My, hoši z pohraničí
Emil Hruška
Útlá knížečka, na půl hodiny čtení, víc reportáže než povídky, čtení srozumitelné hlavně těm, kdo po poslední válce vyrůstali v dosídlených pohraničních oblastech, kde žili pohromadě Češi odevšad, Češi z Volyně, Rumuni, Bulhaři, cikáni, nevysídlení Němci a kdovíjaká ještě směska. Pro ostatní Čechy (Pražáky zvláště) zprávy z jiného světa. Ta nejdůležitější z nich je tato: Stalo se a bylo, nedá se odestát, a kolik je hrobů, o kterých nikdo neví. Poučení? Skrze Aymého Zelenou kobylu: Který Francouz si dneska láme hlavu, že před skoro sto padesáti lety znásilňovali prušští vojáci jejich prapraprababičky? Asi jako v Hruškově majstrštyku Smrt Karla Fábery: Děti pocházející z těchto prapodivných svazků však už problémy mezi sebou neměly. Národnost jejich rodičů jim mohla být ukradená.... celý text
![Pepina19 Pepina19](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
za mě výborné i když někdy hodně drsné historky ze skutečného života, který byl v pohraničí
![ArthasKarfa ArthasKarfa](https://www.databazeknih.cz/img/users/67_/67198/m_67198-cMl.jpg?v=1515949361)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha je svým způsobem velmi milá a čtivá, krásné příběhy střídají trochu divnější a nudnější, ale celkový dojem z knihy je velmi kladný. Nechybí napětí a akce, které doprovází duch minulosti plný davných křivd a zklamání v životě.
![Pavelpi Pavelpi](https://www.databazeknih.cz/img/users/52_/5286/pavelpi-E8y.jpg?v=1540849932)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moc hezky napsané povídky.Některé podobné příběhy jsem zažil na vlastní kůži.Příběh ze základky jsem také podobný prožil.Bydleli jsme totiž v Mostě.Pro zajímavost naše škola byla vedle kostela,který o mnoho později stěhovali na jiné místo.Bydlel jsem asi kilometr od školy a každý den jsem měl procházku tam a zpátky.Protože jsme chodili přes tehdejší vilovou část,která byla celkem pro nás malé kluky tajemná a dalo se tam prožít hodně dobrodružství.Bohužel se tam už nepodívám,protože naší čtvrť zbourali Američané při natáčení filmu Most u Remagenu a dneska je tam šachta.Škoda.Docela by mne to zajímalo vidět to znovu.
![mata57 mata57](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/231443/231443.jpg?v=1522778493)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Smutné, veselé, lidské a hlavně reálné povídky z poválečného pohraničí. Povídka o základní škole je jak kopie mých vzpomínek, vždyť ano. S autorem jsem téměř stejný ročník, i když jsem na základku chodil ve městě daleko vzdáleném státní hranici. Ve městě kde se opět nostalgicky začíná hrát s německou kartou.
![Tyquick2 Tyquick2](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/107288/m_tyquick2-4Bv.jpg?v=1540842130)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kraťoučké, ale o nic méně zajímavé příběhy z pohraničí, kde se sešlo několik národností díky jeho dosídlování. Hltal jsem každý z nich. Pan Hruška opět nezklamal. Díky
![hellena1523 hellena1523](https://www.databazeknih.cz/img/users/75_/75445/m_hellena1523-XtD.jpg?v=1578069879)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Maličká knížečka o velkém tématu. Tolik dramat na pár stránkách...opravdu povedený titul.
![pdoubkova pdoubkova](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/51492/m_51492-dte.jpg?v=1459854935)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
15 kratouckych povidek z povalecneho pohranici, kde byl zivot jakykoliv jen ne jednoduchy, postavy jsou opravdu bizarni, na muj vkus az moc povidek koncilo smrti, ale jinak opravdu pozoruhodna knizecka, ktera nezabere moc casu
![dearkiki dearkiki](https://www.databazeknih.cz/img/users/81_/8144/8144.jpg?v=1381127934)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Byla to nádhera, prostě lahůdka. Tenká knížka, ale plná dramatických, leckdy bizarních situací, prodchnutá duchem doby a místa. Svérázné postavičky promlouvající ze vzpomínek na dětství, někdy vás rozpláčou a jindy pobaví. Vše doplněno dobovými fotkami. Doporučuji k přečtení - nezabere to ani moc času.
2019 | ![]() |
2013 | ![]() |
2015 | ![]() |
2010 | ![]() |
2018 | ![]() |
... Ach ty osudy...
Jenom, mám tomu rozumět tak, že v povídce Jiřinka byl tím vrahem on spisovatel? A takto přes knihu se přiznal? Že s tím už dávno nepřišel bulvár.