Muž z ostrova Lewis
Peter May
Ostrov Lewis série
Narušení minulosti může zničit přítomnost.
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2014 , OneHotBookOriginální název:
The Lewis Man, 2012
Interpreti: Jiří Dvořák
Už Skála pro mě vypadala dost dobře. Tato kniha je ještě lepší. Prostě jsem ji "sežral". A když jsem ji posléze slyšel načtenou p. Dvořákem ... Pro mě SUPER!
Líbilo se mi více, než první díl. Prostředí ostrova i příběhy hlavních charakterů zůstávají stejně čtivé a samotný příběh mě oslovil více, než v jedničce. Hurá do třetího dílu. :)
Kniha se mi moc libila. Libila se mi atmosfera tohoto ostrova. Líbil se mi návrat do minulosti a popis jak se nakládalo v minulém století ze sirotky. Určitě přečtu i další díl trilogie.
Knížka mě zkrátka nadchla, líbila se mi víc než předchozí Skála. Užívala jsem si atmosféry Hebrid, návratů do minulosti, musím ocenit i autorovu snahu postihnout život s demencí. Pouze závěr byl slabší, trochu křečovitý pokus dodržet žánr detektivky, ačkoliv celá kniha je spíš román. Ale jinak perfektní.
Navazuje na Skálu. Obdobný styl, obdobné téma; o minulosti, která nás dožene, ať chceme nebo ne.
O smutném dětství, osamělém stáří, návratech… Působivé, čtivé, Skála na mě ale zapůsobila přeci jen o fous víc. Čtyři a půl.
Dost dobrá detektivka, v níž se střídá popis vyšetřování dávné vraždy se vzpomínkami člověka trpícího stařeckou demencí, které jsou podávány formou vnitřního hlasu dotyčného. Obojí se jakoby kříží a doplňuje, což je hodně zajímavý literární postup, který velmi dobře funguje. Měl bych snad jen jedinou výtku. Děj se odehrává na Hebridách a autor se na můj vkus až moc často uchyloval k popisům různý mraků, mračen, prosvítajících slunečních paprsků, různě intenzivního deště a větru, moře a také krajiny, kdy jsem se v těch popisech docela ztrácel, což bylo poněkud únavné. Ale jinak fajn kniha.
Já bych řekla, že z té trilogie je tahle nejlepší.... opět skvělá četba, popisy drsné přírody, celková atmosféra, strhující děj...., líbí se mi, jak všechno do sebe nakonec zapadne a obálka zase perfektní !!
Opravdu úžasná kniha. a za mě je určitě lepší než Skála. U prvního dílu mi připadal konec "kdo je vlastně čí otec" odfláknutý, ale tady to do sebe pěkně všechno zapadlo a navíc to krásné vykreslení emocí starého muže trpícího demencí. Moc se těším na třetí díl.
Nevěděla jsem ,že kniha je součástí trilogie,takže jsem ji četla náhodou a víceméně naslepo.Nebyla jsem zklamaná a naopak jdu sehnat další knihy od tohoto spisovatele .Moc se mi líbil způsob ,kterým píše .Popis nehostinného ostrova,zima,tma a vůbec taková pochmurnost a syrovost ,která se prolíná příběhem .Možná by se mi líbil trochu jiný konec,ale jinak je příběh velmi čtivý .
Musím uznat, že jsem po skvělém prvním dílu čekal více. Možná jsem byl ale jen až příliš ovlivněn hodnocením knihy a až příliš natěšen. Skála byla totiž famózní. Druhý díl mě určitě tolik neohromil, na druhou stranu byl opět příběh originální a tajemná a ponurá atmosféra, která byla skvěle vykreslena v dílu prvním, se naštěstí nikam nevytratila. Tato kniha je ještě méně detektivkou než ta předešlá, vnímám ji spíše jako velice zajímavý pohled do života odložených dětí ve Skotsku, v 50. letech. Hlavní dějová linka je tedy spíše vedlejší a hlavní hrdina Fin v tomto díle není až tak důležitý. Vnímejte více krásné popisy drsné přírody, dobře vykreslené charaktery, pocity a vzájemné vztahy jednotlivých postav. Smutné, dojemné... Když se oprostím od Skály a přimhouřím obě oči, mohl by Muž z ostrova Lewis ode mne nakonec dostat i 5*, avšak pokazil si to laciným, teatrálním a pro mě odfláknutým závěrem, který není hodný tak brilantnímu vypravěči jakým Peter May bezesporu je. Takhle za 4*, 83%.Jsem zvědavý jakou partii rozehrají Šachové figurky...
Teplé léto je čas vhodný pro setkávání se známými, tak jsem si dala ,,rande" s Finem. A bylo to fajn, nenudila jsem se, ale ničím novým nepřišel. Prostě jako starý známý, kterého dobře znáte. A to je možná škoda. Čekala jsem prostě víc.
A, no páni, ten konec. Proč? To bylo hodně tuctové zakončení.
Ale i přes některé nedostatky na Fina nezanevřu a na to třetí ,,rande" s ním určitě půjdu. Někdy, Třeba zase při příštím parném létě.
Opět nádherné čtení. Tormodovo vnímání všeho kolem... Myslím, že druhý díl je ještě lepší než první.
Poutavá a napínavá kniha, jen konec byl trochu přitažený za vlasy. Každopádně bych ji doporučila.
Vyborne vystaveny pribeh, jeste lepsi nez jednicka. Clovek ma uplne chut se sbalit a jet se na ostrovy podivat :-)
Naprosto výborné! Člověk se musí krotit, aby nepřeskakoval, jak je příběh napnutý :) Nejvíce oceňuji krásný styl psaní - popisy charakterů i krajiny. Postava Tormoda Macdonalda je úžasně napsaná, včetně vnitřního hlasu člověka trpícího demencí. Číst Petera Maye je jako jíst čokoládu ;)
Opět neuvěřitelně čtivé a skvěle propracované. A tentokrát ještě o stupeň lepší! Zápletku jsem až téměř do konce neprokoukla. Ani tentokrát se nejedná o čistokrevnou detektivku, autor hodně vsází na psychologii a propracovanost postav, důležitost detailů a pestrý jazyk. Už se těším na závěrečný díl!
2013 | Skála |
2014 | Muž z ostrova Lewis |
2015 | Pán ohně |
2015 | Výjimeční lidé |
2014 | Šachové figurky |
Jestli byl druhý díl lepší než Skála ? Nevím, ale byl to opět úžasný čtenářský zážitek. A nebylo to jen samotným, emocemi prodchnutým příběhem, ale hlavně autorovým stylem psaní, jeho krásným pestrým jazykem. A já jsem znovu byla na tom temném a syrovém skotském ostrově a s jeho obyvateli naplno prožívala jejich životní příběhy. A jsem moc ráda, že se tam ještě jednou vrátím.
Peter May je vynikající vypravěč !