Námestie svätej Alžbety
Rudolf Jašík
![Námestie svätej Alžbety Námestie svätej Alžbety](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323868/bmid_namestie-svatej-alzbety-9Kc-323868.png?v=1629450238)
Pútavo napísaný román Námestie svätej Alžbety zobrazuje baladický príbeh lásky slovenského chlapca k židovskému dievčaťu počas Slovenského štátu. Výrazne zachytáva odporné výčiny gardistov a život v židovskom prostredí v čase príprav na hromadné transporty.
Romány Válečné Literatura slovenská
Vydáno: 1982 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Námestie svätej Alžbety, 1958
![onRock onRock](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/42571/42571-aKe.jpg?v=1415639962)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Geniálne, poetické a surové dielo. Nemilosrdné postavenie do svetla zlodejov a vrahov z radov Hlinkovych gárd v Slovenskom fašistickom štáte, ktoré dodnes slovenskí neonacisti tak veľmi obdivujú. Kiež by ho znovu niekto znovu sfilmoval so scenárom oveľa bližším tejto knihe.
![Domca1 Domca1](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/146785/m_146785-4cd.jpg?v=1472391936)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Citlivá práca s jazykom, vycibrený štýl, pôsobivé myšlienky hodné zamyslenia, brilantne napísané charaktery a premyslená psychológia, uveriteľná a realistická atmosféra, tiaživý pocit pri opise zla...dalo by sa pokračovať.
Jašíkov najznámejší román svojou kvalitou dosahuje štandardy svetovej literatúry velikánov svojej doby.
![wiix wiix](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/40166/40166-gbD.jpg?v=1393925709)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Najskôr som mala pocit, že už mám dosť kníh o druhej svetovej vojne a antisemitizme. No ako som obracala stránky jednu za druhou, štýl autorovho písania predčil dej a kniha ma skutočne zaujala. Obsahuje veľa pôsobivých viet a zamyslení sa.
"Tam, kdesi za červenastými strechami mali mená svoje hniezda, tam obracajú svoje hlavy, tam by sa rozleteli a vďačne by pochovali rozpomienku na široké a prašnaté námestie svätej Alžbety, ktoré sa stalo symbolom čohosi, čo nemožno pochopiť, čo je od samého koreňa nelogické, čoho sa možno len báť.."
![Simonovič Simonovič](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/208574/208574.jpg?v=1509284236)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Silný príbeh, a asi aj pravdivý, aj keď som nič z toho nezažil. O to viac, že je to slovenská literatúra. Hovorí nie len o láske, ale aj o tom aký je život, akí sú ľudia, že človek je schopný naozaj všetkého (či už v dobrom alebo zlom)
![Hissatam Hissatam](https://www.databazeknih.cz/img/users/89_/89581/m_89581-hbl.jpg?v=1459855068)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu som čítala ešte na strednej škole. Zanechala vo mne hlbokú stopu, určite odporúčam všetkým si ju prečítať. Stojí za zamyslenie. Opozícia lásky dvoch mladých ľudí vo svete vojny.
![adorjas adorjas](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/54967/m_adorjas-zr7.jpg?v=1540835533)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knižku som si prečítala na doporučenie mojej známej. Humanistické myšlienky o sile lásky. Dôkaz, že aj tuzemskí autori dokážu napísať silné diela s bohatou výpovednou hodnotou...(Veľká škoda, že v súčasnosti sa na nich už zabúda...)
![Sosovica Sosovica](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Až teraz som zistila, prečo nám to pred maturitami dávali ako odporúčanú literatúru. Určite ju aj ja všetkým odporúčam. Silne vyrozprávaný príbeh.
![adelinka adelinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
kniha ma veľmi pozitívne prekvapila....čo všetko dokážu ľudia urobiť pre peniaze, prestíž.....záver knihy som preplakala.....odporúčam prečítať si - hlavne tomu, kto povinné čítanie bral ako "povinné" a nečítal....
![lusila lusila](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38940/38940-WLY.jpg?v=1497607175)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Ja som vždy patrila k tým, ktorí mali prečítané všetky knihy povinného čítania. Neviem si však spomenúť, či medzi nimi bola aj táto, ak aj áno , určite nie v češtine. Takže preméra.
![maryzka maryzka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Slováci a II. světová válka? Tak tohle bylo těžký. na jedné straně židovští obyvatelé, na druhé slovaci a třetí skupina bylo etnikum romale. Jinak za Slovenského státu to obyvatelé měli těžší než v Čechách, nebot tisovci honili židi pomocí násili i peněz, kdy podplaceli němce, aby je odtud dostali. Vypisuje zbabělost lidí jak za peníze zaprodají vlastní babičku nebo hrstku statečných i když za to zaplatí svým vlastním životem. Každopádně tato kniha nám před rokem 89 poodhalila kus povahy, odvahy, zbabělost i statečnost lidí.
Židé druhá světová válka (1939–1945) zfilmováno slovenská literatura antisemitismus Slovenská republika 1939-1945 (Slovenský štát) arizace klerofašismus nacistické zločiny Hlinkova gardaAutorovy další knížky
1972 | ![]() |
1963 | ![]() |
1961 | ![]() |
1971 | ![]() |
1979 | ![]() |
U mňa veľmi zle načasovaná kniha. Začala som ju čítať krátko pred vypuknutím vojny u susedov, popri súčasnom dianí vo svete som už veľa krát nemala chuť čítať o negatívach vojny ešte aj v knihe. Predtým som vždy čítala knihy s tematikou holokaustu s presvedčením, že zlo takých veľkých rozmerov sme už ako ľudstvo pochovali do minulosti. Dnes si to už nemyslím, pokiaľ bude existovať človek, vždy tu bude hrozba, že obrazy z minulosti ožijú. Silne tragický koniec knihy, kde jedna tragédia predchádza druhej ma v tom iba utvrdil. Ani Remarque by sa za toto dielo nemusel hanbiť.