Nádherná teorie / Sto let obecné teorie relativity
Pedro G. Ferreira
Fyzikové zkoumali, potvrzovali i zpochybňovali obecnou teorii relativity hned od chvíle, kdy ji Albert Einstein v roce 1915 předložil. Jejich bádání odhalilo množství překvapivých tajemství vesmíru a mnozí věří, že tato teorie v sobě ukrývá další podivuhodnosti, které jen čekají na své objevení. Astrofyzik Pedro Ferreira ve svých poutavých portrétech vynikajících fyziků, matematiků a astronomů vdechuje zdánlivě formálním rovnicím teorie relativity život, když ukazuje, s jakým nasazením o ně badatelé zápasili. Tato teorie se jim stala skrytým pokladem, o nějž se po celé století vedly intelektuální boje a slavila se vítězství. Einsteinova obecná teorie relativity, která vysvětluje vztahy mezi gravitací, prostorem a časem, je zřejmě největším myšlenkovým výkonem moderní fyziky, zároveň však její studium vždy bylo kontroverzním počinem. Relativisté byli pronásledováni v hitlerovském Německu i ve Stalinově Rusku, v Americe 50. let byli vysmíváni. Vzdor těmto úskalím se však teorie rozvíjela, aby nám posléze umožnila zásadní náhledy do fungování vesmíru: temná hmota, temná energie, černé díry i teorie strun, to vše jsou výhonky Einsteinovy teorie.... celý text
Skvělá knížka! Napínavá od začátku do konce. Každá stránka odemyká novou dávku neuvěřitelně zajímavé historie. Mohu doporučit každému, kdo se o toto téma zajímá, přestože se považuje za příliš velkého amatéra, knížka je psána lidsky. Každý v ní najde své, amatér i zběhlý fyzik.
Kniha ktorá chytí a nepustí človeka ktorého fascinuje tajomstvo vesmíru. Ukážková forma toho ako sa má písať populárne náučná literatúra. Autor zvláda písať pútavo, nenudí vzorcami alebo matematickými frázami. Stručne životopisy od Einsteina ako " otca " Obecnej teórie relativity až po jeho pokračovateľov na poli bádania večných otázok gravitácie, kvantovej mechaniky až po aktuálne teórie strún a M-teórie ktorou autor zakončuje knihu a kladie otázky a nápady do budúcnosti výskumu. Knihu odporúčam ako ucelenú biografiu pomerne dobre čitateľných základov pre všetkých ktorí to s vesmírom myslia vážne.
Velmi mě lákalo dozvědět se něco bližšího o této teorii a knížka splnila mé očekávání. Dokonce mám chuť pokračovat a zjistit více o tomto tématu. Matematické a fyzikální vzdělání při čtení je výhodou (dokážete si popisované teorie a myšlenky lépe představit, ne všechny odborné termíny vám budou cizí), ale určitě to nepovažuji za podmínku. Knížka je psána srozumitelně a dokonce i čtivě, což bych u podobného tématu nečekala. Popisuje i spoustu zajímavostí ze života zúčastněných, politické souvislosti apod. Hodně se mi líbila také závěrečná část věnovaná současné situaci v oboru astrofyziky a kosmologie.
vesmír fyzika věda teorie relativity Albert Einstein kosmologie (vznik, vývoj, zánik vesmíru)Autorovy knížky
2015 | Nádherná teorie: Sto let obecné teorie relativity |
Skvělá knížka historie jedné vědy! Text se krásně čte a výklad není náročný, takže principy dobře pochopí i nefyzikář. Doporučuju.