Muž, který sázel stromy

Muž, který sázel stromy
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406575/bmid_muz-ktery-sazel-stromy-ERH-406575.jpg 5 3901 3901

Když byl Giono v roce 1953 požádán vydavatelem časopisu Reader’s Dígest, aby napsal příběh o nejpozoruhodnějším člověku, s nímž se kdy setkal, poslal mu tuto povídku, kterou chtěl vzbudit zájem o zalesňovací program. Vydavatel mu však z nepochopení příběh vrátil, a ten byl uveřejněn o rok později v časopise Vogue pod titulem „Muž, který sázel naději a vypěstoval štěstí“. V té době sám autor jistě netušil, že jeho próza, rozsahem nevelká, v celé řadě překladů záhy oběhne svět, a že navíc splní autorův záměr – stane se inspirací pro ochránce přírody k zalesňování celých oblastí. Dnes má tedy konečně i český čtenář možnost seznámit se s tímto skvostem, jenž se kromě řady francouzských i cizojazyčných vydání stal předlohou ke kanadskému animovanému filmu, který byl uveden i u nás.... celý text

Literatura světová Novely Duchovní literatura
Vydáno: , Vyšehrad

Lhomme qui plantait des arbres, 1953

KattyV.
18.01.2016 5 z 5

A zase jsem o krok dál.

Joges
15.01.2016 4 z 5

Útlá, sympatická kniha, za kterou se skrývá nezdolná vůle a význam lidského konání. Povídka nutí k zamyšlení: Co po člověku na Zemi zůstane? To záleží jen na něm samotném. Elzérard Bouffier je příkladný a jedinečný, to ano, četl jsem však už něco podobného i v rozsáhlejších románech.

dadako
15.01.2016 4 z 5

Vím z vlastní zkušenosti, jak je těžké vytrvat, pokud není hned vidět výsledek. Snad se mi to bude dařit líp, když si vzpomenu na tuto knížku.

Romanka89
14.01.2016 5 z 5

Krásná knížka o síle a odhodlání jednoho člověka. I jednotlivec dokáže velké věci, pokud nemyslí na sebe.

Anickahor
06.01.2016 5 z 5

Tuto knihu mi doporučovalo mnoho lidí. A tak jsem se jedno odpoledne rozhodla, že si ji přečtu. Líbila se mi už při čtení, ale že bych z ní byla unešená, to se říct nedá. Pak jsem nad ní ale začala přemýšlet a dostala mě.
Myslím, že si na ni vzpomenu vždy, když budu mít pocit, že moje práce je zbytečná a nenese ovoce. Dojde mi totiž, že výsledek se může dostavit až za nějakou dobu.

morava
05.01.2016 5 z 5

V jednoduchosti je krasa. Tak utla knizecka vam doda tolik pozitivni energie. Mozna si staci jen vsimat veci, ktere se nam zdaji tak obycejne a vsedni, ze je prehlizime, pak staci jen snaha a male krucky k tomu, abychom dosahli neceho, co se nam zda nedosazitelne.

AdélkaÁďa
02.01.2016 5 z 5

Jednoduché, milé poutavé čtení, které se dá zvládnout za odpoledne, které ukazuje, že i jednotlivec má v tomto světě něco změnit.

3nitka
02.01.2016 5 z 5

Jedna úžasná krásna múdra knižka.

medialstar
02.01.2016 5 z 5

Krásné poselství, ilustrace. Malý poklad pro duši i oči.

popelka595
09.12.2015 5 z 5

V jednoduchosti je síla.
Tuhle knížku naprosto miluju.

Elounke
22.11.2015 5 z 5

Velmi hezká povídka, kniha upoutá i nádhernou ilustrací...

JanaT.
20.11.2015 5 z 5

To je tak milá dospělácká pohádka...Jak prosté a jednoduché je šířit dobro. A jak samozřejmě a jednoduše o tom lze povyprávět...

dennie3
04.11.2015 5 z 5

Knihu bych přirovnala k Malému princi. Má hlubokou myšlenku, je krásná a něžná a.. a nevím, jestli se dá ještě vyjádřit slovy, jak moc mě vlastně zasáhla.

TFArchmann
27.10.2015 5 z 5

Krásná ukázka toho, že člověk může dosáhnout ohromných věcí, aniž by si to uvědomil. Síla a kouzlo jsou v maličkých gestech, právě k tomu vás příběh přivede. Nepotřebujete hromady peněz ani davy obdivovatelů k tomu, abyste ve světě zanechali něco smysluplného a skutečného. Stačí vám pytlíček žaludů.

romankrasa
19.10.2015 5 z 5

Síla padesátistránkové knihy je až neskutečná. Dostáváme se do horské oblasti, pozorujeme odhodlání člověka sužovaného věkem a zdá se nám více než správné, že podobnou zálibu bychom měli pěstovat každý z nás. Kniha nás sbližuje s přírodou. Připomíná nám onen úzký svazek, téměř až svazek manželský, který jsme svým prazvláštním jednáním a úsilím o zničení životadárné planety přeťaly. A spolu s poslední stránkou se navracíme zpět do přírody, kam všichni patříme, z níž jsme vzešli a která je nám nade vše ostatní vlastní. Vše je protkáno nejčistší myšlenkou míru a sounáležitosti se vším, co jest.

Fremr
19.10.2015 5 z 5

Krásný lidský příběh a zároveň nejvíce motivující dílo, které jsem zatím přečetl. Velké věci se stávají snadnějšími a reálnějšími po přečtení této útlé, ovšem velkolepé knihy. Často se k tomuto příběhu v myšlenkách vracím. Čistota duše a naděje, to je tato kniha.

Amber
03.10.2015 5 z 5

Přečteno jedním dechem...Nádherná povídka o nezapomenutelném charakteru. Charakter člověka autor lépe popsat nemohl.

"Když si uvědomíme, že to všecko vyšlo z rukou a srdce tohoto člověka. .."

Napůlanděl
16.09.2015 5 z 5

Tato knížka se mi dostala do ruky náhodou a vůbec nelituji že jsem jí četla, úžasná knížka se zajímavým dějem :-)

bejan
16.09.2015 5 z 5

Jak v málo slovech sdělit důležité.
Nádherná knížečka.

cmelda87
12.09.2015 5 z 5

Před nějakou dobou se stala mým favoritem a asi už navždy zůstane moji milovanou knížečkou. Elzéard Bouffier zůstane v mém srdci.
Vždycky, když potřebuju pohladit po duši, anebo naopak, když je mi dobře a nechci se nechat něčím zatěžovat, tak si ji přečtu.
Už jsem měla několik "kolibříků" této knížky, ale vždycky jej někomu daruju a koupím si dalšího :-)
Vřele doporučuji všem a jsem toho názoru, že tento příběh by měl být povinnou četbou na všech školách!
Kéž by mezi lidmi bylo více takových charakterů, jako Můž, který sázel stromy ..