Na pouti
Vlasta Javořická
Čtyři povídky z venkovského prostředí Českomoravské vysočiny v době kolem první světové války spojuje motiv vesnických náboženských poutí.
Zaslouženě 5 hvězdiček! Krásný jazyk, rychle se čte a ty moudra nic nepřekoná!!! Třeba: "Člověku je nejveseleji, když může někomu udělat radost a dát ze svého štěstí také kousíček bližnímu".
,,Pane Bože, někdy ukládáš přetěžký kříž na ženina ramena, ale když už není k unesení, umíš jej jedním rázem sejmout."
milostné romány zrada rodinné vztahy milostné příběhy žárlivost vesnice zármutek problémové rodiny milostné vztahy sestry rozpad rodiny život na vesnici
Část díla
2009 | Granáty |
1998 | Námluvy |
2006 | Můj život 1. a 2. díl |
2005 | Bez lásky |
2001 | Na Veveřím gruntě |
Zrada vlastní sestry je tématem první povídky. Ve druhé autorka popisuje život chudého a ošklivého chlapce. Ve třetí povídce jsem se dozvěděla, co znamená pořekadlo: třťinu nalomenou, nedolomte a v poslední čtvrté, jak dopadnou vdavky mladé dívky, kterou vychovávala zlá babička. Milostné povídky jsou ze života vesničanů na Českomoravská vysočině, z období první světové války. Škoda jen, že se spisovatelka nedožila jejich vydání. Dřívější život na venkově si můžeme připomenout, od mé oblíbené spisovatelky. Určitě doporučuji.