Na východ od ráje
John Steinbeck
Adam a Charles. Dva nevlastní bratři. Jeden klidný a naivní, druhý sebevědomý a lstivý. Přísný otec hodného Adama trestá a ponižuje. Charles však správně tuší, že bratra upřednostňuje a jen z něho chce udělat „správného chlapa“. Žárlivost přivede Charlese až k neochvějné touze svého soka v otcově přízni zabít. Autor ve svém nejlepším díle vykresluje obraz rodného Salinaského údolí, jeho zvuků, vůní a barev.... celý text
Po Sladkým čtvrtku a Plechárně, které byly hooodně pohodové, jsem se nestačila divit, .... Moc pěkná kniha.
Báječná, nezapomenutelná knížka. Četla jsem ji jedním dechem. Nejde na ni napsat ani komentář. To si prostě musíte přečíst.
Uhrančivá sága z amerického dávnověku, z doby, kdy se kalila ta jejich ocel, prostředí tříbilo charaktery, jednotlivci začínali z absolutního ničeho, rodiny byly mnohočlenné a začínaly se psát rodinné historie velkých klanů. Rodiče vychovávají děti jak nejlépe dovedou ( byť to zvenku může vypadat docela nešťastně) a ty zase vychovávají ty své, navzdory snaze a dobré vůli, docela stejně, neboť překračování vlastních stínů je odjakživa zapeklitá věc. Ty milované si nevděčně a nasyceně nevšímají, jak moc jsou milované a ty milované méně se snaží si lásku zasloužit a vyprosit, což je marnost nad marnost. Steinbeckovi se všechna láska a zoufalství a štěstí a neštěstí z toho věčného zápasu o přijetí a uznání vzešlé, podařilo zachytit tak, že je s podivem, že se o to pokouší ještě někdo po něm.
Je fakt,že jsem tuhle knížku četla už před nějakou dobou. Můžu však říct,že je nezapomenutelná. Skvělé čtení.
Můžeš, můžu, můžeme...zůstat věčným dítětem a nedospělo hledat výmluvy na sebe v naších předcích, anebo dospět a dělat skutky po svém s radostí i bolestí. Můžeš, můžu, můžeme trápit se a užírat svou nedokonalostí, hříšností, anebo ji můžeme přijmout a přijmeme tak i nedokonalost kolem sebe. Můžeš, můžu, můžeme svým přátelům přikyvovat k omylům, anebo můžeme nabrat odvahu a říct co vidíme, slyšíme, cítíme....
Tolik lidského tápání v jedné knize. Děkuji za tuto knihu a za myšlenky v ní. Určitě je jich tam víc, než si odnáším. Ale i tak mám již plný batoh na své cesty :).
Nejprve jsem se zalekla, kolik má kniha stran a pak jsem si říkala, škoda, že jich nebylo víc.
Díky téhle knize jsem se zamilovala do J. Steinbecka a přečetla většinu jeho knih. Ač každá byla úplně jiná, musím všechny hodnotit jako skvělá vypravěčská mistrovská díla. Škoda že filmová podoba s hvězdným hereckým obsazením je taková slátanina, která začíná někde v polovině celého příběhu. Knihu mohu jen doporučit!
,,Všiml jsem si, že nic nevede k horšímu neuspokojení než hojnost. Nakrmte člověka, oblečte ho, dejte mu pěkný dům - a umře vám zoufalstvím"
Jedna z nejkrásnějších knih.Nerada opouštím Salinaské údolí....
Aboslutní skvost! Komplexní román, který se jen velmi těžce odkládá z rukou. Dokonalost prostě!
Skvěle napsaný, autor byl asi dobrý pozorovatel života kolem sebe, ani na a chvíli jsem se nenudil.
Vynikající kniha. Popis postav je dechberoucí. O to víc mě mrzí filmové zpracování z roku 1955, které se knize vůbec nepodobá a osobně ho považuji za velmi slabé (přestože má na ČSFD hodnocení 84 %). Nevyskytuje se v něm například vůbec tak důležitý sluha Lee.
Vedle Jihu proti severu má nejoblíbenější kniha. Sledovat paralelu biblických Abela a Kaina v dalších dvou generacích, je prostě nejen zábavný, ale i poučný. kromě toho mě zaujala postava čínského sluhy Leea.
Další z vynikajících děl světové literatury. Příběh Abela a Kaina, drama dvou bratrů. Výborné i ve filmovém zpracování s Jamesem Deanem.
K téhle klasice jsem se dostal více méně až na základě velice kladného hodnocení na zdejších stránkách a rozhodně jsem nelitoval. Díky velkému časovému rozpětí děje bylo zajímavé sledovat proměny amerického způsobu života od válek s indiány až po válku světovou. Oceňuji velice barvité vylíčení charakterů i úvah postav, což srozumitelně vysvětlovalo jejich zdánlivě nelogické či zkratkovité jednání. Příběh samotný má mnoho vrstev, přičemž je velice zajímavé sledovat jejich vývoj. Myslím si, že je to jedna z knih, kterou člověk může číst několikrát a pokaždé tam najde něco nového, čeho si předtím nevšiml. Velice osvěžujícím dojmem působilo i pár komických historek, jako například ta, kdy mechanik zaškoloval Adama, Leeho a kluky do obsluhy automobilu: "Říkejte mi klidně Joe".
Na východ od raja je jedna z tých kníh, ktorú som dlho obchádzal len kvôli tomu, že patrila na strednej škole k povinnej literatúre. A predsa všetko, čo patrí do povinnej literatúry, sú nudné pseudointelektuálne romány, však? Chyba. Preveľká chyba. Je pravda, že kniha na prvých zhruba 50 stranách siahodlho opisuje krajinu Salinaského údolia, no s príchodom postáv, ako je Sam Hamilton a Traskovci, sa skutočne začne jeden epický príbeh. Príbeh, (určite budem po tisícikrát opakovať komentáre kolegov) ktorý si túto nálepku zaslúži, napriek tomu, že sa v ňom nedejú megalomanské veci či zvraty. Jeho epickosť vychádza z zvnútra postáv, z ich charakterov, motivácií, presvedčení. Postavy tohto príbehu sa snažia nájsť ten všezahŕňajúci zmysel, šťastie, snažia sa vyrovnať sami so sebou, s láskou, s nenávisťou, so zlom v sebe samých a aj v ostatných. Pokúšajú sa nájsť rovnováhu v živote (v prípade Adama), napraviť sa (v prípade Cala), pomáhať druhým (v prípade Sama) a rovnako, ako aj skutoční ľudia z mäsa a kostí sa potýkajú so svojimi vnútornými démonmi, ktorí nad nimi často vyhrávajú. A to je v poriadku. Každý človek má totiž možnosť voľby. Tento príbeh má toľko vrstiev, toľko myšlienok a je natoľko dôležitý, že nálepka povinná literatúra nie je dostatočná. Túto knihu by si mal prečítať naozaj každý.
Co napsat a neopakovat komentare ostatnich uzivatelu. Nechapu jak mi mohly knihy od Johna Steinbecka tak dlouho unikat. Na vychod od raje je nadherny roman s uzasnymi postavami, hlubokymi myslenkami a sugestivnim popisem prostredi - ja se tam proste videla, jak ziju mezi nimi. Na jedne strane az komorni roman, i kdyz se v knize potkame se tremi generacemi, pocet postav je omezeny a vetsina deje se odehrava "doma". Na strane druhe je tam tolik vrstev, propletencu a emoci ze mohu jen pomyslne smeknout klobouk.
Kdyby tato knížka měla 10000 stránek, tak já čtu pořád a pořád dál. Ke všem postavám jsem tak nějak přilnula, protože byly tak dokonale vykreslené, že mi přišlo, že jsou součástí mojí "rodiny". I přesto, že jich tam bylo dost a prošla jsem si s nimi téměř tři generace si myslím, že každá tam měla své nezastupitelné místo. Největší pohlazení pro duši pro mě byl Lee a Samuel.
láska zfilmováno 20. století americká literatura rodina USA (Spojené státy americké) rodinné vztahy sebepoznání, sebepoznávání Bible ságy osudové okamžiky lidskost, lidství
2004 | O myších a lidech |
2006 | Na východ od ráje |
2002 | Na plechárně |
1941 | Hrozny hněvu |
2003 | Toulavý autobus |
Jedním slovem nádhera, nejlepší dílo od Steinbecka. Krásně vykreslené postavy, celé Salinaské údolí a ta doba, která byla pomalejší , pohodovější než je ta naše :) Do knihy se musí člověk trošku začíst ale potom ji vůbec nechce odložit, tak moc ho zajímají konec příběhu a osud všech postav! Budu se opakovat! NÁDHERAA!