Nad Tichým oceánem
František Flos
Volné pokračování knihy "Albatros". Opět se setkáváme s již známými postavami z této knížky. Tentokrát se vydají hledat ztracené děti milionáře Alana Sewarda. Oblétají celý svět a opět prožívají spoustu dobrodružství a příhod v civilizovaných i pustých oblastech. Bohatě ilustrováno Václavem Junkem.
Určitě dobře míněný úmysl, dokonce chvályhodný, napsat českou obdobu verneovek. Ale už ve své době to byla možná trochu školometská kniha, což podtrhuje i slabší příběh, a dnes je pro svou cílovou skupinu už dokonale mrtvá. Stále ale určitě jsou nadšenci, kteří ji dokážou shovívavě ocenit.
Hodně popisné až nudné čtení. Slabší pokračování knihy „Albatros”. F.Flos napsal mnoho zábavnějších románů, ale jeho zastaralý styl třicátých let pobaví jen úzký okruh čtenářů dobrodružné klasiky.
Pamatuji se jak jsem kdysi tuto knížku náhodou objevil u babičky v knihovně a začal j číst až na několikátý pokus. Pokračování dobrodružství Pavla v Tichomoří ve společnosti výborného amerického pilota - dnešní mládeži už možná zůstane neobjevená - 70 %
Prave mi prisla, presne s touhle zlutou obalkou. V dospelosti se to uz moc neda, susti to papirem, mapami (pan autor v popisovanych krajich nikdy nebyl) a stereotypy/predsudky.
Ale jako kluk jsem predchozi Albatros hltal, trochu jsem se poucil, tudiz vim, ze malajci rikaji tuan. Takze ve srovnani s nejakymi krvaky vlastne fajn.
Ty Karavanni sesity s pane Burianovymi ilustracemi (5 tusim) jsou ozdobou kazde klukovske knihovnicky.
Jo a Mr. Turbulent (!) je obcas na facku ;-)
dobrodružství pro mládež záchranná výprava pro chlapce
1962 | Lovci orchidejí 1 |
1970 | Lovci kožišin |
1976 | Albatros / Nad Tichým oceánem |
1971 | Z pralesů Konga |
1960 | Za pokladem |
V naší městské knihovně jediná kniha tohoto autora, tak jsme vzali, co bylo :) Každopádně jsme ji se syny půjčili na doporučení našeho dědy, který říkal, že Flos kluky zcela určitě bude bavit, že on to jako dítě “žral. Začali jsme číst a moc je ten začátek nezaujal, asi že jsme měli rozečtené i jiné příběhy, takže to odložili.
Tak jsem se začetla sama a mě to teda překvapivě docela chytlo :D Příběh je tedy slabší, co si budeme povídat, ale bavily mě popisy Tichomoří, jaké ostrovy navštívili, jak dlouho jim trvalo přeletět z kterého ostrova na další, až jsem si musela vytáhnout svůj starý atlas světa ze školy a na mapě jsem zkoumala, kde zrovna jsou a kudy letěli.
Přišlo mi to takové roztomile naivní. Aspoň jsem si trochu zopakovala zeměpis :D
Proč ne :-)