Na západní frontě klid

Na západní frontě klid
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250/bmid_na-zapadni-fronte-klid-vvT-250.jpg 5 8971 8971

Popisuje krutou realitu války a hluboké odtržení od civilního života německých vojáků vracejících se z fronty. Román podrobně výstižně představuje válečnou realitu takřka s novinářskou precizitou. Neukazuje heroický boj vojáků na frontě, ale soustřeďuje se na jejich utrpení a nesmyslnost celého konfliktu, zvýrazňuje tragédii generace, „jejíž prvním povoláním bylo vyrábění mrtvol“.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Naše vojsko

Im Westen nichts Neues, 1928

WoodoX
20.02.2013 5 z 5

Nemám v podstate čo vytknúť. Realisticky napísaná kniha z vojnového prostredia, ktorá nepozná cenzúru pred ničím a nezakrýva najcitlivejšie momenty krásnymi metaforami (ktoré však nechýbajú inde).

Argony
19.02.2013 5 z 5

Povinná četba, která opravdu stojí za tu námahu si ji přečíst. Jak píše dole Miss, na popis umírajících koní se nedá zapomenout. Tak už je někdo zastřelte :-(

Andrejz
14.02.2013 5 z 5

Po přečtení jsem jen nehybně zírala na poslední odstavec... A byla jsem šťastná, že jsem se narodila do této doby..
Remarque je skvělý autor, dokáže pohltit.

Lenny33
14.02.2013 4 z 5

Úžasná kniha ze které mi běhá mráz po zádech a jen tak na ní nezapomenu. 4,5* - na začátku jsem se zprvu nemohla začíst, ale jsem ráda, že jsem to nevzdala.

Peter.S
11.02.2013 5 z 5

Na západe nič nové je dielo, ktoré má svojím obsahom dokázalo ochromiť verným opisom vojnových scén a všade prítomnej mizérie zákopovej vojny. Osud mladého vojaka Paula Baumera a jeho spolužiakov ma nenechali ľahostajným po celý čas a celé to vyústilo na sklonku príbehu, kedy si Paul uvedomuje zufalu situáciu seba a celej jeho generácie. Výstižne to zakončuje hlásenie z frontu v den, kedy padne hlavný hrdina a vystihuje tak tragickosť a obludnosť celej vojny a generácie ktorá bola zničená vojnou aj ked ušla jej granátom.

Smolda
03.02.2013 5 z 5

Jedna z knih, kterou čtu 1x až 2x do roka a zatím mě pořád neomrzela. Stoprocentně ji u sebe řadím ke svým TOP knihám !

Kate84
01.02.2013

Je to už dávno, co jsem to četla, ale bylo něco ocitnout se v 1. světové... a ještě si prožít románek.

antonio13
22.01.2013

naprostej skvost...četl jsem to už tak dávno, ale pamatuji si to pořád....to snad ,ale každý kdo to přečte.

lucinecka210
17.01.2013 5 z 5

Krásné vtažení do doby 1.světové války,vidět vše očima hrdiny,moc pěkně zpracováno.Na konci mi ukápla slza,poslední 4 věty sem si četla 3x :-)

Miss Utahraptor
13.01.2013 5 z 5

“Stali se z nás lidé tvrdí, nedůvěřiví, podezíraví, nelítostní, mstiví, suroví- a to bylo dobře, neboť právě tyto vlastnosti nám chyběly.”

Jde o velmi drsný, surový, morbidním humorem dokreslený román. Autor v něm popisuje život (a smrt) převážně v zákopech první světové války, a mohu-li posuzovat, daří se mu to velmi dobře. Příběh působí velmi autenticky a není problém, vžít se do něj. Ovšem jen na vlastní nebezpečí! Zpočátku poměrně jednoduchý, klidný děj postupně nabírá na dramatičnosti a z původního “byli tu ještě ten a ten a ti umřeli” se stává vskutku krutý, živý obraz boje (nejen) o život.
Kniha je doslova nehorázně čtivá- upoutá a nepustí. Děj ubíhá poměrně rychle, nikde nikdy není čas nudit se. Postavy jsou velmi realisticky vykresleny.
Velmi se mi líbily příhody ze zásobovací vesničky, vaření a následné hostiny za odstřelování. Naopak jedna z nejpůsobivějších a nejdrsnějších částí je popis umírajících koní, jejich hlasů.
Dostane-li se mi tato knížka znovu do ruky, s vervou si ji znovu přečtu.

tatruszka
10.01.2013 5 z 5

Tohle byla první kniha s vážným tématem, kterou jsem četla a můžu říct, že si doteď vzpomínám na hrůzný pocit, který jsem při ní měla. V noci se mi zdávalo o tělech roztříštěných granáty a dalších podobách války. Rozhodně ji doporučuji přečíst.

VerRyNDA
09.01.2013 5 z 5

Nejhezčí kniha kterou jsem kdy četla. Konec jsem četla se slzami v očích a pořád si říkala, že to snad ..... přežije! Doporučuji přečíst je to zas jiný pohled na válku a pohled myslím velice dechberoucí, tedy aspoň v nákých částí.

ivorey
08.01.2013 5 z 5

Jedna z knih, u které jsem velmi ráda, že jsem se rozhodla ji přečíst. Doporučuji!

VitSchlesinger
02.01.2013 3 z 5

Válečná tématika je krásně zpracována, popsána realita. Nebylo momentu bez dobrodružství, přesto mě natchla jen z poloviny.

Jarisko2
07.12.2012 5 z 5

Už je tu toho tolik popsáno...co dodat? Tohle a mnoho dalšího od Remarqua by měli zcela povinně číst všichni, co rádi řinčí zbraněmi a mají na cokoliv jasná řešení..

HλNKA
25.11.2012 5 z 5

Děkuji povinné četbě za tuhle, a vlastně i za spoustu jiných knih.
Obávala jsem se válečné tématiky, kterou opravdu v lásce nemám, ale ihned po přečtení jsem zjistila, že mé obavy byly zbytečné.
Tato kniha je jen "živoucí" důkaz toho, že i krátké knihy mohou být skvělé. (Většinou čtu vícestránkové knihy)
Nikdy bych neřekla, že mě tato kniha takhle osloví. Četla se úplně sama, dokonale pohltila čtenáře do děje i jeho doby. I slzu jsem uronila.
Rozhodně ji mohu doporučit a doufám, že si ji jednou pořídím do své knihovny, na památku ;-)

Veru.nka
22.11.2012 5 z 5

(SPOILER) Tuto knihu jsem četla už mnohokrát. Poprvé z čisté povinnosti splnit seznam četby do školy, po druhé ze zájmu o válečné období a pak už prostě proto, že se stala jednou z mých nejoblíbenějších knih vůbec. Nutí mě vážit si každého klidného dne a hlavně přemýšlet...
Jak ubohé a bezvýznamné jsou naše životy v porovnání s mašinérií války. Kolik lidských útrap, ale i prázdnoty se v ní skrývá. A kolik té neskutečné ironie..
„Padl v říjnu 1918, v den, jenž byl na celém bojišti tak tichý, že se zpráva vrchního velitelství omezila na větu: Na západní frontě klid.”

kika 13
14.11.2012 4 z 5

Není potřeba nic psát nádherný román.

number00
13.11.2012 5 z 5

Dlouha leta trvalo, nez jsem se dostal k povinne cetbe. V tomto pripade lituji, ze jsem tak neucinil drive. Asi by to byl obycejny pribeh, byt to obycejni lide, jen ze valka to koreni ze vsech stran.

Ellierick
04.11.2012 5 z 5

Rozhodně jedna z nejlepších knih, které jsem četla. Napínavý děj založený na prožitých událostí autora. Nechyběly ani slzičky. Nikomu jsem nevěřila, že by mě mohl příběh tak strhnout, ale sama jsem se právě u téhle knihy přesvědčila o opaku. Mám chuť jí vytáhnout z mé knihovny doma a pustit se do ní znovu. Rozhodně jí budu doporučovat všem, kdo bude hledat zajímavý příběh s hloubkou.