Naganty a vlčí máky
Františka Vrbenská
Společnost TopRetroTrans (TRT) poskytuje jen absolutně dokonalé služby. Když si kulturologický institut objedná solitérní výpravu do minulosti vzdálené více než tisíciletí, najmou coby průvodce již osvědčeného specialistu… jistého Johna Francise Kováře. Začíná pátrání po stopách literáta Yaroslawa Hashka: dvacátá léta dvacátého věku, Sibiř, Mongolsko, Čína. Ozbrojené oddíly rudých, bílých, ale také černých a zelených. Mladí kolchozníci, sovětsko-mongolské črezvyčajky, intervence, šílený baron Ungern-Sternberg, černí šamani, lamaistické kláštery, středověké žaláře Urgy, záhadný národ Lusů… a krásná komsomolka Altyn Tuulaj: „Svůj svět si musíme zasloužit!"... celý text

Po 17. knížkách, tohle bude nejspíš první kterou nedočtu a přeskočím na další. Nicméně si ji koupím, abych měl sérii komplet.

Hmm, i když mě to mrzí a fakt se snažím to nikdy nedělat, tak tento díl jsem nedočetl. V polovině knihy jsem to vzdal a jen letmo prolistoval ke konci. Nebavilo mě to, divný přeskoky mezi postavama, prostě nebavilo. Sorry. Vzhůru k dalšímu dílu.

Opravdu velká bída. Snové vyprávění, zbytečné postavy, divné zápletky a hlavně prostředí, které by bylo nepřehledné i s průvodcem po mongolsku pro žáky prvního stupně. Je hezké, že se autorka orientuje v době a prostředí, ale méně je někdy o hodně o hodně více

Tak trochu jiný JFK, který asi ocení nemnozí. Já jsem překvapivě spokojen, ale mám pocit, že mi na první čtení dost uniklo. Pro milovníky Jaroslava Haška a etnopisu Mongolska povinnost.

Bohužel sem to nepochopil a tudíž jsem to nedočtené zahodil. Na to že to autorka tak dlouho zdržovala, tak je to pěkná kravina.
2015 | ![]() |
2001 | ![]() |