Na východ od raja

Na východ od raja
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141336/bmid_na-vychod-od-raja-6r1-141336.jpg 5 2074 2074

John Steinbeck vo svojom denníku nazýva tento román prvá kniha. A vskutku Na východ od raja je priamočiary a pôsobivý ako všetky staré príbehy. Ide o kompozične košaté rozprávanie o niekoľkých generáciách Traskovcov a Hamiltonovcov, ktorých búrlivé a prepletené osudy pripomínajú biblické rozprávanie o páde Adama a Evy či o bratovražednom súperení Kaina a Ábela. Steinbeck v tomto diele vytvoril svoje najpodmanivejšie postavy a spracoval klasické literárne témy - hľadanie identity, nevyspytateľnosť lásky a fatálne následky jej absencie.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)

East of Eden, 1952

allyce
09.10.2018 5 z 5

Opravdu skvostné dílo, úžasná rodinná sága, na kterou jistě nikdy nezapomenu.

Mindy
08.10.2018 5 z 5

Literární skvost, nevím, co víc dodat. Vytvořit takové postavy jako Cathy, Samuel, Lee - to je opravdu mistrovské umění. Nádherná kniha.

Gabcatko
18.09.2018 5 z 5

Nechápu, proč jsem se téhle knize tak dlouho vyhýbala, i když na ni myslím už od středoškolských studií (a to už je nějakých pár let). Několikrát jsem si ji i vypůjčila v knihovně, ale ne a ne se začíst. Zvolila jsem tedy audio formu a tleskám. Jak přednesu pana Rímského, tak příběhu. Pro mě jedna z nejkrásnějších knih, na kterou dlouho nezapomenu a ráda se k ní jednou vrátím.

Zviera
04.09.2018 5 z 5

timšel!
pre mňa esencia knihy
proste: Môžeš

Haňáček
04.08.2018 5 z 5

Úžasná kniha. Postavy jsou sympaticky a lidsky nedokonalé a líbí se mi, jak je popisován měnící se přístup obyčejných lidí k válce. Za mě pecka :)

radek1326
31.07.2018 5 z 5

Pět hvězdiček je málo. Tato kniha je mimo jakékoli hodnocení.

Cacolinka
08.07.2018 4 z 5

Nejvíc mě v knize nejspíš oslovila úvaha o vzdělání: je nutné mít vysokoškolské vzdělání, aby se člověk slušně uživil, aby byl odborník na jednu věc..? Je to lepší než "se ve všem vyznat trochu"? Z nějaké knížky nebo novinového článku si pamatuju, že Karel Čapek jednou řekl, že "člověk by měl o všem vědět něco a o něčem všechno". S tímto asi nejvíc souhlasím... K čemu je génius v jednom poli vědění, když si ani nezvládne zavázat tkaničky u bot...?

Levandulle
29.06.2018 5 z 5

Začátek se mně zdál ne příliš věrohodný, postava otce dvou synů a vztahy v jeho rodině extrémní a podivné. Postav jak z jiné planety, ale i postav sympatických, lidských postupně přibývá a román jako celek mě nakonec uchvátil. Velice prokreslená psychologie hrdinů, někdy až těžko uvěřitelná. Autor musel být neúnavný pozorovatel lidských charakterů.

BlaniVan
23.06.2018 5 z 5

Kniha je super. Plno spletitých osudů a podrobně propracovaných postav. Spousta úvah a myšlenek. A Cathy se určitě dostane vysoko v mém žebříčku knižních super záporáků...

Natyna3
07.06.2018 5 z 5

Opravdu skvěle dílo, kterým jsem žila. Soucitila jsem s hrdiny. Každá postava má charakter a zůstane mi dlouho v paměti.
Autor je mistr románů.

Acamar
13.05.2018 5 z 5

Také se musím přiřadit k zástupům obdivovatelů této klasiky, i mne spolehlivě přikurtovala svým bravurně zvládnutým romanopiseckým řemeslem na několik dní do křesla. Ve filmové nebo televizní podobě bychom se nejspíše minuly (asi proto, že nežehlím:), ale v knižní formě jsem neodolala...
Její postavy, ač mohou působit v rámci současné literatury trochu černobíle (ale raději jen příjemně vyhraněné a jednoznačné), dokázaly probudit ten správný zájem o jejich životní příběhy i emoce. Ničí osud a cesta zde nebyly úplně hladké a lehké, ale těch pár stran, kde se uzavírá příběh Dessie a Toma Hamiltonových, budu vydýchávat ještě dlouho.
Fandit člověk musel spoustě z nich, Sam a Lee díky své laskavé moudrosti a filozofování jsou asi všeobecně na špici, ale k srdci mi stejně nejvíce přirostli Abra s Calem, pro svou vitální odvahu čelit jakékoli realitě.
Nejsem skeptik a mám své velké oblíbence i v současnější literatuře, ale tohle je opravdu mistrovská ukázka toho, jak vypadá román.

Aleydis
08.05.2018 5 z 5

Podle mě se jedná o Steibeckovu nejlepší knihu.

rabor
27.04.2018 2 z 5

Obvykle zavírám desky právě dočtené knihy s pocitem, který se těžko popisuje slovy. Je to jakási směs spokojené nostalgie a radosti z nálezu něčeho o čem jsem neměl tušení, že to vlastně hledám. Avšak u této knihy to bylo jiné. Dočetl jsem, unavenou rukou jsem obrátil poslední stránku a utřel si do ní námahou upocené čelo. Rozpřemýšlel jsem se, což občas doprovázím zvuky jako hmm, hmm. A pak jsem k tomu doplnil něco co docela stručně a přesně vystihuje múj názor na knihu. Znělo to nějak takto "Hmm, hmm a co jako?"

Zjistil jsem, že tato kniha toho má překvapivě mnoho společného s návštěvou mojí babičky. Dobrý nápad se postupně mění v nekonečnou a nudnou záležitost s postavami jejichž osud je vám, tím víc lhostejný čím víc o nich víte. Čím dál víc přitom litujete ztráty času, protože člověk, pro kterého to děláte, si to už zítra stejně nebude pamatovat.

Musím ale uznat, že Steinbeck v mnohém předběhl svou dobu. Kdyby toto dílo bylo vytvořeno o pár desítek let později, mohl na jeho základě vzniknout scénář k nějakému tomu nekonečnému seriálu, co běží večer v televizi, aby ženy po čtyřicítce mohli žehlit.

antonin8419
01.04.2018 5 z 5

K téhle knize se ještě určitě několikrát vrátím. Děj výborný, a myšlenky autora které nikdy nezestárnou.

ddkk
11.03.2018 5 z 5

Na východ od ráje je pro mne nejlepší kniha, kterou jsem kdy četla a zcela zaslouženě patří mezi vůbec nejlepší romány, které kdy byly napsány.

Steinbeck ne nadarmo získal Nobelovu cenu za literaturu a většina jeho knih je prostě skvělá.

bruntal
08.03.2018 5 z 5

Mám pocit, že to co jsem četl dosud byla jen parodie na literaturu. To co dokázal vložit John Steinbeck do tohoto románu je nadčasové. Vášeň, touha, radost i smutek. Charaktery tak současné a tak barevné, nečernobílé. Filozofické úvahy dokonale sedící i na dnešní dobu. Hodnoty velké, vznešené i malicherné. A to vše podáno tak čtivou, strhující formou, že to až chvílemi svírá hrdlo. Jedna z knih, u které jsem měl pocit, že příběh nečtu, ale skutečně prožívám. Absolutních pět hvězd.

józi.odkudkam
07.03.2018 5 z 5

Steinbeck narval mezi nebezem svůj psychoanalytický hever a do vzniklé škvíry vměstnal duševní obzory, strachy, puchy, naděje a děje u nichž zcela vážně hrozí, že je nezapomenete...na červeným trojúhelníkem orámovaný vykřičník Cathy Amosové teda určitě ne.
Ani na Sama a na Leeho a na Caleba.
Ani na Olivii v neexistujím letadélku ne.

Éh, nechtěl jsem, ale asi Musím; „Timšel“

5 právem klasických *****

Jizi
18.02.2018 5 z 5

Kronika jednoho místa a jednoho času, freska osudů, barvitá mozaika doby. Na východ od ráje má všechno, co má román mít, aby vás dokázal zcela ovládnout, uchvátit, vtáhnout do sebe a vy jste po celou dobu s hrdiny žili, dýchali, dívali se jejich očima a slyšeli jejich ušima. Jejich trápení vás budou drásat, budete je milovat i nenávidět, budete jim chtít pomoct, budete jim chtít napovědět, zatahat je za rukáv, zakřičet na ně, zatřást jimi. A celou dobu budete vědět, že vás nečeká žádný happy end, protože tahle kniha, ta je prostě příliš skutečná a život, to jsou spíš tisíce drobností, malinkých vítězství a drobných proher, než obří dramata vhodná spíš pro divadlo a současnými autory tak často rozehrávána jen na efekt. Tolik knih, které jsou dneska označovány za bestsellery, a které se na nás valí ze všech koutů internetu (a které jakoby v určitý okamžik četli téměř všichni), působí vedle skutečných literární děl jen jako mýdlová bublina - v jednu chvíli nádherně duhová a efektní, ale za okamžik - puf - a jako by nikdy ani nebyla. A bublina je jedna jako druhá. Jsou to deriváty románů jako je právě Na východ od ráje, jež v sobě skrývají naprosto jedinečnou výpověď - o jedné době a lidech, kteří v ní žili.

Timšel.

(Díky panu Rímskému za nádherný přednes.)

KAREL6725
29.01.2018 5 z 5

Vynikající čtení o téhle knize snad slyšel nebo četl každý. Čteno poprvé před mnoha léty .Později jsem viděl film James Deanem , v tomto případě ,nevím co bylo lepší jestli kniha nebo film. Plný počet hvězd je jasná volba. Téhle knize na čtivosti neubere ani čas . Timšel.

MOu598
18.01.2018 5 z 5

Jedna z nejlepších knížek, které jsem četla. Víc nemusím dodávat.