Mrtvá a živá

Mrtvá a živá
https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76331/mrtva-a-ziva-76331.jpg 4 1122 1122

Mrtvá a živá série

Jen docela málo knih se zapsalo do paměti čtenářů tak hluboce, jako tento vrcholný román slavné autorky. Vypráví zvláštní, uchvacující příběh mladé ženy, která se po náhlém a prudkém vzplanutí provdá za známého, bohatého muže. Spolu žijí na zámku Manderley, na jejich vztah však ustavičně padá stín de Winterovy první manželky, oslnivé a krásné Rebeky, která zahynula za zvláštních okolností. Hrdinka, dívka zdánlivě tak neobyčejná a nenápadná, že ani nepoznáme její jméno, vyzrává v nerovném zápase s mrtvou sokyní. Děj plný napětí nabývá dramatického spádu. Vítězí láska a dobro, a to je velký dar této pozoruhodné okouzlující knížky. ... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , ELK - Evropský literární klub

Rebecca, 1938

ArwenAragorn
25.01.2017 5 z 5

Knížku mám po rodičích, četla jsem jako -náctiletá, ale baví mě pořád.Chvílemi jsem sice mírně zuřila nad očividnou naivitou až tupostí hlavní hrdinky, která se až v závěru "pochlapí". Ale knížka je skvělá, pořád moje srdeční záležitost- a to nesnáším červenou knihovnu!

PeM
20.01.2017 5 z 5

Pomalý rozjezd (jak to u knih bývá), pak zajímavé, napínavé....hlavní "bezejmenná" a až moc naivní hrdinka mi tedy lezla na nervy, ale příběh to byl opravdu čtivý. Teď je na řadě film (na který se moc těším, mám ráda černobílé).

Michalka98
03.01.2017 5 z 5

Knížka skvělá, rozhodně si ji pořídím do knihovničky.

iLuciferie
29.12.2016 5 z 5

Jeden z nejlepších psychologických románů vůbec.
Doporučuji po přečtení také Hitchcockův film.

AllyKumari
16.12.2016 3 z 5

Kniha měla opravdu pomalý rozjezd, pak konečně nabrala tempo a hlavně nádech záhady, což jí moc prospělo. Bohužel konec, který by měl být překvapivý a emočně vypjatý, kazí hned samý úvod knihy, kde je hned jasné, jak to všechno dopadne. Škoda. Za mě tři hvězdy.

vivalamuff
13.12.2016 5 z 5

Nesmrtelný příběh talentované Daphne Du Murier. Ze začátku se děj vleče a až s postupem stránek přibývá napětí. Konec je naprosto fabulózní. Nečekaný, ale konečně jako by všechno zapadlo do sebe a každá kapitola měla svůj význam.
Mrtvá a živá je jedna z mých nejoblíbenějších knih, ráda se k ní vracím, stejně jako k Hospodě Jamajka...

Klárai
26.11.2016 5 z 5

Pořád se k téhle knize vracím. Patří mezi moje nejoblíbenější.

aginecka
19.10.2016 5 z 5

Nejlepší autorka, kterou jsem četla. Jedinečný styl, kterému nic nepřebývá ani nechybí. Tolik emocí a napětí a přitom se nikdy nepodbízí!

Pajina68
27.07.2016 5 z 5

Nádherný příběh. Tahle kniha se mi hrozně moc líbila. Později jsem viděla i několik filmových verzí, ale kniha byla nejlepší.

fruitbueno
21.06.2016 4 z 5

Tak dlouho jsem čekala, odkud a kdy vyskočí duch, až jsem se ho nedočkala! Nutno dodat, že naštěstí. Promyšlený příběh, sympatické postavy, mistrná zápletka, nezbývá než doporučit ke čtení!

carcassonna
19.06.2016 3 z 5

Viem, ze kniha ma vela fanusikov a chapem preco, kniha ma temnu atmosferu, opis Manderley a okolia bol podmanivy a autenticky a niektore postavy boli zaujimave a to je prave to, co mne vadlo, pretoze som od postav znova cakal vac, nejake hlbsie pohnutky napriklad od pani Danversovej, de Winter mal vzbudit dojem tajomneho, hlbokeho a vyzreteho muza,ale obcas mi prisiel ufnukany a ta jeho nova bezmenna manzelka, tak ta ma stvala uplne - ja viem, ze to bolo umyselne, mala casom vyzriet a zmenit sa,ale zmenila sa tak nahle a na zaklade uplnej banality, ze som to "nezjedla" ...knha je dobra, dala sa citat,ale ako vravim postavam chybala vacsia hlbka a deju lepsia prepracovanost, bolo to niekedy v tridsiatych rokoch napisane, verim, ze v tej dobe to bola pecka,ale ja to musim zaradit do cervenej kniznice s prvkami detektivky, urcite nie k nejakym napinavym psychologickym dielam.

Taťka Hraboš
11.06.2016 5 z 5

Autorka dokáže mistrně navodit atmosféru a napětí, takže i když má v sobě tato knížka i některé rysy červené knihovny a v zásadě je to detektivka (byť atypická), není to žádná laciná četba. Už dlouho mě žádná kniha tak nevtáhla do děje, měl jsem problém se od ní odpoutat a věnovat se svým každodenním povinnostem.

ber-tram
03.06.2016 4 z 5

Odseknout začátek a nastavit konec, vyleze z toho slušná psychologická detektivka; takhle se jedná pouze o – byť mimořádně jakostně a poutavě napsanou – červenou knihovnu. Trkly mě tři tajuplné zajímavosti:
1. netušená souvislost s bezprostředně předtím čtenou knihou Talentovaný pan Ripley: v obou se nad někým zavře hladina, a pachateli to projde…
2. pár dní na to, co jsem si Mrtvou a živou půjčil z knihovny, si mě mezi oblíbené uživatele telepaticky zařadila S1M0NE, která obdivuje právě autorku tohoto díla,
3. hlavní hrdinka má podle svého nastávajícího nevšední jméno, přestože za celou dobu vůbec nezazní; vypravěčka tak zůstává zcela anonymní, jakoby vlastně byla hrdinkou vedlejší. 27/16

lábuska1
19.05.2016 5 z 5

Opravdu napínavé čtení, skvělá spisovatelka.

beluca
27.04.2016 5 z 5

Též kniha mého mládí, jedna z těch lepších :-).

elzajan
29.03.2016 5 z 5

Začátek byl pro mě lehce nezáživný, ale později jsem knihu nemohla odložit. Autorka výtečně vykreslila postavy a vcelku komplikovanou zápletku. Na konci jsem jsem už málem nepopadala dech, jak jsem jej v napětí zadržovala, rozhodně doporučuji přečíst :)

mamba27
26.02.2016 5 z 5

Moc pěkná, jen vyžaduje hodně soustředění na dlouhá souvětí a ne běžně používaný slovosled

Jirinamac
25.02.2016 5 z 5

Knížka mého mládí. Čte se dobře

BrozaM
23.02.2016 4 z 5

Musím říct, že začátek knihy se trochu vlekl, ale všechno jsem si to vynahradila v druhé polovině, kterou jsem vyloženě zhltla. Dost mě mrzel konec, ale možná to bylo to nejlepší řešení. Jak jinak za sebou spálit mosty? :)

petra4080
23.02.2016 4 z 5

Jedná se o jednu z mých nejoblíbenějších knížek. Začátek je trochu pomalejší, potom děj nabere spád a nemůžete se odtrhnout. Napínavý romantický příběh s nečekaným koncem.