Mráz
Bernard Minier
Martin Servaz série
Strašlivé zločiny, mrazivá atmosféra a děsivé tajemství.
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2016 , XYZ (ČR)Originální název:
Glacé, 2011
Interpreti: Jiří Žák
Výborná detektivka odehrávající se v atraktivním prostředí tajemných zasněžených Pyrenejí. Ačkoliv ze začátku mi detektiv Martin Sevraz nebyl příliš sympatický, nějak jsem si k němu v průběhu čtení (knihu jsem přečetl za dva dny) našel cestu skrze jeho zajímavý a smutný osobní příběh. V úvodu jsem byl překvapen tím, že se celý děj točí kolem vyšetřování vraždy koně, nikoliv člověka, ale to bylo posléze mnohokrát napraveno. Děj je sice místy nelogický a ze Sevraze se až příliš často stává téměř nadpozemsky nadaný hrdina, nicméně mi to ani nevadilo, když se mi kniha četla tak dobře.
Ze začátku mě kniha chytla a 200 stran jsem přečetla rychle, ale pak se příběh začal vléct a postavy mi začaly připadat čím dál protivnější. Detektiv je nesympatický chlap, který asi musel přicestovat ze středověku. Nedokážu si totiž vysvětlit, proč se čtyřicetiletý chlap diví, že někdo pracuje s notebookem, nosí piercing nebo jezdí na motorce. Jeho postava neustále pronáší soudy a okamžitě pozná, že je někdo idiot a hlupák, aniž pořádně víme proč. Prostě musíme detektivu Servazovi věřit. Navíc pronáší latinské citáty a občas si zakleje "kurva", což je u jeho postavy jako pěst na oko. Navíc se pak diví, jak jeho dcera mluví, když řekne "do prdele". Ostatní postavy jsou ploché a černobílé a ty kladné jsou většinou "morálně na výši". Kniha mi přijde hodně prvoplánová. Jde vidět, že se autor snaží do příběhu nacpat informace, které nastudoval o ústavu apod., ale mnoho prvků je v příběhu zbytečných - ústav, linka s Margot. Navíc, když už asi posté jsem narazila na větu "stoupal v něm hněv", tak to začalo působit trochu směšně. Pokud autor přestane sázet na jistotu, snad napíše lepší knihu.
Kniha se čte docela pěkně, ALE: zápletek je tam moc, padouchů je tam moc, hlavních postav je tam moc , hlavní postava nic moc a ten konec to všechno ještě pokazil. Kriminálky ať píše jen Nesbo :-)
Tahle knížka mi hned od začátku sedla a i když to začalo vyšetřováním vraždy koně, tak jí to rozhodně neubralo na serióznosti. Četlo se to samo, všechno přirozeně plynulo a nemohla jsem se odtrhnout. Často čtu severské detektivky a toto bylo napsáno velmi podobným stylem, že jsem často zapomínala, že se jedná o francouzskou knihu ve francouzských reálicích. Bohužel musím ale vytknout konec, kde se autor snažil na čtenáře přehnaně zapůsobit, zmást ho a parádně ho napálit. Nabízí nám jedno vysvětlení za druhým a pokaždé se z toho vyklube něco jiného... Ale co, kašlu na to, i když byl konec překombinovaný až hamba, tak knížka byla suprová a jsem zvědavá na další díl.
Nejlepší kniha, co jsem v poslední době četla..., poutavá, děsivá... Super. Těším se na Kruh
Kdybych mohla, dám tři a půl. Na jednu stranu super a pro mě originální nápad, na druhou stranu styl vyprávění místy dost zdlouhavý (asi jsem prostě poslední dobou moc zhýčkaná :-) ) a zvraty a překvapení mi přišly často předvídatelný. Jinak mám obavu, že o obratu "instinkt mu říkal" se mi bude i zdát :-D.
Temný, mrazivý a skvěle napsaný thriller. Žádná slabá místa, prostě čtete a čtete, vrah neočekávaný. Kniha která pohltí a nenudí!
Velice čtivé, ponuré Atmosféra by se dala krájet .A po přečtení ve mne kniha dlouho zůstala takže to hovoří za vše.
Kniha se mi velmi líbila, četla jsem jedním dechem, už mám koupený druhý díl, hned se do něj pouštím.
Bylo to docela zábavné, i když: Děj je poněkud překombinovaný a zápletka kulhá na obě nohy; komisař je občas takový matla, ale naštěstí není opilec nebo feťák jako ti skandinávci; kde kdo tam trpí nějakou deviací (minimálně homosexualitou); logiku v chování padouchů jsem tedy moc nechápal; ale odsejpalo to a bylo to napínavé; jsem zvědavý jestli se nějak posune/vyvine vztah Servaze a manželky jeho zástupce; další díl (Kruh) si přečtu...
Veľmi kvalitne spracovaná knižka, napínavý dej počas celého čítania...teším sa na druhý diel
7/8 knížky super, napínavé, tajemné, ovšem posledních pár desítek stran zoufale překombinované...
Kniha z trochu jiného soudku než běžně čtu, nicméně i přesto jsem s knihou byla spokojená a moc se mi líbila. Zasadit děj do francouzských hor, super. Vše začíná mrvým koněm, což mě ze začátku hned zaujalo a donutilo číst dál. Někdy jsem se trochu ztrácela v ději, ale vzápětí mně bylo vše jasné. Rozhodně doporučuji.
Kniha se rozhodně nečetla jedním dechem, protože jsem se u ní ani nadechnout nestihla. A konečně jsem se při čtení bála. :) 5* je málo.
prvotina vraždy zfilmováno psychiatrické léčebny Francie vězení, věznice thrillery plánovití, inteligentní vrazi zima Pyreneje (Evropa)
Skrýt reklamy
Pro mě skvělá kniha ! Konečně temnou a mrazivou Skandinavii vystřídalo něco jiného- Temné a mrazivé Pyreneje :-) :-)