Nacisté a české poklady

Nacisté a české poklady
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290019/bmid_naciste-a-ceske-poklady-Abp-290019.jpg 4 11 11

Téma nacisté a poklady je tématem mnohaletým, košatým a snad nevyčerpatelným. A také doslova obaleným mýty, jako málokterý relikt druhé světové války. České země jsou tímto fenoménem zvláště výrazně zasaženy: takzvaní hledači pokladů a lokality v čele se Štěchovicemi či Hradišťkem, pošetilé plány a sliby, už už vyzvedávající tu bedny se zlatem, tu Jantarovou komnatu, tu tajemné dokumenty… Je však skutečností, že nacisté se tak či onak dotkli osudu vlastně všech hlavních movitých historických památek v Čechách, ať už to byly české korunovační klenoty, relikviář sv. Maura, Závišův kříž, cenné sbírky militarií či dodnes nenalezené insignie a část archivu Univerzity Karlovy. Ve všech těchto případech autor předkládá kombinaci zjištěných faktů a souvislostí, která je ve své kompaktnosti a předložených závěrech ojedinělá.... celý text

Rihatama
27.10.2024 4 z 5

S tématem hledačů pokladů v Československu, potažmo v Česku, jsem se hlouběji seznámila poprvé a Emil Hruška byla docela dobrá volba. Po literární stránce trochu slabší, informačně však zajímavé. Jak z pohledu samotných pokladů a jejich lupičů - tady především nacistů - tak samotných hledačů pokladů. Netušila jsem, kolik Indiana Jonesů běhá po luzích českých a moravských. Podle Hrušky nejvíce v Evropě, a dokonce i snad na celém světě. Nejzajímavější je možná případ "Blanických rytířů" pátrajících po Štěchovickém pokladu, nejatraktivnější pak případ "Starožitnost" týkající se pátrání po relikviáři sv. Maura ze 13. století, aniž by kriminalisté věděli, po čem vlastně pátrají, a aniž by se jednalo o původní českou památku. Do Bečova nad Teplou se na něj ráda pojedu podívat. Pohnutou historii mají ovšem i korunovační klenoty, nejzásadnější mi ale přišlo uloupení a pátrání po archiváliích a insigniích Univerzity Karlovy. Podle všeho nejde jen o největší počet Jonesů v Čechách, ale asi i největší fiasko, neb to vypadá, že nikdo nikdy nic významného nenašel. I relikviář si našli českoslovenští kriminalisté.

Pavelpi
04.12.2023 4 z 5

Docela slušné. Hlavně mě zaujal Relikviář sv. Maura, protože se to odehrálo kousek od nás a vzbudilo to tehdy veliký zájem lidí a také se samozřejmě šel kdekdo podívat do Bečova. Já také a dost se mi to líbilo. Četl jsem také pár knih od autora a dost se mi líbily.

TedBear
29.10.2019 4 z 5

Zajímavé a podrobně zpracované téma.

pavlikberan
11.02.2019 4 z 5