Můj životopis a mé vynálezy

Můj životopis a mé vynálezy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136169/bmid_muj-zivotopis-a-moje-vynalezy-136169.jpg 4 53 53

Nejvýznačnější vynálezce všech dob se narodil v roce 1856 v Chorvatsku a zemřel v roce 1943 v New Yorku. Dodnes platí za magickou osobnost. Je mu připisována iniciace dosud nevysvětlených událostí, například exploze v Tunguzce při experimentu s přenosem energií, rovněž tzv. filadelfský experiment, při němž před očima početných svědků zmizela v časoprostoru americká bitevní loď. Co je dnes ve fyzice nepostradatelné, téměř za vším stojí Nikola Tesla. Zkonstruoval hydroelektrárny na Niagaře s turbinami vyrábějícími střídavý proud, objevil princip dálkově ovládaných mechanismů, například letadel, ponorek a lodí. Stal se průkopníkem bezdrátového spojení a bezdrátových přenosů energie, získávání energie ze slunce. Vynalézal laserové zbraně a paprsky smrti. Už v roce 1909 předpověděl bezdrátové přenosy dat mobilními telefony a mobilními sítěmi. Jako by vlastnil přímou linku k pánubohu, objevy podle svých slov nevymýšlel, prý se vnucovaly do jeho mysli v podobě hotových obrazů. V dětství „trpěl“ rozličnými fantastickými vidinami a putoval prý v prostoru a v čase... Přeloženo z německé verze anglického originálu... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Technika a elektro
Vydáno: , Dialog
Originální název:

My Inventions: The Autobiography of Nikola Tesla , 1919


více info...

Přidat komentář

Pasadenka
30.04.2024 4 z 5

Myslím, že u Nikoli se mísí urputná touha vyniknout s neodvratným sklonem k nenaplnění svých ambicí, které podléhají jeho nevšední mysli. Něco podobného, leč v mírnějším ranku mě napadlo u Elona. Oba exulanti. Jeden z Evropy, druhý z Afriky. Jeden si tvrdou pílí a formálním studiem vydobyl místo na tepu doby, druhý své ambice protavil ve velkolepé podnikání.

Čtení těchto vzpomínek a úvah je dvousečné. Čtenář musí mít na paměti dobu a znalosti, ve kterých autor žil. Z toho vycházejí jak jeho úvahy, tak jejich limitace a následná mýlka. Nicméně to nic nemění na tom, že Nikola se opravdu zapsal do světových dějin, a i přes svou až příliš výraznou jinakostí důstojně obstál ve světovém měřítku a ještě pořád se mu daří budit emoce a být relevantním.

Sama knížka popisuje různé analýzy a vysvětlení autorova vnitřního světa a prožívání od útlého dětství, až po dospělost. Posledních 20 let zde není, nakolik knížka vyšla těsně po první válce. Snad i proto je značná část knihy věnována úvahám o míru a toho, jak jej dosáhnout.

Poslední velký celek knížky je pak přihřívání vlastní polívčičky a popisování vlastních nápadů a vynálezů někdy až zbytečně technicky. Oplatí se tuto knihu číst? Popravdě nevím. Je zajímavá pro ty, co rádi čtou životopisy. Tesla nakonec sám ve své knížce ukazuje, že byl příliš jiný a neměl správný zápal pro obchod, který by jeho věhlas a úspěch znásobil. Jak to můžeme pozorovat u zmíněném Elonovi, nebo třeba firmy Apple, u které úspěch tkvěl v kombinaci obchodníka a technika, kteří si dobře rozdělili své pozice.

negramota
26.05.2023 4 z 5

Pěknej historickej exkurs, náhled do mysli génia a zároveň šílence.


3nitka
16.02.2022 4 z 5

Nikola Tesla bol určite mimozemšťan. Génius. V roku 1909 - čistá energia, mobily, vegetariánstvo? Neuveriteľné.
Kde sa tu vzal a prečo nebol prezidentom celej zemegule? Lebo peniaze a moc. Ach jo.

"Rostlinná strava mnohem méně zatěžuje naše zažívací orgány. A činí nás také mnohem družnějšími a spokojenějšími... Vzhledem k uvedeným skutečnostem by se měli prosazovat všechny myslitelné způsoby k zastavení krutého porážení zvířat."

Pripomínal nutnosť dbať o obnovu pôdy, dbať o naše ľudské schránky. Jeho myšlienky o vojnách. Jeho nápady s energiou.

Aký by mohol byť svet, keby sme išli cestou jeho vynálezov a myšlienok. Snívajme.

PietroGrencik
20.05.2021 5 z 5

Malá kniha Velkého Člověka.
Fascinující, jak byl Tesla nadčasový.
Jeho vynálezy mají opodstatnení ve většine dnešních "smart" věciček.

DYRKA98
10.05.2021 5 z 5

Kniha se četla sama, měla svoje charisma a šmrnc doby v níž Tesla žil. Super!

daudurhundur
01.11.2020 1 z 5

Snad ani nelze neuznávat Teslu jako vynálezce či zpochybňovat jeho zásadní vliv pro vědu 19. a 20. století i pro další rozvoj lidské civilizace a tím i běh světových dějin. Ale (čerte, drž se svého kopyta!), jeho vlastní životopis se příliš číst nedá. Ne snad kvůli tomu, že ne všechny jeho myšlenky byly skutečně geniální, a dnes po stu letech jsou vyvráceny, ale prostě jak byl vynikající jako vědec a vynálezce, tak byl slabý jako spisovatel...

Beer_bro
17.06.2018 4 z 5

Kniha, která dokazuje, že i génius je člověkem. Mile mě překvapilo, že i vynálezce Tesla přemýšlel nad tím, jak se vyhnout válkám a dosáhnout všeobecného blaha.
Dalo se to číst i s mou jen středoškolskou fyzikou, byť jsem nerozuměl úplně všemu.
Obsahuje i tipy pro "běžné smrtelníky" :)

zdendaz
14.03.2018 5 z 5

Skvělá kniha o životě a díle Nikoly Tesly. Je neskutečný, co ten člověk dokázal.

Denika
14.11.2016 4 z 5

Poměrně složitá a na můj vkus až moc "technická" knížka. To jí ale neubírá na významu a dojmu, který z ní mám. Tesla se nevěnoval pouze snaze zlepšit a zjednodušit životy ostatních pomocí svých vynálezů, měl totiž dost co říct i o budoucím vývoji lidstva, jeho přístupu k nerostnému bohatství a stoupající touze po moci, majetnictví a zaměření na hmotu (opovrhování duchovní stránkou života). Je obrovská škoda, že tak inteligentní člověk, který v mnohém viděl dál než ostatní, nebyl dostatečně oceněn. Moc by mě zajímaly jeho další nápady a myšlenkové pochody, které nám (údajně!) tají vlády jiných zemí. Více takových lidí jako byl Tesla, a svět by byl zase o poznání zajímavějším místem. :) Doporučuji. :)

R.E.M.
20.11.2015

Kniha je výborným návodem, jak unudit čtenáře, navzdory osobnosti N. Tesly a jeho originálním vynálezům. Nudného okecávání a vaty bylo tolik, že jsem knihu ještě před polovinou odložila a ani po čtvrt roce mě nechuť neopustila.

ShakespeareJr.
01.11.2013

Len pár ľudí bolo geniálnejších ako Tesla, no počtom patentov jednoznačne kraľuje znamená pre mňa veľmi veľa.

AnickaG
22.09.2013 5 z 5

Velmi čtivé seznámení s velkou osobností. Fascinovaly mě nejen samotné Teslovy objevy, především však jeho psychické stavy a prožitky a způsob, jakým se mu nové nápady zjevovaly před očima a jen pomocí své představivosti s nimi dokázal pracovat a zdokonalovat je, aniž by musel dělat nákresy a poznámky na papír. Ještě více mě zaujala druhá polovina knihy, ve které popisuje svou teorii o lidstvu, o postupu lidstva jako celku vpřed.

Radimos85
15.02.2013 5 z 5

Skvěle napsaná autobiografie vlastní rukou ,sice vypadá jako učebnice fyziky,ale po přečtení jsem neskrýval velký údiv k tomuto nedoceněnému geniovy.Všemi vyzdvihovaný a všude znamý Edison a pán plagiat Markoni mu nešahají ani po kotníky.Tesla byl hodně nadčasový vynálezce a hlavně průkopník střídavého proudu,kterého nikdo nikdy bohužel nedokázal docenit.Jeho patenty více než před sto lety jsou ohromné,vždyť v té době ani mnoho lidí nevědělo co je to el.proud.Stejně jeho práce je dodnes zahalena záhadou.To si prostě musíte přečíst.Sám za sebe bych dal i 20 hvězdiček kdyby to jen šlo.