Napoleonův kavalerista
Denis-Charles Parquin
Neobyčejně barvité paměti, zahrnující příběh dvanácti let života jednoho napoleonského jezdce. Parquin se dal jako šestnáctiletý zapsat k 20. pluku jízdních myslivců. Prošel bitvami u Jeny a Pruského Jílového i ruským zajetím, bojoval v tažení na Dunaji roku 1809, pak válčil na Pyrenejském poloostrově s Brity i se španělskými povstalci. Byl přijat k jízdním myslivcům císařské gardy a s nimi se bil v řadě střetů až do jara roku 1814, kdy byl osobně přítomen Napoleonovu odjezdu na Elbu. Jeho paměti vyprávějí nejen o těchto bojích, ale i o mnoha láskách, vášních a o řadě soubojů. Četba, která vás doslova vtáhne do života Napoleonových jezdců, jimž ležel svět pod nohama koní, ženy v náručích a slávu si dobývali čepelemi šavlí.... celý text
Mám rád knížky od J. Kovaříka, a to jak jsou tyto paměti opatřeny vysvětlivkami, tak člověk ještě daleko hlouběji si dokáže představit tu dobu, kdy hrdinství bylo na prvním místě.
Ano byla to doba , kdy protivník dokázal ocenit Vaší odvahu jako nepřítele. Byla to doba, která přála mladým a odvážným hochům, kteří byli plní ideálů.
Nebyl to jenom příkaz pro vojáka, ty musíš jít tam a tam. Pro ně to bylo něco jako poslání, a tak se k tomu i stavěli.
Opravdu nádherně vykreslená doba a příběhy, které tenkrát psal jeden malý Korsičan...
Po přečtení Napoleonova Granátníka (od stejného autora J. Kovaříka), jsem se ihned vrhl právě na Napoleonova Kavaleristu. A stejně jako u granátníka musím říct, že jde opravdu o povedené paměti. Je skvělé, že pan Kovařík nám zprostředkoval i tuto knihu, neboť tak můžeme nakouknout nejen do života pěšáka ale i do života kavaleristy. I jako minule je kniha zeditována a opatřena hromady poznámek, které dodávají potřebný podtext k samotným pamětím. Denis Charles Parquin napsal tyto paměti vskutku čtivě řekl bych možná až jako historický román. Bojoval ve Španělsku, u Jílového, byl zajat v Rusku a dělal strážce Napoleonovy osobní jízdní stráže. Opět nutnost pro milovníky této historické éry. Opravdu výborná kniha.
9/10
Vzpomínky pravého kavaleristy Napoleona. Anabáze do světa již dávno minulého, kdy jsme odkázáni na pravdivost pana Parquina s dovysvětlující douškou překladatele.
Zajímavý deník jednoho Napoleonova kavaleristy. Ještě zajímavější mi ale připadal doslov o jeho pozdějším životě. Super zpracování.
Autentické paměti skutečného účastníka Napoleonských válek. Pro milovníka tohoto období ideální volba.
Napoleon Bonaparte, císař, 1769–1821 napoleonské války Napoleonova Velká armáda 1. pol. 19. století
Opäť veľmi dobré spomienky francúzskych vojakov na napoleonskú éru. V porovnaní s Marbotom, ktorý písal najmä o vojenských operáciách, sa Parquin, aspoň v prvej časti, venuje skôr zážitkom z osobného života, opisuje zajatie po bitke pri Eylau, zajatie, ktorého význam si dnes vysvetľujeme inak. Bola to doba, kedy sa vojaci vzdávali na čestné slovo, doba, v ktorej sa bojovalo hlavne z česť a slávu a bratanie sa s nepriateľom bolo na dennej báze. V druhej polovici už opisuje hlavne vojenské ťaženia, počnúc bitkou pri Wagrame a vojnou v Španielsku, ktorá bola z celej napoleonskej éry najbrutálnejšia a končiac Napoleonovým odchodom na Elbu.
Klasicky dlhé a obohacujúce Kovaříkove poznámky dodávajú spomienkam odborný nádych, mnohé nejasnosti osvetľujú a dopĺňajú.