Naplaveniny
Garrett Boatman
Hlubiny zkažené Temže se stávají kolébkou pro návrat mrtvých, kteří lační po krvi. Zatímco mrtvoly brázdí vody města, další horda využívá chaosu. Hrnou se ze svých zločineckých doupat, rabují v bohatých londýnských čtvrtích, kde pálí a plení. Vyčerpaná policie a královnino vojsko bojují proti dvojí pohromě – lidské i nelidské – mladé kriminální gangy Londýna spojí síly, aby své město zachránily. Gangy vyráží na výpravu, jejíž vyprávění by člověku zajistilo přísun pití na zbytek života. Pokud přežije alespoň někdo, kdo bude moct vyprávět.... celý text
Tohle Zrnko si mě vůbec nezískalo.
Mám ráda zombie žánr a autorovi neodepřu, že měl skvělý nápad. Zombie lezoucí z vody a potřebu vypořádat se s nimi zase ve vodě. Žádné moderní období, ale viktoriánský Londýn. Pouliční gangy, které se mají s katastrofou vypořádat. Premisa mě nadchla a moc jsem se těšila.
Dostala jsem ale tuny, tuny a tuny různých jmen (lidí, míst, ...). Za to množství by se nemusela stydět ani Hra o trůny, jenže tohle je novelka! Když mě příběh uondal jmény tak, že jsem ho musela třikrát odložit, už to byl průšvih. A pak jsem se v té změti začala ztrácet i v příběhu - kolik je skupin, co všechno dělají a proč že to dělají? A opět to házím na přehršle jmen. Možná by to bez nich šlo lépe.
Bitky oceňuji, zombíci byli děsiví. Ale jsem z tohohle Zrnka akorát unavená.
Pokud máte rádi seriál Peaky Blinders a nevadí vám číst o vyvržených střevech, odkousnutých částí těl a hnijíícch mrtvolách (nebo spíš živolách?), čtení si užijete.
Atmosféra viktoriánského Londýna je zde vykreslena opravdu skvěle, jde z ní úplně cítit smrad všudypřítomných koňských koblížků, vlezlé mlhy a chladu a rozkladu, vzlínajícího z Temže. Děj je poměrně přimočarý a bez velkých odboček či vysvětlení, proč se tak stalo, se jde k věci. Tedy k zombie apokalypse, kdy z londýnských toků a kanálů vylézají naplaveniny - utonulí zombíci s neukojitelnou touhu po lidském mase a krvi. A nejsou to žádní šouraví chudáčci, ale pěkně slizské a útočné potvory.
Zúčtovat se s nimi rozhodnou zástupci gangů, kteří kvůli důležitému úkolu uchránit Londýn před nájezdy neživých upozadí své vlastní šarvátky a rozmíšky. A rozjedou ambiciózní a opravdu nebezpečný plán.
Děj se valí dopředu jako rozvodněná řeka a strhává čtenářovu pozornost.
Jediné, co čeřilo jinak výborný pocit z četby, bylo velké množství jmen, v nichž jsem se ztrácela. Každý člen gangu, bojující proti zombieapokalypse, tu má své jméno a stručný popis, i když je jeho životnost občas až směšně krátká. Ale to je jen malá vada na kráse.
Mám ráda zombie tematiku a v Naplavenách se ji podařilo zpracovat originálně a zajímavě.
Dokonce nechybělo občasné problesknutí černočerného humoru, který považuji v zombie žánru za velice důležitý.
Pokud máte rádi Anglii, zombíky a nevadí vám občasné chlístance krve a vyhřezlých orgánů, doporučuji vám Naplaveniny všema deseti!
„Naplaveniny“ jsou svižná, akční zombie vyvražďovačka, která vás vtáhne do noční můry na Temži. Připomíná atmosféru kultovní Noci oživlých mrtvol, jen přenesenou do ulic Londýna. Krátká, ale intenzivní zombie jednohubka, která nadchne každého fanouška nemrtvých!
Post-apokaliptický příběh z Anglie, v době, kde provoz zajišťují koňské síly a ulicemi vládnou gangy.
„Tři mouchy
dokážou zkonzumovat
koňskou mrtvolu
stejně rychle
jako lev.“
Víte, rozjelo se to tajemně, krutě a nádherně. Veškeré to napětí v tom bylo cítit. Londýnské řeky vydaly své mrtvé a ti vcházejí do ulic. Až sem to bylo perfektní. Pak jako by se pan spisovatel ztratil ve zdymadlech a příběh plul jen po řece a už nedal čtenářům nějaký nový závratný čin. Pak přeskok, který jsem nepochopil a najednou Londýn hoří. Pak Londýnské podsvětí mělo najednou nějak moc prostředků k vyhubení naplavenin, že mi bylo divné, kde to vůbec všechno sebrali. Tak že zatím co táhnou naplaveniny zdymadly probíhá po celém břehu několik setkání s lidmi. Vesměs to končí vítězstvím na střídačku. I když pocit, že se několik setkání opakuje ve vás neustále hlodá.
Citát: Takže ti hajzlové můžou lízt! Informaci si uložil do paměti spolu s dalšími užitečnými zjištěními, jako například že je třeba dávat pozor na policisty, kteří nosí podrážky z vulkanizované gumy, a že deštivé noci jsou nejlepší pro vloupání do skladů.
Musím však uznat, že pan spisovatel má tu dobu nastudovanou. Například využití koní ve starém Londýně je dechberoucí. Hlavně pak, co se s koněm děje, když „zemře při výkonu práce.“ Jak je pak celé koňské tělo využito – to už se dnes nedělá. A já dostal chuť na koňský salám. Ale zpět k podstatě příběhu. Pak dojdou na konec cesty a tady začal zmatek včetně úplně pokaženého konce. Naplaveniny jsou tak jen průměrným dílem, které by si zasloužilo víc přemýšlení a logiky a hlavně jiný konec.
Citát: Nezapomenu a dostaneš zaplaceno, pokud po dnešním večeru ještě někdo přežije.