Na východ od ráje
John Steinbeck
Adam a Charles. Dva nevlastní bratři. Jeden klidný a naivní, druhý sebevědomý a lstivý. Přísný otec hodného Adama trestá a ponižuje. Charles však správně tuší, že bratra upřednostňuje a jen z něho chce udělat „správného chlapa“. Žárlivost přivede Charlese až k neochvějné touze svého soka v otcově přízni zabít. Autor ve svém nejlepším díle vykresluje obraz rodného Salinaského údolí, jeho zvuků, vůní a barev.... celý text
Úžasná kniha. Postavy jsou sympaticky a lidsky nedokonalé a líbí se mi, jak je popisován měnící se přístup obyčejných lidí k válce. Za mě pecka :)
Nejvíc mě v knize nejspíš oslovila úvaha o vzdělání: je nutné mít vysokoškolské vzdělání, aby se člověk slušně uživil, aby byl odborník na jednu věc..? Je to lepší než "se ve všem vyznat trochu"? Z nějaké knížky nebo novinového článku si pamatuju, že Karel Čapek jednou řekl, že "člověk by měl o všem vědět něco a o něčem všechno". S tímto asi nejvíc souhlasím... K čemu je génius v jednom poli vědění, když si ani nezvládne zavázat tkaničky u bot...?
Začátek se mně zdál ne příliš věrohodný, postava otce dvou synů a vztahy v jeho rodině extrémní a podivné. Postav jak z jiné planety, ale i postav sympatických, lidských postupně přibývá a román jako celek mě nakonec uchvátil. Velice prokreslená psychologie hrdinů, někdy až těžko uvěřitelná. Autor musel být neúnavný pozorovatel lidských charakterů.
Kniha je super. Plno spletitých osudů a podrobně propracovaných postav. Spousta úvah a myšlenek. A Cathy se určitě dostane vysoko v mém žebříčku knižních super záporáků...
Opravdu skvěle dílo, kterým jsem žila. Soucitila jsem s hrdiny. Každá postava má charakter a zůstane mi dlouho v paměti.
Autor je mistr románů.
Také se musím přiřadit k zástupům obdivovatelů této klasiky, i mne spolehlivě přikurtovala svým bravurně zvládnutým romanopiseckým řemeslem na několik dní do křesla. Ve filmové nebo televizní podobě bychom se nejspíše minuly (asi proto, že nežehlím:), ale v knižní formě jsem neodolala...
Její postavy, ač mohou působit v rámci současné literatury trochu černobíle (ale raději jen příjemně vyhraněné a jednoznačné), dokázaly probudit ten správný zájem o jejich životní příběhy i emoce. Ničí osud a cesta zde nebyly úplně hladké a lehké, ale těch pár stran, kde se uzavírá příběh Dessie a Toma Hamiltonových, budu vydýchávat ještě dlouho.
Fandit člověk musel spoustě z nich, Sam a Lee díky své laskavé moudrosti a filozofování jsou asi všeobecně na špici, ale k srdci mi stejně nejvíce přirostli Abra s Calem, pro svou vitální odvahu čelit jakékoli realitě.
Nejsem skeptik a mám své velké oblíbence i v současnější literatuře, ale tohle je opravdu mistrovská ukázka toho, jak vypadá román.
Obvykle zavírám desky právě dočtené knihy s pocitem, který se těžko popisuje slovy. Je to jakási směs spokojené nostalgie a radosti z nálezu něčeho o čem jsem neměl tušení, že to vlastně hledám. Avšak u této knihy to bylo jiné. Dočetl jsem, unavenou rukou jsem obrátil poslední stránku a utřel si do ní námahou upocené čelo. Rozpřemýšlel jsem se, což občas doprovázím zvuky jako hmm, hmm. A pak jsem k tomu doplnil něco co docela stručně a přesně vystihuje múj názor na knihu. Znělo to nějak takto "Hmm, hmm a co jako?"
Zjistil jsem, že tato kniha toho má překvapivě mnoho společného s návštěvou mojí babičky. Dobrý nápad se postupně mění v nekonečnou a nudnou záležitost s postavami jejichž osud je vám, tím víc lhostejný čím víc o nich víte. Čím dál víc přitom litujete ztráty času, protože člověk, pro kterého to děláte, si to už zítra stejně nebude pamatovat.
Musím ale uznat, že Steinbeck v mnohém předběhl svou dobu. Kdyby toto dílo bylo vytvořeno o pár desítek let později, mohl na jeho základě vzniknout scénář k nějakému tomu nekonečnému seriálu, co běží večer v televizi, aby ženy po čtyřicítce mohli žehlit.
K téhle knize se ještě určitě několikrát vrátím. Děj výborný, a myšlenky autora které nikdy nezestárnou.
Na východ od ráje je pro mne nejlepší kniha, kterou jsem kdy četla a zcela zaslouženě patří mezi vůbec nejlepší romány, které kdy byly napsány.
Steinbeck ne nadarmo získal Nobelovu cenu za literaturu a většina jeho knih je prostě skvělá.
Mám pocit, že to co jsem četl dosud byla jen parodie na literaturu. To co dokázal vložit John Steinbeck do tohoto románu je nadčasové. Vášeň, touha, radost i smutek. Charaktery tak současné a tak barevné, nečernobílé. Filozofické úvahy dokonale sedící i na dnešní dobu. Hodnoty velké, vznešené i malicherné. A to vše podáno tak čtivou, strhující formou, že to až chvílemi svírá hrdlo. Jedna z knih, u které jsem měl pocit, že příběh nečtu, ale skutečně prožívám. Absolutních pět hvězd.
Steinbeck narval mezi nebezem svůj psychoanalytický hever a do vzniklé škvíry vměstnal duševní obzory, strachy, puchy, naděje a děje u nichž zcela vážně hrozí, že je nezapomenete...na červeným trojúhelníkem orámovaný vykřičník Cathy Amosové teda určitě ne.
Ani na Sama a na Leeho a na Caleba.
Ani na Olivii v neexistujím letadélku ne.
Éh, nechtěl jsem, ale asi Musím; „Timšel“
5 právem klasických *****
Kronika jednoho místa a jednoho času, freska osudů, barvitá mozaika doby. Na východ od ráje má všechno, co má román mít, aby vás dokázal zcela ovládnout, uchvátit, vtáhnout do sebe a vy jste po celou dobu s hrdiny žili, dýchali, dívali se jejich očima a slyšeli jejich ušima. Jejich trápení vás budou drásat, budete je milovat i nenávidět, budete jim chtít pomoct, budete jim chtít napovědět, zatahat je za rukáv, zakřičet na ně, zatřást jimi. A celou dobu budete vědět, že vás nečeká žádný happy end, protože tahle kniha, ta je prostě příliš skutečná a život, to jsou spíš tisíce drobností, malinkých vítězství a drobných proher, než obří dramata vhodná spíš pro divadlo a současnými autory tak často rozehrávána jen na efekt. Tolik knih, které jsou dneska označovány za bestsellery, a které se na nás valí ze všech koutů internetu (a které jakoby v určitý okamžik četli téměř všichni), působí vedle skutečných literární děl jen jako mýdlová bublina - v jednu chvíli nádherně duhová a efektní, ale za okamžik - puf - a jako by nikdy ani nebyla. A bublina je jedna jako druhá. Jsou to deriváty románů jako je právě Na východ od ráje, jež v sobě skrývají naprosto jedinečnou výpověď - o jedné době a lidech, kteří v ní žili.
Timšel.
(Díky panu Rímskému za nádherný přednes.)
Vynikající čtení o téhle knize snad slyšel nebo četl každý. Čteno poprvé před mnoha léty .Později jsem viděl film James Deanem , v tomto případě ,nevím co bylo lepší jestli kniha nebo film. Plný počet hvězd je jasná volba. Téhle knize na čtivosti neubere ani čas . Timšel.
Kniha, kde je počet stran jen ku prospěchu. Steinbeck umí krásně vtáhnout do děje, čtenář se ani nenaděje a čte a čte, hltá stránky po desítkách.
Jeho popisy, i když jich je poměrně dost, nejsou nikdy nudné. Postavy jsou natolik zajímavé, že si je budete pamatovat i po letech.
Skvěle napsaná kniha, která upoutá od první stránky až do konce. Vřele doporučuju všem, kteří jsou přesycení současnou rychlou literaturou, kdy každá druhá kniha dostane nálepku bestseller, často bez ohledu na kvalitu
Nechápu se jak jsem mohl tuhle knihu tak dlouho přehlížet,Steinbecka mám moc rád ale tohle dílo jsem pořád odsouval a odsouval až mi už nezbylo skoro co od něj přečíst ale jak se říká Nejlepší na konec a rozhodně je to pravda. Zamiloval jsem se do tohoto příběhu,četl jsem ho dost dlouho ale tuhle knihu nejde přečíst během pár dní,tady ty lidi musíte nechat žít jejich životy a občas se na ně tak podívat jak se jim daří protože jsou skuteční a mají mít svoje soukromí. Teď akorát musim předělat svůj žebříček nejlepších knih a dát ji na první místo,sorry Monte Christo...
láska zfilmováno 20. století americká literatura rodina USA (Spojené státy americké) rodinné vztahy sebepoznání, sebepoznávání Bible ságy osudové okamžiky lidskost, lidství
2004 | O myších a lidech |
2006 | Na východ od ráje |