Muži, kteří nenávidí ženy
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
1. díl >
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii. Trilogie Milénium nové hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. První díl (Muž, který nenávidí ženy) dostal v roce 2005 cenu za nejlepší skandinávský kriminální román, druhý díl (Dívka, která si hrála s ohněm) byl oceněn jako nejlepší švédský kriminální román roku 2006, a poslední (Ztracené vzdušné zámky) získal cenu Kniha roku.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2015 , HostOriginální název:
Män som hatar kvinnor, 2005
Co dodat .... jedna z knih u kterých člověk zvolá ... "Hurá, tak dobrá literatura mající smysl a význam ještě nevymřela!"
Je to jedna z nejlepších knih, které jsem četla s úžasnou postavou Lisbeth, kterou autor moc pěkně popsal.
Konečně v knihovně sehnáno a přečteno, rozhodně nelituju. Detektivní příběhy mám ráda a tenhle měl vážně spád jako blázen. První stránky jsem si sice říkala "to nechápu, to je kdo?", ale vyprávěním Henrika Vangera se to všechno rozjelo. Nevěděla jsem, co si představit pod názvem Muži, kteří nenávidí ženy, ale během čtení jsem pochopila, vše se nádherně propletlo, pátrání po vrahovi a i život Lisbeth. Další díl prosím! :)
Knihu jsem četla v nemocnici, kde jsem se k ní dostala úplnou náhodou. Spíše jsem slyšela o druhém dílu. Ale když jsem poprvé tu obálku viděla, věděla jsem, že tohle bude moje gusto.
Přečetla jsem všech přes 500 stran za jeden jediný den, možná i míň. Nešlo se od toho odpoutat. Chodila jsem s tou knihou i na záchod a kdybych nemusela spát, snad bych ji přečetla ještě dříve.
Je to poutavé dílo. Ke konci si říkáte, že už víte, jak to dopadne ,a pak se stane něco, co vás odrovná. Tohle je skutečná královna svého oboru.
No prisla som na chut severskym krimi autorom. Larsson napisal fakt skvelu knihu. Ako dej pokrocil a postupne odhaloval dlho utajovane hrozy a tajomstva rodiny Vangerovcov, tak mi miestami behal mraz po chrbte. Niektore veci boli fakt dost nechutne. Plus postava Lisbeth Salanderovej je fakt zaujimava. Davam mu prst hore a pustam sa do druheho dielu.
Jen víc takových detektivek! Tohle je přesně můj šálek čaje. Někomu se může zdát, že rozjezd je poněkud pomalejší, i já jsem chvilku tápala nad tím, jak se vše bude vyvíjet, ale nijak mi to nekazilo požitek ze čtení a postupně jsem se do příběhu "zavrtávala" čím dál tím víc, až jsem nakonec chodila spát s rudýma očima, protože přece ještě jednu kapitolu zvládnu přečíst.
Skvěle vystavěná zápletka, výborný styl psaní, dobře vykreslené charaktery a mrazivé odhalení z minulosti, to vše z téhle knihy dělá 5-ti hvězdičkové dílo.
Z počátku jsem nevěděla, co mám od této knihy čekat, ale poté už jsem se nemohla dočkat dalších řádků (a dílů).
Vše vystihuje:" Lisbeth Salanderová je žena, jež nenávidí muže, kteří nenávidí ženy."
Přes první stránky jsem se jen těžce překousávala, ale jelikož to byla poslední nepřečtená kniha na dovolené, neměla jsem moc na výběr. A rozhodně toho nelituji!!! V knize se vyskytuje hodně jmen, ale i na to se dá zvyknout. Děj je opravdu poutavý a až do poslední chvíle jsem netušila, jak celý příběh skončí. Po přečtení za nějaké 3 dny jsem okamžitě běžela pro další díly.
I já jsem líný číst a tak jsem si tento titul koupil jako audioknihu. (také ve slevě) Mistrný přednes Martina Stránského byl úchvatný. Kniha se fakt velmi dobře poslouchala a mohu jen doporučit. Ať už v podobě zvukové, tištěné nebo elektronické. Myslím si, že se to obsahově neliší. Napínavý příběh plný osudových zvratů, včetně šokujícího závěru. Přesně to co čtenář očekává. Včera mi to nedalo a shlédnul jsem i film. (ten Švédsky, který je na rozdíl od toho Amerického lepší) a byl jsem zklamán. Ve filmu spousta věcí, na rozdíl od knihy, chybí některé důležité věci jsou úplně vynechány (asi záměrně, protože by to pak muselo být na celý seriál), takže není nad to si knihu přečíst a nebo poslechnout. :-)
Každopádně vřele doporučuji.
Koupil jsem si v akci jako svoji první audioknihu a musím říct, že se poslouchala moc dobře! i večer v posteli, nemusíte zaostřovat na písmenka a naplno se ponořit do děje. Musíte, ale počítat s tím, že vás kniha od prvního zlomu nenechá usnout:).
Tuto knihu jsem dostala k Vánocům od známé. Detektivky mě nikdy nelákaly a tak mi kniha ležela dlouho v knihovně. VELKÁ CHYBA! Po čase jsem se rozhodla si knihu přečíst a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Hltala jsem písmeno od písmene a slovo od slova! Pokud to mám shrnout do jediného slova, protože momentálně mě jich po dočtení ani překvapením a nadšením moc nenapadá, tak - BOMBA! Opravdu vřele doporučuji i v tom případě, že na detektivky si moc nepotrpíte, tak jako původně já.
Právě jsem dočetla. Teď lituji, že mi kniha ležela bez povšimnutí asi dva roky v knihovně, než jsem se k ní dostala (odrazovala mě tloušťka a navíc jsem vůbec netušila, o čem to má být, ani jsem po tom nepátrala - jak jsem psala už jinde, před objevením Databáze knih jsem o současné tvorbě neměla potuchy a hluboce se stydím). Prvních cca 80 stran jsem se do čtení musela spíš nutit a doufala jsem v nějaký zajímavý obrat. Od chvíle, kdy tento obrat nastal, mi stránky samy ubývaly pod rukama a byla jsem napnutá jak kšandy. Na čtení jsem neměla moc času, vždycky tak chvíli před spaním, ale nikdy jsem neměla problém se okamžitě do děje začíst. Text je napsán jednoduše, bez zbytečných složitostí. Jsem vděčná i za autorovy občasné detailní popisy maličkostí (které mu někteří níže komentující vyčítají) - například když si hlavní hrdina namazal chleba se šunkou - přistihla jsem se, že si představuju i tento detail a díky tomu jsem měla pocit, že všechno vidím úplně zblízka. Příběh byl brilantně promyšlen a i drsnější pasáže do něj přirozeně zapadají tak, že bez nich by to nebylo ono. Musím pochválit i obálku, je velmi zdařílá a trefná.
Kniha má trochu pomalejší rozjezd.Ale tím se nenechejte odradit.Jakmile čtenář překoná počáteční obtíže, čeká na něj odměna v podobě brilatního detektivního příběhu s nečekaným rozuzlením.Co víc si od detektivky přát?
Velike a mile prekvapeni, sice se v knize najdou mista, kdy pozornost pada, ale spise bych rekl, ze je to zamer autora, protoze pak mi toto vynahradi dvojnasob. Neni mozno si knihu rozvhrnout, kdy na ni budete mit cas, protoze musite cist neustale a vse ostatni se ridi dle knihy :)
Ze začátku mi chvíli trvalo, než jsem se začetla, ale pak super čtení. Poslední dobou jsem začala víc číst detektivky, které jsem předtím nikdy moc nečetla a tahle je jednoznačně nejlepší z nich. Už se těším na další díly.
Prvních 150 stran jsem dumala nad tím, čím si tato kniha získala takové množství fanoušků.
Poté jsem to pochopila.
I když jsem na detektivky nikdy moc nebyla, musím uznat, že toto byl v tomto žánru opravdu skvělý kousek, s promyšlenou zápletkou, který byl ale bohužel zastiňován počátečním nicneříkajícím dějem. I přesto mě kniha nakonec příjemně překvapila. Velmi povedené. :)
začátek mě moc nezaujal, ale potom jsem byla ráda, že jsem to nevzdala. Napínavý, úžasný. dlouho jsem tak dobrou knihu nečetla.
vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi tajemství hackeři pomsta psychická traumata psychologické thrillery švédské detektivky rodinná tajemství dobro a zlo světová literatura napětí a spádAutorovy další knížky
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Perfektně napsaná- žádné mučení z utahanosti, má to spád, postavy výborné a super příběh! Celé milénium jsem zhltla jedním dechem a to po krimi- knihách moc v knihkupectví nesahám.