Na pár krokov
Rachael Lippincott
Viem, že je to môj posledný nádych. Je pre ňu. Stella Grantová trpí cystickou fibrózou a polovicu života prežila v nemocnici. Zákerná choroba jej odmalička diktuje každý krok. Ak nechce ohroziť šancu na transplantáciu pľúc, musí sa strániť každého kontaktu s možným nositeľom infekcie. Stella si potrpí na disciplínu a obmedzenia súvisiace s liečbou do bodky dodržiava. Dva metre od seba. Tak znie zlaté pravidlo každého pacienta s touto diagnózou. Bez výnimky. Will Newman, naopak, na liečbu kašle. O týždeň má osemnásť a potom zbohom, nemocnica. Will je presne typ, od ktorého sa má Stella držať čo najďalej. Ak by ju nakazil baktériou, ktorá jeho už o šancu na predĺženie života pripravila, Stellu by čakal rovnaký údel. Lenže čím viac sa zbližujú, tým je pre nich dvojmetrový odstup väčším trestom. Pľúca si chránia, no srdce trpí. Čo keby si ukradli aspoň kúsok slobody, o ktorú ich choroba pripravila, a skrátili bezpečnú vzdialenosť o jediný krok?... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2019 , Yoli (SK)Originální název:
Five Feet Apart, 2018
Dávám 3 a půl hvězdy, kdyby to šlo zadat. Kniha zobrazuje to, jak náročné je žít s cystickou fibrózou, což z knihy dělá rozhodně nadprůměrnou knihu. Je to něco, co v knihách zas tak často nevídáme - i když téma "těžce nemocný hlavní hrdina" samo o sobě není obecně žádnou novinkou. Každopádně o této nemoci jsem knihu četla poprvé a přimělo mne to si zjistit nějaké další informace. Což beru jako velké plus. Zároveň je to psané lehkým, jednoduchým stylem - čte se to dobře a rychle.
Ale je tam romantická linka, která to pro mne trochu zabíjela. Taky se mi zdálo, že některé vzorce chování některých postav byly předvídatelné a lehce klišoidní. Ale to je moje chyba, holt nejsem cílovka, co se týká romantiky pro teenagery. Takže tohle asi berte spíš s rezervou a pokud máte rádi romantiku, tohle by vás mohlo bavit. Ale já nejsem ten případ, takže kvůli tomu snižuji hodnocení knihy.
Ale celkově spíše mohu doporučit.
Chvílemi trochu hloupé.
Hlavně chování hlavních postav.
Ale celkově dojemný krásný příběh.
Dobře napsaná kniha - v podobném stylu jako Hvězdy nám nepřály. Hezky se čte a dozvíme se spoustu věcí, není co vytknout - 5 hvězdiček
Krásná knížka, pravá láska zakázaná nevyléčitelnou a zákeřnou nemocí. Protože nemocí sama trpím, vím, o čem mluvím. Kniha je velmi emicionální, doporučuji všem.
Stačilo mi pár prvních kapitol, než mě kniha úplně pohltila a já se od ní nedokázala odtrhnout. Potřebovala jsem vědět, co bude dál. Co se stane s Willem a Stellou? Obě postavy jsem si zamilovala a chtěla jsem, aby pro ně všechno dobře dopadlo. Strašně moc jsem jim přála šťastný konec, ačkoliv jsem věděla, že to není možné. Modlila jsem se, aby se stal třeba nějaký zázrak, objevil se lék na CF a oni dva by tak mohli být šťastní a spolu. Ale tohle bohužel nebyla pohádka, a stejně jako ve skutečném životě, žádný zázračný lék na CF (zatím) neexistuje.
Přesto byl ten konec nádherný. Ostatně stejně jako celá kniha. Ale poslední kapitoly jsem četla se zatajeným dechem a se slzami na krajíčku. A nebylo to jen kvůli Willovi a Stelle. Chtělo se mi brečet kvůli všem postavám, protože jsem měla pocit, jako kdybych prožívala úplně všechno s nimi.
Opravdu jsem nečekala, že se mi bude kniha tak moc líbit. Šla jsem do ní s tím, že to bude jen další oddechovka. A místo toho jsem zažila pěkný emotional roller coaster. A objevila jsem novou oblíbenou knihu.
Jo, a ta obálka! Nádherná.
Kniha se četla opravdu hezky a lehce. Co se stylu psaní týče. Popravdě jsem čekala víc o té nemoci, byla to spíš dětská zamilovaná kniha s takto těžkým tématem. Tím, že takovou “červenou” knihovnu, kde je kniha o tom jak se dva zamilovávají nečtu, tak ale popravdě jsem z knihy hotová, probrečela jsem to. A doporučuji, si knihu přečíst, už jen kvůli všem lidem s cystickou fibrózou. :)
Kniha prečítaná za max 6 hodin. Je mi velmi lito toho ze ta kniha mi pride kratka ale fakt úžasná. Oboch som si zamilivala! Top
Krásný, svižný, vtipný, dojemný příběh.
Líbilo se mi vyprávění z pohledů obou postav, Willovy části byly velmi vtipné, vážně nečekala jsem, že se u čtení budu tak bavit.
Slzám jsem se také neubránila, ale to jsem čekala. :-D
Bohužel mě ale zklamal konec. Nechci nic prozrazovat, zkrátka jednu hvězdičku strhávám, ale knížku rozhodně moc doporučuju. A těším se na filmové zpracování (které mě na knížku nalákalo). :)
láska zfilmováno nemoci nemocnice, špitály pro dospívající mládež (young adult) plicní onemocnění, nemoci plic romance nevyléčitelně nemocníAutorovy další knížky
2019 | Pět kroků od sebe |
2021 | Celou tu dobu |
2022 | Seznam pro štěstí |
2023 | Holka mých snů |
2024 | Pýcha, předsudek a Pittsburgh |
Od knihy jsem čekala mnohé, ale že si její příběh natolik oblíbím, to teda ne. Ačkoliv nejsem úplně cílovka a knihy jako Hvězdy nám nepřály, Tisíc polibků nebo podobné jsem četla již dávno. Řekla bych, že mě už podobný příběh nemůže překvapit, ale stalo se. Naprosto jsem si příběh a postavy zamilovala a u knihy si hodně pobrečela. Kniha vypráví o lidech nemocných Cystickou fibrózou, což je nemoc, která není nijak nakažlivá, ale lidé se s ní již rodí. Napadá dýchací a trávicí soustavu a je v dnešní době bohužel nevyléčitelná. Existují pouze léky, které dokáží zmírnit bolesti a dokáží prodloužit život.
Hlavní hrdinové Stella a Will mi neskutečně přirostli k srdci a já s nimi prožívala každý bolestivý nádech. Jejich láska byla krásná, nedosažitelná a zakázaná. I přesto jsem jí ale věřila. Knihu vám vřele doporučuju a celá recenze bude brzy na blogu :-)