Na východ od raja
John Steinbeck
Tento generačný román opisuje búrlivé a prepletené osudy niekoľkých generácií Traskovcov a Hamiltonovcov. Hlavným motívom v diele je antagonistický vzťah dvoch bratov, ktorý sa opakuje v dvoch generáciách (Steinbeck sa čiastočne inšpiroval biblickým príbehom Kaina a Ábela). "Je to dielo zrelej autorskej osobnosti, charakterizované dôverným pohľadom do ľudského vnútra a citovými motívmi, do ktorého Steinbeck premietol kus vlastného života a vyjadril v ňom neskonalú vieru v človeka. Román patrí čitateľsky medzi najobľúbenejšie Steinbeckove knihy." Ide o prvé slovenské vydanie tohto diela.... celý text
Dost dobrá kniha, i když to rozhodně není skvost. Taková rodinná sága. Místy sice mírně naivní, místy zdlouhavá a bohužel je tam kousek jak z červené knihovny.
asi moje nejoblíbenější kniha, už hooodně dlouho. nechápu, jak se někomu může v hlavě zrodit taková mrcha jako Cathy a zároveň takový charakter jako je Samuel nebo Lee a navíc je tak vypodobnit, že máte pocit, jako by to byli vaši sousedi. ta síla všech protikladů v charakterových rysech postav je pro mě prostě nezapomenutelná a proto tato kniha je podle mého mínění veledílo.
Skutečně - jedna z nejkrásnějších knih, co jsem kdy četla. Určitě se k ní ještě někdy vrátím. :)
Krásný román. Občasné prokládání děje rozsáhlými popisnými pasážemi mi vůbec nevadilo, obvykle je nemám ráda, ale sem prostě patřily. Tu knížku jsem chtěla číst dál a dál, i když jsem se nechtěla přiblížit jejímu konci. :)
Môžem potvrdiť, že všetky chválospevy na túto knihu sú zaslúžené.. Nezabudnuteľné čítanie!
Kniha, ke které se neustále vracím. Timšel - můžeš je podle mě podstata samotné lidské existence a možná jediný smysl, jaký samotný život má.
Ne nadarmo označoval sám Steinbeck tento román jako svoji nejlepší práci. Ohromně propracovaný příběh, spolu se snad nejlépe vykreslenou psychikou postav, jakou jsem kdy viděl (nebo spíše četl). Postavy jsou skutečně živé, stejně jako prostředí Salinaského údolí, ve kterém se to všechno odehrává. Celé dílo má však i druhou, filozofickou rovinu, která jen knize přidává na výjimečnosti. A tenhle přívlastek jí, myslím, sedí... výjimečné a velkolepé dílo, Steinbeckův magnum opus.
Steinbeck je geniální. Nechápu jak ho někdy někdo mohl obviňovat z toho, že nedostatečně propracovává psychiku svých postav. Nebuďte směšní! Tohle je nejlepší "na psychiku propracovaná" kniha, kterou jsem kdy četla.
První kniha, po které jsem skočil na základě doporučení těchto komentářů a celkové známky. A musím říct, že jsem z knihy byl nadšený. Pamatuji si, že na škole patřil Steinbeck k povinné literatuře a právě proto jsem měl k němu jistou averzi jako ke všem klasikům, kteří slouží k poučení mládeže. Na východ od ráje mi přišlo jako nadčasové, geniální a hlavně hodně čtivé čtení. O něčem stinném v nás, každý není buďto černý nebo bílý, ale složitá osobnost. Kombinace lidských povah, pout a osudů, které se promýchavají a vytvářejí tuto knihu překvapivou a citově napínavou. Děkuji Ti databazeknih, že díky Tobě mi neušlo něco po čem každý čtenář pachtí.
Moje nejoblíbenější kniha. Za každou etapou svého života, přečíst znovu Na východ od ráje. Četl jsem ji zatím 2krát.Timšel.
Je to má nejoblíbenější knížka asi od patnácti a stále se k ní vracím. Je prostě nádherná, stále živá a aktuální, nejkrásnější postava pro mě je Lee a jeho příběh je nejtragičtější.
"TIMŠEL" = můžeš..
Nádherná kniha o životě Adama Traska a jeho rodiny.. Hlavně když se do příběhu vloží Cathy, správně zrůdná mrcha..=) A co jejich děti, dopadnou jako Kain a Abel? Paráda!
Krásná kniha, která může lehce vyděsit svou délkou a častým zařazením do povinné četby. Jedná se však o jednu z vyjímek seznamu nudnosti typu Labyrint světa a ráj srdce. Až ná pár prvních stran je kniha neskutečně čtivá a čtenáře doslova pohltí. Kvalita je nesporná a na konci vás téměř zamrzí, že je již konec. Timšel....jednoduché slovo plné významů. Něvěřte učitelům, který tvrdí, že se jedná o parafrázi Kaina a Abála - to je jen minimum knihy. Linek je tu nespočet a každý si najde tu svou. Je to velké dílo o člověku samotném. Doporučuji.
Možná nejkrásnější kniha, kterou jsem kdy četla. Vřele doporučuji úplně každému, koho zajímají hluboké lidské příběhy.
Bezvadné dílo. Člověk musí někomu fandit a Cathy je opravdu zlounka, jedna z nejlépe propracovaných charakteristik vůbec. Čtivá klasika.
Tohle je pro mne vzor velkého románu, o kterém můžu přemýšlet od rána do večera a stejně nepochopím, jak mohl Steinbeck vymyslet příběh tak krásně a dobře a chytře zachycující, jak se člověk potýká se zlem v sobě i v druhých.
V mnoha ohledech dokáží nezapomenutelné postavy této knihy nasadit laťku, jíž poměřujete život, zase o něco výš. Dobrák Sam, který je schopný udělat cokoli proto, aby vyvedl Adamův život ze slepé uličky. Filosof Lee a jeho nádherný otcovský vztah k Abře i jeho význam pro vyznění celého příběhu, oslavujícího zodpovědnost člověka za svůj osud. Caleb a jeho odvážný boj s vlastním osudem, tak strhující v době, kdy kolem sebe slyšíme jen rezignované povzdechy "já jsem prostě takovej". To jsou jen špičky tohoto skvostného ledovce.
"Timšel", neboli "můžeš" je jedno z nejkrásněji zvolených mott v mě známé literatuře.
láska zfilmováno 20. století americká literatura rodina USA (Spojené státy americké) rodinné vztahy sebepoznání, sebepoznávání Bible ságy osudové okamžiky lidskost, lidství
2004 | O myších a lidech |
2006 | Na východ od ráje |
2002 | Na plechárně |
1941 | Hrozny hněvu |
2003 | Toulavý autobus |
Mnohavrstvý,někdo by řekl klasický román. Až na to že je naprosto strhující. Sytost a nevyčerpatelná síla jeho postav až vyráží dech, jedna neokoukává nic od druhé, každá tam stojí pevně sama za sebe. Steinbeck ji každou stvořil a každé rozumí natolik až to děsí, ale zároveňje neuvěřitelně kráané jak jim rozumí a nejen jim ale i krajinám acelé zemi..., celá kniha je prostě poutí z níž se neutíká, na níž soucítíte, cítite, máte vztek...a samozřejmě se ani tady nezapomenete pobavit, tak mimochodem jako by náhodou.