Myšlenky za volantem
Marek Eben
Kniha Marka Ebena Myšlenky za volantem představuje soubor sloupků a fejetonů, které vycházely časopisecky v letech 2014–2020. „Moje zkušenost s podobnými knížkami je taková, že se mi vždycky něco líbí a něco zase ne. A byl bych vlastně rád, kdyby v té knížce zbylo jen to, co se mi líbí, abych nemusel otravně listovat a přeskakovat to, co se mi nelíbí. Ale nikdy jsem neměl to srdce z knížky něco vytrhnout, připadá mi to barbarské. A proto je tato knížka ve formě kroužkového bloku, protože z bloku člověk vytrhne list jako nic a nemusí se trápit. Pokud někomu po přečtení zbudou jen desky, velice se omlouvám.“... celý text
Vesměs chytré, úsměvné, vtipné, roztomilé, místy nostalgické pro naši generaci, prostě jako Marek Eben sám. Avšak - nenadužívat. Poslechnout si to v jednom zátahu je místy až kontraproduktivní, stejně jako nedávné šílenství nasazovat Marka Ebena k moderátorství kdejaké tchořoviny jako záruku jejího povznesení. Myslím ale, že se tomu poslední dobou sám efektivně brání a dobře dělá. Je totiž také moudrý, což se i v této knize sem tam nevtíravě projeví. Ano, potěšil mě - opět.
Výborné.Mám p.Ebena moc ráda pro jeho humor a vytříbený jazyk.V mnoha kapitolách mi mluvil z duše. Pobavil mě květákem,vánočním cukrovím a balením dárků.Velmi doporučuji!
To byla krása...
Pan Eben se s námi podělil o své zážitky a svůj pohled na každodenní dění. A protože je mu vlastní inteligentní a vlídný humor, je to počtení trefné, milé a vtipné.
Kdo má rád Marka Ebena a jeho jedinečný noblesní projev, doporučuji audioknihu. Načetl ji sám a zážitek je tím umocněný.
Tato knížečka vás potěší, zvedne vám náladu a zpříjemní den :-).
Dočetla jsem útlou knížku Myšlenky za volantem. Marka Ebena mám moc ráda, má kultivovaný projev a jemný humor, který najdeme i v jeho „Myšlenkách“ či sloupcích, jak on je nazývá. Postřehy z denního života nejen šoféra. Moc pěkné čtení. Dávám 4 hvězdy a doporučuji.
Útlá knížka dvoustránkových fejetonů na různá témata - běžná i závažná, doprovázená typickým stylem pana Ebena. Jednotlivé fejetony jsou opatřeny přesným datem vzniku - první je z roku 2014, poslední z jara 2020, kdy už jsme žili v době covidové...
Noblesní Marek Eben, tak jak ho známe a máme rádi. Se svou typickou elegancí a skvostnou češtinou popisuje věci běžné a všední a najde se zde asi každý :)
Fejetony se mi líbily všechny bez výjimky, přesto ten o popisu dálnice Praha-Karlovy Vary, tak tam jsem až slzela smíchy, jak já ho chápu a rozumím ...
A že Marek Eben je takový náš český Robert Fulghum, to je pravda pravdoucí, proto si moc přeji, aby nám ještě nějaké své myšlenky za volantem nabídl k dalšímu čtení ...krásné.
Chytré, vtipné a pravdivé :) Chovám pana Ebena ve velké úctě. Takových jako on je žel pomálu.
Marka Ebena mám moc ráda,je to moc sympatický chlapík.Jeho kniha se četla jedním dechem.Bylo to takové pohlazení po duši. Učinění lék na nervy. Za mě 100%,a doporučuji.
Velmi příjemné čtení - pěkně jsem si jej dávkovala po večerech jako lék. Škoda, že jsem tuto medicínu již doužívala. Humor a noblesa pana Ebena mě prostě vždy dokáže okouzlit.
Knihu jsem původně číst asi ani nechtěla. Ale vyskočila na mě na databázi. A jsem ráda, že jsem si s ní zpříjemnila čas v práci. Krásné a velice milé čtení, plné myšlenek k zamyšlení a zasmání. I audiokniha byla velice sympatická, načtená autorem.
Fejetony o životě psané s nadsázkou. I když vypadají jednoduše, musíte být ve střehu, aby vám některé myšlenky a vtipy neunikly. Pohodové čtení.
Marka Ebena mám moc ráda - je to takový český Robert Fulghum. Myšlenky za volanten to je typický Eben se svým laskavým humorem a krátkými a humornými postřehy na nejběžnější témata všedních i méně všedních dní.
Psloucháno jako audiokniha načtena panem Ebenem samotným, jehož verbální projev je naprosto dokonalý. Rozhodně doporučuji.
Letní a zimní gumovrat je naprosto geniální fejeton a mě rozesmál nahlas.
Krátké fejetony. Některé úsměvné, některé k zamyšlení. EXISTUJE UŽ audiokniha, kterou načetl sám pan Marek Eben!
Úsměvné, příjemné čtení, při kterém někde v povzdálí slyšíte hlas samotného autora:) a hned to přijde ještě úsměvnější :)
Miluju Marka Ebena, jeho styl, vyjadřování i laskavý humor. Marek nemá potřebu nikoho (kromě sebe) shazovat, a přesto je vtipný. Kroužková vazba je zbytečná, ačkoliv kdyby mi to nebylo líto, vytrhla bych si některé listy a nosila je v kapse jako antidepresivum. Souhlasím s většinou předchozích komentářů, zejména se čtenářkou Pralinka 1910: Pane Ebene, nechtěl byste kandidovat na prezidenta?
Myšlenky za volantem jsem poslouchala jako audioknihu, protože sympatickému podání Marka Ebena jsem nemohla odolat. Laskavé vyprávění, v němž svým noblesním projevem přiměje autor prostřednictvím inteligentního humoru nejednoho posluchače nejen k úsměvu, ale i k zamyšlení. Ideální poslouchání na dobrou noc.
Mám rád auta, autíčka, výlety autem i Marka Ebena. Tedy kniha pro mne. S pověstným laskavým humorem nám autor vypráví příběhy, s nimiž se většinou s úsměvem ztotožňuji, některé z nich jsou dokonce naprosto shodné s mými. Čteno postupně po večerech pro navození dobré pohody před spaním.
100 % (296 hodnotících s průměrem 92 %).
…
Hned jsem si vzpomněl na Karla Gotta, který si kdysi koupil nádherné Porsche. Když jsem ho po roce potkal a ptal se, jak se mu jezdí, řekl mi: „Už ho nemám.“
Tak jsem se ptal proč a on řekl: „Jel jsem do Hamburku, v Praze jsem nastoupil jako muž středního věku a v Hamburku vystoupil stařec.“
Musím říct, že to jen potvrdilo mé podezření, že na sportovní vozy už je v mém případě pozdě.
…
Sexy může být svetr nebo triko, ale kabelka mi připadá stejně sexy jako koš na prádlo. A není pravda, že kabelky si nikdo nevšímá. Všímají si ženy. Ty moc dobře ví, co jsou kabelky zač. Kabelka je signál, který vysílá jedna samička druhé…
Neobvykle laskavá povídání o různých tématech všedního života, plná moudrých, inteligentních postřehů a humoru. Zkrátka Marek Eben ve své ryzí podobě a noblese.
Láska a obdiv k Marku Ebenovi mě provází celým mým životem. Jako dítě jsem ho milovala v roli Válečka, dospívání mám spojeno s albem Bratří Ebenů Tichá domácnost a singlem Za malou chvíli. Jako dospělá jsem si nenechala ujít jeho skvělou talk show Na plovárně a úžasné moderátorské vstupy ve Star Dance.
Takže ani Myšlenky za volantem mě nemohly minout. Jak jsem předpokládala, kroužkový blok tam být nemusel, protože ani jednu kapitolu jsem vytrhnout nechtěla - líbily se mi všechny. Mám ráda jeho inteligentní, laskavý humor, který mi kouzlí úsměv na rtech. Děkuji pane Ebene!
humor česká literatura fejetony sloupky
2020 | Myšlenky za volantem |
1990 | Brnkání na duši |
2012 | Na plovárně s Markem Ebenem |
2015 | Marek Eben a hosté Na plovárně |
2006 | Život sedmkrát jinak |
Velmi příjemné odlehčení do dnešní uspěchané doby. Myslím si, že se Marku Ebenovi podařilo vybalancovat inteligentní humor s nostalgickými vzpomínkami tak, že se nejen pobavíte ale i zamyslíte nad některými absurditami dnešní doby. Přečetla jsem na doporučení kamarádky, a dobře jsem udělala. Dobré věci se mají šířit, takže doporučuji všem kteří potřebují zlepšit náladu a nejsou pohodlní i trochu zrevidovat zavedené rituály. Občas je potřeba uklidit nejen šatník, ale i v duši...