Nápovědi

Nápovědi
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201690/bmid_napovedi-1Vo-201690.PNG 5 13 13

Herečka vybírá z veršů svých oblíbených básníků ty, které pro ni znamenaly určité mezníky a které ji provázejí v jejím profesionálním i soukromém životě. V knize jsou zahrnuty nejen básně z pořadů, jež společně s Jiřím Adamírou i sama uváděla např. v pražské Viole, ale i takové, k nimž cítí hlubokou osobní vazbu a spřízněnost. "Láska je způsob, jímž se svět omlouvá za svou šerednost", a proto společným motivem výběru básní je také láska v mnoha jejích podobách.... celý text

Poezie
Vydáno: , Petrklíč

Slůník
08.03.2023 4 z 5

Osobní výběr oblíbené poezie napoví mnohé, napadalo mě, že bych raději naslouchala, než "jen" četla.

evelýny
21.02.2020 5 z 5

Krásný počin paní Hany Maciuchové, když nám čtenářům nabídla něco málo ze svých životních zkušeností a podala nám ruku, abychom i my zaslechli prostřednictvím vybraných básní své ,, vnitřní nápovědi, svůj prostor za obrazem, až ke své duši.“
Některé verše s vámi rezonují ihned, ale k některým se musíte prokousat a dlouho v nich hledáte ,,styčné body mezi žitím a poezií.“
Buďme trpěliví, protože verše jsou ,,milníky, které zachycují hlavně přítomný okamžik,“ náš, váš, můj, ale i jeho – samotného básníka.
,,V životě nic, co jde příliš snadno, nemá dlouhou životnost.“
Již teď vím, že brzy se má knihovna rozroste o verše Bohuslava Reynka, Violy Fischerové, Novelly Matvejevové.

,,Živím v sobě naději. Nechtěla bych se dostat tak daleko, abych ji již nepotřebovala.“
A mně nezbývá, než souhlasit.

P.S: Děkuji Vám, paní Hano Maciuchová. Děkuji na stotisíckrát…
P.P.S A děkuji i mým přátelům z této databáze za inspiraci. Děkuji, opravdu, fakt…

milamarus
10.01.2020 3 z 5

Nerozuměla jsem všemu. Nerozuměla jsem ani když jsem četla nahlas a opakovaně.... a ano, byla bych vážně překvapená, kdyby tomu bylo bývalo jinak. // Na druhou stranu ale myslím, že je pěkné stále ještě nečemu nerozumět, tápat a do čeho dorůstat... // Čtrnáctá příčka letošní ČV obsazena. Díky za doporučení martinaandulka, ZÓNA a Jana283. Vybírala jsem podle vás.

------------------------------------------------------------------
Guillaume de Machaut
TAK DOKONALE, PŘÍTELI

Tak dokonale, příteli,
jsem se vám vzdala,
že stačí, ať jste kdekoli,
jen chvíle malá,
abych vás vyhledala,
neb, kde jste vy, je srdce mé.
Kdyby se ta věc stala
a chtěl mě jiný, řeknu - ne.

Svou touhu, něhu, pocely
jen vám jsem dala
a v srdci vašem, přemilý,
je uschovala,
by láska neustálá
pojila pevně vás i mne.
Kdyby se ta věc stala
a chtěl mě jiný, řeknu - ne.

Jana283
22.03.2018 5 z 5

V záplavě odpadu rádoby celibrit malý neokázalý klenot, který pohladí duši.
Ta dáma ví, co znamená žít a milovat. Přijímám s pokorou s jakou bylo vytvořeno.

ZÓNA
06.01.2018 5 z 5

Jak sám název knihy napovídá, Hana Maciuchová nám předkládá svůj básnický svět, svoji kulturní vyzrálost a zároveň šarm, s kterým žije a vnímá krásu slov.
Svoje vybrané básně obohatila autentickými komentáři, z kterých vyzařuje zkušenost, ale především láska a bolest. Jak moc musela milovat svého muže Jiřího Adamíru, nalezne pozorný čtenář mezi řádky.
Verše jsou krásné, mě obohatily a rozněžněly především kratší básně, ať už se jedná o Holana, Préverta, ale i pro mě neznámých Zuzany Novákové, Vojtecha Mihálika, či Czeslawa Milozse.
Hana Maciuchová nám svým herectvím dala možnost prožít spoustu příběhů i básní. Tímto výborem nám dala nahlédnout do své krásné duše.
Jak by asi vypadala sbírka každého z nás, mít tak tu možnost vydat takovouto knihu?

artlucie
28.01.2017 5 z 5

Povznášející zážitek. Jak moc se toho dá říct "jen" za pomoci básní různých autorů a krátkých doplňkových textů.

Jaruš7
02.12.2016 5 z 5

Knižní potěšení a radost, mé jedny z nejmilejších básní spolu v knižní vazbě. Co víc si přát, snad další díl tak akorát, ověnčený kresbami, pak bude nebe nad námi, pak ožijí zas znovu básně a na světě zas bude krásně. Díky moc i za ty smutné.

jolii
12.03.2016 5 z 5

Tu knihu mám moc ráda. S láskou a citem vybrané básně, které je dobré číst v různých chvílích našeho života, něboť v nich lze nalézt stále něco nového, co nás právě osloví a zasáhne.

básníci básně poezie české herečky

Autorovy knížky

Hana Maciuchová