Náhodná smrt patriarchy
Leif Davidsen
V průběhu jediného zasněženého dne dojde v Moskvě ke dvěma úmrtím. Ruský patriarcha zemře poklidně ve své posteli a chvíli poté je v zapadlém dvorku nalezen k smrti ubitý Dán Gabriel Lassen. Zdánlivě spolu tato dvě úmrtí nijak nesouvisí, ale doma v Dánsku přijde Gabrielovo dvojče Adam na podezřelé indicie, které ukazují na možnou souvislost. Při pokusu odhalit bratrovu vraždu se Adam vrací hluboko do vlastní minulosti: jeho rodiče se setkali v sedmdesátých letech v Sovětském Svazu a prožili zde dánsko-ruský milostný příběh. Dostane se však i do srdce moderního Ruska, kde se ekonomické a náboženské zájmy spojují do velké politické hry, která kromě jiného zahrnuje i boj o grónské nerostné bohatství. Je to hra, ve které se stěží odlišují přátelé od nepřátel.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2014 , Kniha ZlínOriginální název:
Patriarkens handelige død, 2013
Dost dlouho mi trvalo, než jsem se do knihy začetla, začátek plynul poněkud nezáživně, ani styl vyprávění mě moc nazaujal. V druhé třetině se to zlomilo a nakonec jsem závěr zhltla. Byl pro mě dost nečekaný.
Bavilo me střídání dějů ze současnosti Ruska a Dánska a za dob SSSR. I když je kniha fikce, pořád je dobré o tom mluvit, vliv církve, obchody, politika... I když se mi kniha cetla dobře, jsou pro me lepší o SSSR (treba Dítě c. 44) i dnešního Ruska (Ruda volavka).
Zajímavá kniha, která ale pro mě měla velmi nevyrovnané pasáže... někde stránky ubíhaly jako blesk, jinde jsem se i na dlouho zastavila a čekala, jestli se ke knize vrátím. Určitě ale kniha má zajímavý námět i rozuzlení a neměla by mezi detektivkami zapadnout.
Zpočátku trochu moc klídek a pohoda. Až postupně začíná děj nabírat na síle a zajímavosti. A řečeno slovy hlavního hrdiny a jeho matky - i když had shodí kůži, pořád je to had. To je stručná a výstižná charakteristika Ruska, kde se děj povětšinou odehrává.
Pěkná kniha. Zaujal mně popis toho ,jak historie ovlivňuje i současné Rusko .Přesto ,že to je román ,tak si myslím, že popis ruského myšlení a ducha, autor pěkně vystihl .A jak už psal někdo v komentářích ,Rudá volavka je lepší ,ale tohle je fajn čtení .