Život v ráji
Martin Štefko
Mrtví kráčí po zemi série
< 2. díl
Ještě než Kovboj potkal Em, ještě než došel na konec svojí cesty a posadil se vedle Stephena Kinga, dorazil na místo, které na první pohled vypadalo jako dokonalý ráj na zemi. Může existovat ráj, když mrtví kráčí po zemi?
Vtipný příběh nadupaný akcí a kulervoucími hláškami se svébytnou filozofií a spoustou sexuálních scén. Ačkoliv je tu zombie apokalypsa spíše kulisou, bavila jsem se skvěle. Kovboj je opravdu svébytná postava a já vážně potřebuju vědět, co s ním bude dál!
Zábavná exkurze do zombie světa, kde se pořád něco děje a hlavnímu hrdinovi přibývají problémy k řešení. Najdete zde kupu hlášek, zabíjení a barvitě popsaného sexu. Zaujala mě postava Ernesta, ale ostatní obyvatelé osady mi připadali, jako by byli v knize jen do počtu, a mrzelo mě, že nejsou více prokreslení. Tohle by King nedopustil. ;-)
Přestože se jedná o druhou knihu série, je možné ji číst i bez znalosti předchozího dílu, protože mu dějově předchází. 70%
Pro mě jedna ze slabších knih autora. Hlavně po jazykové stránce.
Protože jsem to nečetla tak docela z vlastního popudu a jde o žánr, který zrovna nevyhledávám, netroufám si hodnotit obsahovou stránku. Sama se těším na nový thriller. A doufám, že bude srovnatelný s Nikdy se nepřestala usmívat.
Jelikož při čtení ideálně dodržuji chronologii autorskou a nikoli příběhovou, neměl jsem v tomto ohledu s dalším střípkem (či spíše střepem) minulosti větší problém. Jen mě trochu zamrzelo, že zombíci se do určité míry stali spíše kulisou - ač zřetelnou a děj do značné míry ovlivňující. Nicméně...
Celý depresivní postapo svět opět skvěle drží nad vodou Kovbojův trefný cynismus a hlášky. Tady už jsem se dokonce na některých místech rozesmál i nahlas. Navíc, oproti „předchozímu“ dílu se čtenář dočká více charakterů, erotiky a napětí. Čtenář prostě nemá šanci se nudit. Závěr v podobném stylu jsem sice očekával, ale zodpověděl mi Otázku, takže jsem za něj spokojený.
Dalšímu „pokračování“ Kovbojova příběhu bych se určitě nebránil.
Rozhodovala jsem se mezi 4 a 5 hvězdami, abych byla přesná 4,5 je přesné číslo mého hodnocení :-) Půl bod ubraný za tu přehnanou explicitnost. Bylo to pro mě místy nepřirozené. Ale co se týče děje, postav - vše skvěle propracované, promyšlené... :-) Více v mojí recenzi v záložkách - Veru, Knihy na cestách
Další brutální vypalovačka od Martina Štefka. Teď trochu zklidníme hormony a podíváme se na perfektní podmínky pro preppery v postapo zombie světě. A že by došlo ke skutečnému uklidnění? Ani za nic, mrtvých bude jako ve válce o o Stalingrad.
Kovbojův prequel se stále odehrává v zemi, po níž kráčí mrtví, ale již trochu opouští území horroru. Zombíci jsou zde jen součást prostředí, místa a času, ne hlavní nebo důležití aktéři děje. Kniha tak může potěšit ty, co mají rádi příběhy z postapokalyptického světa zombie, trochu zklamat ty, kteří čekají zombie horror. Nic to však neubírá na Štefkově stále se zlěpšující kvalitě psaní. Kovboj pořád překvapuje, erotickými scénami, odhalovanými tajemstvími, nápady a kniha jako celek vcelku zajímavě a pestře vymyšlenými postavami a jejich charaktery. 3.5*
2015 | Nikdy se nepřestala usmívat |
2020 | Mrtvé ženy |
2014 | Mrtví kráčí po zemi |
2022 | Farma zrůd |
2016 | Agentura 1: První tým |
Mně to bylo hned divné, že je to pokračování Mrtví kráčí po zemi. Opakovaně jsem se dívala na roky vydání. No ano, prostě takový prequel. Velmi zdařilý! Nicméně zatímco první kniha byla spíše industriální, toto dílo je zase farmářské. :-) Hlavní postavou je opět Kovboj na své cestě. Není na tom úplně nejlíp a má štěstí, že se dostane k opevněné osadě, před níž je cesta lemována eliminovanými zombiemi. V knize se střídá akce a klidné dny ve vesnici, jež přežívá díky vlastnímu autarknímu hospodaření a díky silnému jedinci Ernestovi. Je tu spousta jídla, je tu bezpečí, prostě ráj. Kovbojovi, kterého přijímají osadníci s krajní obezřetností, se to ale nezdá. Že se v ráji objeví had nebo je tam schovaný, to už víme. Následky jsou děsivé. Kovboj rozhodně není zcela kladný hrdina, ale vyvažuje to smyslem pro humor a úpornou snahou o přežití, v tom "posunutém" světě to získává další rozměr.