Na hraniciach Zeme
Thayer Willis , Geoffrey Hindley , Carl Proujan
Polárne krajiny. Vrcholy sveta. Morské hlbiny Keď človek definitívne uveril, že Zem je guľatá, začal sa zaujímať o to, čo je na póloch. Pre drevené krehké lode boli dlho neprekonateľnou bariérou mohutné ľady a pre ľudí krutý mráz a surové poveternostné podmienky. Ale človek krôčik za krôčikom predsa prenikol do krajín večného ľadu a snehu a napokon dosiahol aj oba póly. Potom postupne poprechodil zamrznuté kraje a v Antarktíde založil nespočetné výskumné polárne stanice. Tam v mierovej jednote z nových hľadísk skúma svoju rodnú planétu i vplyv najbližšieho vesmíru na ňu. Človek sa usadil na rovinách, v údoliach riek, na úpätí pohorí, a len pomaly sa odvažoval do vrchov. Bál sa ich, no zároveň ho priťahovali. Najprv to boli iba nebojácni jedinci, čo neodolali volaniu končiarov. Potom odvážnych lezcov pribúdalo, a narodilo sa horolezectvo. Človek kolektívne prekonával »hranice svojich možností« a vrcholy svetových horstiev až po ten najvyšší. Človek je tvor suchozemský a z obrovských vodných rozlôh dlho poznal iba hladinu pobrežných morí. O hĺbkach oceánov dlho nevedel nič. Až výskumné cesty moreplavcov čo-to odhalili, no programovo skúmať morské hlbiny začali vedci až v minulom storočí. A ponáranie sa desiatky metrov pod hladinu a budovanie staníc na morskom dne, to je vec posledných desaťročí. Kto, kedy a za akých podmienok objavil ten-ktorý bod v neznámom zamrznutom svete, o tom hovorí prvá časť tejto encyklopedickej knihy. Kto, kedy a za akých podmienok zdolal ten-ktorý končiar, o tom sa čitateľ dozvie z druhej časti. Kto, kedy a za akých podmienok zostúpil do morských hlbín, o tom rozpráva posledná časť obsažnej, pútavej a bohato ilustrovanej kroniky ľudského hrdinstva, vynaliezavosti, zdatnosti, múdrosti a tak trochu i dobrodružstva. Hranice Zeme. Kde sú? Čítajte! 66-111-83 Vydanie druhé... celý text
Literatura naučná Cestopisy a místopisy Příroda, zvířata
Vydáno: 1983 , Mladé letáOriginální název:
Earth´s Last Frontiers, 1971
Krásná kniha, moc mě bavilo sním o objevech a dálkách. Často jsem se k ní vracela a proč se nevrátit i teď?
Vynikajúce! Na to, že ide už o 41-ročnú knihu, morálne zastarala len posledná časť o objavovaní oceánov, prvým dvom častiam nie je čo vytknúť, úžasné a atmosférické čítanie.
Veľmi kvalitne spracované (textovo aj fotograficky). Prečo mám pocit, že v dnešnej dobe sa už na takejto úrovni náučné publikácie nerobia?
Cenný prírastok do mojej zbierky.
Svého času to byla moje hodně oblíbená kniha, ke které jsem se opakovaně vracela. Doplněna spoustou fotografií, mapek a - co zvlášť oceňuji - dobovými obrazy. Stále vidím působivý obraz kapitána Oatese, potácejícího se dobrovolně zemřít do sněhové bouře při tragické Scottově výpravě k jižnímu pólu...
Tahle kniha vyšla, když jsem měl víc jak 30 roků. Přesto u mne zvítězilo dobrodružné srdce a tuhle knihu jsem si zamiloval na celý život. Rád se k ní vracím a budu v ní pořád nadšeně listovat.
Překrásná kniha, která dokázala vylíčit tragické osudy některých výprav tak živě, že si nezadala s nejlepší beletrií.
pekná dobrodružná kniha plná fotografií, máp...rozdelená na Zamrznutý svet, Strecha sveta a Tajomstvá mora...
Myslím, že je to ta pravá kniha, pro dobrodružné povahy, které láká tajemství odlehlých míst a historie jejich dobývání člověkem. Četl jsem ji poprvé jako náctiletý, ale rád se k ní vracím.
mořeplavba Himálaje cestopisy mořeplavci zámořské objevy polární kraje polární badatelé
Iniciační kniha! V 80ých letech moc podobné literatury nebylo. Tahle kniha šla tak daleko za hranice (zdánlivě) dosažitelného, že mi z ní běhá mráz po zádech i teď. Stále jí mám po ruce v knihovně.