Na antidepresivech o antidepresivech
Kateřina Kudláčová
Léky proti depresím z pohledu jejich uživatelů. Rozhovory s lidmi, kterým tzv. antidepresiva vstoupila pod vlivem různých okolností do života. Rozhovory vedla a sepsala Kateřina Kudláčová a vydal Fokus Praha v edici Marco Cavallo.
Kniha plná vlastních zážitků s léky. Popisuje zápas o to, jak je přijmout a nemít z toho pocit selhání, bohaté zkušenosti pacientů různých diagnóz. Co antidepresivum dává a co bere? Jaký je to pocit nasadit je a jaký po delší době je opět vysadit? Jak se mění přístup psychiatrů k nutnosti užívat je a vztah k pacientům. Jak vypadá boj s depresí a úzkostí jako celoživotní výzva. Kniha je velmi úpřimná a velmi otevřená. Kohokoliv se tot téma týká, neprohloupí, když si jí přečte. Za mně výborný počin na poli českých knih.
Tohle bylo nesmírně zajímavé čtení, je to náhled do hlavy lidem, kteří dlouhodobě berou nebo brali antidepresiva. Kniha je určena zejména lidem, kteří trpí nějakými psychickými poruchami a problémy, jako uvědomění, že každá cesta za duševním zdravím je individuální, různě dlouhá a různě komplikovaná, a že užívání antidepresiv není něco, co by někoho společensky jakkoli shazovalo. Byť je to bohužel stále takové tabu, o kterém se moc nemluví. Zase si s knihou člověk víc a víc uvědomuje, že být zdravý (po fyzické i psychické stránce) je to největší štěstí v životě, a měli bychom si toho vážit. Zároveň si myslím, že kniha je důležitá i pro lidi, kteří s antidepresivy zkušenosti nemají, protože si (samozřejmě ne úplně naplno) můžeme alespoň nějakou měrou uvědomovat rozsah utrpení lidí s psychickými potížemi. Zajímavé je, jak moc jsou tyto problémy ovlivněné i geneticky. Doporučuju přečíst!