Muž z ostrova Lewis
Peter May
Ostrov Lewis série
Narušení minulosti může zničit přítomnost.
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2014 , OneHotBookOriginální název:
The Lewis Man, 2012
Interpreti: Jiří Dvořák
Opět velmi zajímavě napsaný detektivní román, který plyne " tak nějak pomaleji" a není plný krve, děsu a napětí, jak známe od jiných autorů detektivek. Knihy Petera Maye patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co označení krimiromán nabízí.
Petr May je spisovatel.
Opravdu nemám ráda krimi, ale on píše tak s citem, že to vůbec nevnímám a příběh se odvíjí, aniž bych myslela, oč v příběhu původně jde.
Poslouchala jsem audioknihu parádně namluvenou skvělým a laskavým hlasem Jiřího Dvořáka, který dává příběhu úplně jiný rozměr.
Čtivý a strhující příběh, dostatečně napínavý, trochu děsivý, skvěle vyprávěný, z atraktivního prostředí. Kniha se čte jedním dechem. I když mi předchozí díl série přišel o fous lepší, na pokračování se těším.
Druhý díl se mi zdál ještě o fous lepší než první. Teda až na ten závěr, který byl dost těžko uvěřitelný svým neskonale přesným načasováním a neschopností jedné strany. Přesto fakt dobrý čtení!
Jedním slovem úchvatné. Lepší čtení jsem už dlouho neposlouchala. Výtečně načtené, zápletka neuvěřitelně propracovaná. Fin již není u policie, přesto řeší případ rodiny muže nalezeného ve vřesovišti. Krom příběhu se tady hodně dozvíte i životě v této části Anglie. Současném, ale i minulém.
Skála byla pro mě trochu jako zjevení o zemi a zvycích, o kterých jsem neměla ani tušení, pokračování už mi víc přišlo “jenom” jako výborná detektivka (přečtená za jedno odpoledne a večer). Třetí díl plánuju začít číst už dnes, ať si nepřetrhnu nit....
Bezpochyby krimi, ale taková, co to bere po svém a třeba říct že skvěle. Nemohl jsem se dočkat dalších kapitol s pohledy do dávných vzpomínek staříka s neobyčejným avšak nešťastným dětstvím. Jaké zkoušky ho ještě čekají? A co nám minulost odhalí? Knihy z ostrova Lewis rozhodně patří mezi nejlepší krimi, co jsem kdy četl.
Poslechnuto jako audioknihu a líbilo se mi to, moc pěkný příběh a navíc v podání Jiří Dvořáka :-))
Další tajemství bývalého detektiva a jeho příbuzných odhaleno v druhé knize z oblíbené trilogie P. Maye. Opět je tu pěkně vylíčeno prostředí skotských Hebridských ostrovů, které nám autor přiblížil již v prvním díle. Určitě si nenechám ujít ani závěrečný díl Šachové figurky.
Tento kousek půdy, který pokrývá bouřemi bičovaný ostrov, poskytuje lidem obživu i teplo .....
Ale ... přijímá také jejich mrtvé ....
A stejně vichrem jsou bičované i životy osídlenců ....a Fin se vrací, aby se zapojil do pátrání po záhadném mrtvém v rašeliništi ....
Odkrývá zde smutný osud osiřelých dětí a tajemství, které je tu skryto ....
I po druhém čtení mne autor oslovil a tuto trilogii považuji za nejlepší z jeho díla.
Asi nejmelancholičtější detektivní příběh, který jsem kdy četl. Z celé trilogie je tento díl rozhodně mým nejoblíbenějším. Obvykle nemám potřebu se vracet k detektivkám, protože jaký to má smysl, když už znáte vraha? Jenže k téhle detektivce bych se nevrátil kvůli případu, ale kvůli atmosféře, kterou Peter May vytvořil. Hory, odlehlost, zima, chlad, mlhavost... to je přítomné v celé jeho trilogii, proto je to jedna z mých nejoblíbenějších, ale v této knize autor přesáhl své schopnosti. Bylo mi trochu líto, že jsem knihu přečetl skoro na jeden dech, protože je opravdu nádherná.
Ze začátku jsem se nemohla začíst a zde jsem zjistila, že je to 2.díl trilogie.
Bavili mě hlavně pasáže, vyprávěné Tormodem, trpícím demenci. Od půlky kniha dostala spád a četla se velmi dobře. Hned se vrhnu na 1.díl.
Druhý díl byl ještě lepší než Skála. Výborně vystavěný příběh a oproti jedničce a trojce měl děj vyrovnané, rychlejší tempo. V celé sérii samozřejmě nádherně vylíčené prostředí, za použití barvitých přívlastků a metafor by člověk zrovna rád navštívil ta nehostinná rašeliniště a pobřežní skaliska zmítaná přírodními živly a poznal na vlastní kůži tvrdý život tamních obyvatel.
NÁDHERA,120%. Opět jsem poslouchala audioknihu, protože ji celou doprávází úplně nádherná melodie. Hlas Jiřího Dvořáka se nádherně poslouchá. Asi nejvíce se mi líbilo myšlení a světlé okamžiky Joonyho, táty Marsaily, trpící demencí. Je to krásný román o životě lidí na hebridských ostrovech nyní a hlavně v minulosti. Tento druhý díl na mě hodně citově zapůsobil, a konec mě úplně rozbrečel. Tato kniha se mi líbila více, než Skála. Doporučuji všechny tyto díly vyslechnout audio, protože ta doprovodná hudba stojí za to. Časem se k této knize určitě jednou vrátím.
Jsem nadšená, že pokračování Skály si dokázalo udržet vysokou úroveň mistrovské detektivky s přesahem. Opět super příběh, krásné okolí a perfektně vykreslené postavy.
Peter May nás v dalším dílu své slavné trilogie přivádí zpět na ostrov Lewis a spolu s Finem a Marsaili sledujeme příběh Marsailina otce Toromoda, u kterého se začínají projevovat známky stařecké demence.
Díky jeho vyprávění a vzpomínkám se přeneseme do Skotska v 50. letech 20. století a odhalujeme další osudy obyvatel této uzavřené vesnické komunity v prostředí Vnějších Hebrid. I druhá část této trilogie je skvěle napsaná. Možná je ještě o malinko lepší než Skála. Psychologie postav a vztahy mezi hrdiny jsou podány stejně skvěle jako prostředí nehostinného ostrova. Detektivní linka je opět spíš upozaděna a autor odhaluje dlouho skrytá tajemství a osudy mladého Toromoda. Vyprávění z pohledu starce, kterému se to v hlavě už všechno motá, je podáno velmi citlivě a vzbuzuje soucit.
A, jako ve všech jeho knihách, i zde nám Peter May dávkuje i zajímavé historické informace a události z nedávných dějin této drsné země. Skvělá četba, rozhodně doporučuji.
Důvodem mého druhého čtení Muže z ostrova Lewis byla kritika komentáře z r. 2018.
Byl jsem tehdy hodně příkrý a asi to bylo způsobeno zklamáním z očekávání, že po Skále půjde o úplně jiný příběh se stejně překvapivým efektem.
Místo toho se jedná vlastně o pokračování, sice mistrně napsané ale někdy na mě působilo, jako by autor chtěl z ostrova vytěžit co se dá a místy mi některé scény připadaly až příliš dojemné.
Popisy přírody jsou bezvadné a vnitřní svět člověka postiženého demencí uvěřitelný.
Blízký je mi komentář "trudoše" ale celkově se podle mne jedná o mírně nadprůměrné dílo.
Detektivka to není.
[audiokniha]
Luxusně popsaná problematika stařecké demence zevnitř i zvenčí a její velmi citlivé zapojení do příběhu mě u knihy udržela a je hlavním důvodem hvězdy navíc.
Jasně, že i syrovost a atmosféra ostrova i tamních povah, skotská historie a autorova řemeslná zručnost.
Detektivka jako obvykle nebyla podstatná ani drama závěru nutné. Jiří Dvořák je velký bonus jako vždy.
2013 | Skála |
2014 | Muž z ostrova Lewis |
2015 | Pán ohně |
2015 | Výjimeční lidé |
2014 | Šachové figurky |
Krása! Velmi dobře načteno, velmi příjemná mezihudba! Jsem nadšená a velmi to doporučuji!