Na mŕtvom bode
Dick Francis (p) , Felix Francis
Román z dostihového prostredia napísal autor spolu so synom. Keď sa majiteľ obľúbenej dostihovej reštaurácie otrávi jedlom z vlastného podniku spolu s inými hosťami, ocitá sa v nepríjemnom položení. Ani obava zo straty živnosti však nie je taká hrozivá ako strach o svoj život...
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2008 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Dead Heat, 2007
více info...
Přidat komentář
Bylo by to možná za 4*, i když ta krimi zápletka...
Ale události kolem a kolem jsou celkem zajímavé - otrava jídlem, bomba, požár... a též nalezení pravé lásky hlavního hrdiny, jehož sličná violistka nejdříve žaluje pro újmu na zdraví, pak se do něj mírnyx týrnyx v cuku letu zamiluje... a brzy ani krapet láskyplného sexu neschází...
No prostě, není to zas tak špatné, a občasné koncertování a vaření tomu naopak dodalo šťávu... :-).
Jenže, pánové Francisové, kdo z vás udělal tu krpu? Kdo to napsal, skoro na konci, že kuchyňský pomocník Jacek je z České republiky? No? Jacek je hezké, ale pánové, polské jméno! Leda že by byl z Českého Těšína či někde odtamtud, ale potom jste nás o tom měli informovat! Angláni Neználkové!
Přišli jste o hvězdičku!
Trio D.Francis, F. Francis a G. Ramsay si poměrně pěkně pohrály, čtení to bylo hezké , nicméně starší díla mi sedí více. Navíc se v knize hodně vařilo, takže jsem neustále šátrala po něčem k ukojení chutí při čtení :))
Ach jo, kdepak zůstal starý dobrý Francis - se svižnými smysluplnými zápletkami a prima hrdiny... Tohle byl paskvil (asi hlavně Felixova práce): hloupá nevěrohodná zápletka (honem se tam strčily drogy, organizovaný zločin a východoevropské nekalé živly), o dostihy vůbec nešlo a o koně vlastně taky ne. Zato jsme se na první 150 stranách dozvěděli, jak vařit v restauraci jedno dvě jídla, a ve zbytku, pokud zrovínka (zbytečně nevěrohodně) neusiloval hrdinovi a jeho širokému dalekému okolí někdo o život, tak jak krásně hraje viola Sibelia a Elgara. I ten titul se jaksi míjí s obsahem, aspoň v češtině.
Budu si muset spravit chuť starým dobrým starým Dickem F.
Tentokráte se děj netočí až tolik okolo koníků, i když ti tady také samozřejmě jsou, ale hlavně okolo kuchyně a problémů s kulinářským uměním spojených. Aby byl detektiv kuchař, to jsem také ještě nečetl a to je také pro mne další vítané zpestření nabídky. Zápletka je řádně zapletená, což o to. Již hůře se mi tomu všemu dařilo uvěřit, ale co je v tomto žánru uvěřitelné? Víte co je cyklování u koní a mul? Já to také nevěděl, ale nyní jsem zase o stupínek zdělanější.
klasický Francis, pohodová anglická detektivka a další koňský obor odkryt, tentokrát pólo.
Dobrá kniha. Některé pasáže sice příliš rozvláčné a na můj vkus přílišná souhra šťastných náhod ve prospěch hlavního hrdiny. Nicméně dobrá oddechovka.
Úžasné propojení dostihů a gastronomie. Skvělé zakomponování aktuálního Maga vaření. Francisovky miluji a tahle jen potvrzuje, že jde překročit i dokonale a vytvořit dílo dokonalejší. Těším se na další knihu!
Skvělá kniha. Což není nic překvapivého, protože všechny francisovky jsou vynikající. Je ale hezké vidět, že Felix Francis je skutečně syn svého otce :)
Tato knížka mě nadchla. Přečetla jsem už snad desítky Francisovek, některé jsou lepší, některé slabší... Všechny ale skvělé :-) Mrtvý dostih příjemně překvapil, čtivé, opět zajímavé prostředí - tentokrát kuchařské. Super knížka :-)
Nevím čím to, ale nějak mě tato knížka nechytla. Četla jsem "Francise" před 15-20 lety snad všechny knížky, některé i víckrát, bývalo mi s nimi fajn, ale s touto knížkou se kouzlo nějak neopakovalo.
Tak jako vždy Francis&Francis nezklamal. Dobrá zápletka, kniha měla šmrnc a spád. Sice mám raději když hlavní osobou je džokej, ale není to poprvé.
Knihu jsem ze začátku musela trochu popohnat, ale pak už se četla sama a napadlo mě, že by to nebyl špatný námět na filmové zpracování.
Jak už tady zaznělo, možná šlo trochu zkrátit. Byly tam pasáže, kde jsem se nudil. Také mě trochu překvapila laxnost policie, když jim hlavní hrdina několikrát za den volá a dokonce říká oč jde ... Ale jinak - ano, klasická Francisovka.