Můj statečný rytíř
Hannah Howell
Romantický i dobrodružný historický román, jehož hlavní postavou je dívka Ainslee, která zná a ovládá všechno, co v té době umějí tehdejší skotští vojáci – rytíři; ale ani tuto bojovnici nemine láska. Ainslee z Kengarvey je spíše bojovnice než křehká dívka. Umí jezdit na koni a zacházet s mečem, dýkou a lukem jako muž. Ani tyto schopnosti ji však nezachrání před rytířem, který ji pronásleduje. Sir Gabel de Amalville musí králi dokázat svou věrnost a oddanost tím, že rozdrtí vzpurný klan MacNairnů. Podaří se mu zajmout nejmladší dceru Duggana MacNairna a získat tím potřebnou výhodu. Uvězní ji v opuštěné hradní věži, ale nedokáže odolat její kráse. Ve Skotsku zuří líté boje a Gabel se rozhodne neposlouchat krále, ale jít za hlasem svého srdce...... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2024 , OldagOriginální název:
My Valliant Knight, 1995
Po dlouhé době klasická Hannah Howell. Příběh se mi líbil. Já ty skotské hrdiny a hrdinky prostě miluji.
Tohle mi dělalo problém přisoudit Hannah Howell, nejspíš za to může ten překlad, ale když se přes něj přenesete je to pěkné čtení.
Mimochodem: " Ty jsi ale překrásný hoch, víš to? Z tebe by starýho dědka trefil šlak, když se mu zčistajasna zjevíš před smrtelnou postelí." Tato věta mi k Hannah pasuje.
Vztahu mezi hlavními hrdiny nemám, co vytknout. Postupně vznikající důvěra a láska. Části o krutosti otce Ainslee mi připomněli, že daná doba byla plná násilí a bojů. Knížka tím přibližuje něco víc než jen smyšlenou romantickou linku a tak nějak nás nenechá myslet si jak bylo Skotsko "romatické" místo plné hezkých chlapů.
Prumer. Pribehova linka je zajimava, preklad obcas ale pokulhava, v dialogu je toho opravdu hodne, casto byl dialog ozvenou jiz recene myslenky, to mi trochu vadilo. Anotace je vcelku nepresna.
Nie som až taký veľký čitateľ romantiky a toto bola moja prvá kniha od tejto autorky. Linka mi znela zaujímavo, príbeh bol celkom pekný, ale dosť mi vadilo, že autorka všetky "skutočnosti" prezradzovala v dialógoch. Chýbal mi opis reči tela, viac myšlienok a úvah, viac opisov situácii. Človek by sa tak do deja a charakterov dokázal omnoho lepšie vcítiť - takto mi to prišlo akési plytké. Hlavne za to môže ten štýl písania - a je to škoda. Po tejto knižke tým pádom nemám úplne chuť čítať ďalšie od tejto autorky..
Pěkný příběh plný romantiky, ale bohužel i násilí, Ainslee a její sourozenci neměli lehké dětství, pokud se to dětstvím dá vůbec nazývat, ale bohužel na ní se to podepsalo nejvíc - taková nespravedlivá nenávist, teprve po poznání Gabela konečně zažívá šťastné chvilky.
Nemám moc ráda bitvy - takže jsem přeskakovala, naštěstí to nebylo tak dlouhé. Byla to další pohodová kniha na jedno odpoledne od mé oblíbené autorky
Toto je první kniha, kterou jsem od této autorky četla, po čase jsem se k ní moc ráda vrátila.
Kniha je velice zajímavá a především napínavá. Ainslee je odvážná a trochu bláhová dívka, kterou si musí každý čtenář oblíbit. Ronald je skvělý rytíř, kterého si Ainslee doopravdy zaslouží. Líbí se mi, že se v knize nejedná pouze o romanci, ale i o boj, intriky a dobrodružství. Život v MacNairnově klanu byl skutečně strašný, stále nechápu, proč se proti vůdci lidé (převážně synové) už dříve nepostavili... Pouze knize musím vytknout, že mi příběh přišel občas nedokončený a něco mi v něm chybělo. Každopádně jsem se při čtení nenudila a skutečně jsem se o osudy hlavních postav dost bála. Děkuji!!!
Nádhera a to jí čtu už po třetí. Opakovala bych to co je už psáno. Nejvíce to za mě vystihla Edice,není co dodat.
Krásná kniha s napinavym a zajímavým dějem. Velice poutava, čte se jedním dechem. Spisovatelka opět nezklamala
Kniha byla čtivá. Nalezla jsem zde napětí, dobrý příběh, skvělé charaktery postav, erotiku a vše co jsem očekávala od knihy této autorky ač to byla teprve druhá kniha, kterou jsem od ní četla. Libuji si ve stylu psaní této autorky a zatím mne nezklamala. Oblíbila jsem si tu nenucenost s jakou příběhy píše.
U této knihy jsem ocenila příběh, kdy se tu nejednalo o dívku, které je vnuceno manželství, ale o dívku týranou vlastním otcem, kterou unese rytíř (když to pojme ve zkratce). Opět jsem se dočkala dobrého provedení charakterů postav tzv. byli to sympaťáci. ;) A samotné téma mi přišlo neohrané, originální. Budu na knihu dlouho vzpomínat a snad se k ní po sléze i vrátím. :)
Také jsem četla dva velmi podobné příběhy: Vlk a holubice od Woodiwissové z roku 1974 a Lásku a čest od Garwoodové z roku 1987. Tak nejvíc zřejmě opisovala Howellová :-(
Pěkný příběh, ale velmi podobný příběh už jsem četla - jen nevím, kdo od koho opisoval :-(
Knížka je čtivá a je to prima odlehčení.
Toto je jedna z těch povedenějších od paní Howell. Ainslee je chytrá a vtipná, zápletka okolo tyranského otce neotřelá.
13. století Skotsko historické romance
2007 | Nevěsta z Vysočiny |
2006 | Rytíř z Vysočiny |
2008 | Anděl z Vysočiny |
2009 | Dobyvatel z Vysočiny |
2011 | Válečník z Vysočiny |
Len preventívne - knižka už raz vyšla v nakladateľstve Alpress, pod názvom Krásná vězenkyně :)