Pompeje: Deník dívky z let 78-79 n. l.
Sue Reid
Můj příběh série
Strhující příběh z doby, o níž jste slyšeli ve škole. V sprnu 78 našeho letopočtu se Claudia vydává na pompejské Fórum. Je to den plný podivných setkání a ještě podivnějších znamení. Když se země otřese, Claudia cítí, že je to předzvěst něčeho zlověstného. Co to ale znamená? A proč dívku tolik fascinuje Vesuv, mohutná sopka, která ční nad jejich městem?!... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2009 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Pompeii: A Roman Girl's Diary, AD 78, 2008
Příběh je zajímavý, ukáže nám jednu z největších přírodních katastrof starověku a myšlení tehdejších lidí, kteří si spoustu přírodních jevů nedokázali ještě vysvětlit. Navíc se dobře čte. Stejně jako všechny knihy z této série doporučuji hlavně školákům, jako doplnění k učivu dějepisu.
Těšila jsem se na popis katastrofy v Pompejích, ale tohle by mohl být deník holky bůhví odkud. Slohově příliš nezáživné.
Krásné napsaný deník. Silný příběh v něm je popsán. Nedovedu si představit, jaký strach měli když viděli jak se sopka probouzí. A pak ten mrak.... Ta představa mě docela děsí,sopky mě fascinují, ale mám s nich strach a respekt... chtěla bych se tam někdy podívat,jak to tak vypadá. Ale asi bych pak s toho měsíce nespala. Jinak pěkné čtení,knížka je to malinká takže pro mě lahůdka na pár hodin.. Doporučuji
Díky tomu, že miluju antiku, starověké Řecko i Řím a byla jsem v Pompejích se mi tato knížka opravdu líbila. Radši si ani nepředstavuju, jak hrozné to muselo být, když Vesuv vybuchl...
P.S. V Pompejích je to krásné a Vesuv vypadá docela nevinně :-)
Člověka až zamrazí, když čte, jak si tam žili pod sopkou v poklidu a nějakého toho zemětřesení se ani nevšímali a vše odvolávali na bohy. Pompeje mě lákají dlouho, ale po přečtení ještě víc.
Pro někoho, kdo si chce jen udělat obrázek o tom, jak lidé v Pompejích žili, je tahle knížka dostačující. Rozhodně lepší, než tlusté bichle jen s holými fakty.
Jako menší jsem u knih řešila jen dvě věci. Jedna z nich byla co nejmenší tloušťka a ta druhá, že je v knize ženská hrdinka. Bylo mi deset a dostala se mi do ruky tahle knížka, která splňovala obě má kritéria. Přečetla jsem ji nejednou a když jsem byla loni na Vesuvu i v Pompejích, vzpomněla jsem si na Claudii :)
Před asi dvěma lety jsem byla na Vesuvu ale v do Pompejí jsme to nestihli ale před týdnem jsem našla v knihovně tuhle skvělou knihu ... měli zvláštní zvyky , které brali jako normální část života . Urcite doporučuji
Jestli se nemýlím, tak tohle byla moje úplně první přečtená kniha z celé série. Velmi snadno jsem si ji oblíbila a díky téhle jsem se odhodlala přečíst i další ze série a ty mne taky nezklamaly.
Mě kniha připadala nudná. Více jak polovinu knihy se řešil pouze Claudiin osobní život. Nemělo to pořádný spád.
Konec byl otevřený (nesnáším) a pro mě trochu nepochopitelný.
Claudie byla naivní a trochu zvláštní. Já knihu asi dvakrát odložila než jsem se do toho vrhla a dočetla to do konce...
Tenhle Můj příběh se autorce opravdu povedl. Přestože se o popisované období nezajímám, deník dívky z této doby mě opravdu uchvátil. Určitě bych nechtěla zažívat to, co prožívá Claudia a její rodina. Velmi na mě zapůsobil stoupající strach Claudie z neobvyklých znamení a její předtucha, že se stane něco hrozného...
Pompeje mne naprosto uchvátily. Deník Claudie je naprosto dokonalý. Po přečtení Pompejí jsem si vypůjčila i Titanic a Egyptskou princeznu, čtu oboje. Určitě doporučuji. Na konci se dozvíte mnoho o Pompejích i výbuchu Vesuvu.
Deník naivní hrdinky, která žije v Pompejích. Víc se o tenké knížečce asi napsat nedá. Pohled na život pekařské dcerky v dávné době byl zajímavý, autorka na konci píše, že studovala historické prameny, tak snad se jí povedlo zachytit věrný obraz skutečnosti.
Moc hezký příběh, pro mě motivace podívat se na zbytky Pompejí a Vesuv. U těchto příběhů oceňuji, že na konci knihy jsou shrnuta známá historická data a pár fotografiií z archeologických vykopávek.
Série Můj příběh je založen na skutečné události s fiktivní postavou.Claudie a Pollux mi byla sympatická a zajímalo mě co se nakonec stalo s Claudií,její rodinou a Aengusem.Knížka byla na konci hodně dojemná a děsivá.
Moc se mi to líbilo, i když je to psané pro mladší, s chutí jsem to zhltla. A těším se na další.
deníky historie, dějiny pro dívky starověký Řím Pompeje podle skutečných událostí dějiny pro děti a mládež
2009 | Pompeje: Deník dívky z let 78-79 n. l. |
2011 | Ve stínu gilotiny: Deník dívky z období Velké francouzské revoluce, 1792-1794 |
Moc pěkný příběh. Ale nevím, jak si mám vyložit ten konec.