nenadchne. Nebylo tam nic, co by alespoň vzdáleno vyvolalo nějaké větší napětí, natož wow efekt.
Jasně, na 300 stránkách se nedá vytvořit nějaké epické dobrodružství. Na druhou stranu když to má mít víc dílů, nebylo by na škodu trochu zvolnit a některé věci tolik neuspěchat. Například turnaj. Jakože dvě zkoušky a konec? To jako vážně? Minimální rivalita mezi soupeřkami a to nemluvím o tom, jak rychle se počet kandidátek zredukoval. Určitě by to šlo vymyslet lépe. A takových věcí bych tam našla nespočet..
Sečteno podtrženo, ačkoliv se mi to četlo v pohodě, příběh mě ani zdaleka nepohltil. Nenabídl mi nic, kvůli čemuž bych se těšila na další díl/y. Pokud pokračování bude, přečtu ho, ale jen kvůli dokončení série.
Knihu můžu doporučit max jako opravdu lehkou oddechovku, od které nelze očekávat něco převratného.