Napříč Antarktidou

Napříč Antarktidou
https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60583/napric-antarktidou-60583.jpg 4 3 3

Zážitky, zkušenosti a poznatky transantarktické výpravy britského společenství národů vypráví v této knize její vůdce V.Fuchs spolu s Edmundem Hillarym, vůdcem novozélandské podpůrné skupiny. Kniha líčí dva tisíce mil dlouhou cestu přes neznámá pohoří a neprozkoumaná ledová pole, kterou podniklo 12 mužů s nákladními auty, traktory a psími spřeženími, odvážný let přes jižní pól jednomotorovým letadlem a cestu k jižnímu pólu po stopách Scottovy výpravy. zdroj: mlp.cz... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Orbis

The Crossing of Antarctica

work
24.08.2024 4 z 5

Ideální záležitost do letních veder, která osvěží mrazy k -50 stupňům, zdoláváním ledových polí na moři i na souši, neustálým vyprošťováním uváznuté techniky, krmením psů tulením masem, a hlavně obrovskou dávkou odhodlání a vytrvalosti všech zúčastněných.
Na dnešní poměry je to kniha prastará, stránky měla vetché a písmo malé a nemáte ji tak šanci přečíst za dva nebo tři dny. Hillary je tu autorsky spíš jako tahák, text napsal Fuchs a napsal jej dobře. Jde o popis velmi autentický, skoro minutu po minutě, takže se nutně jednotvárnost krajiny promítá i sem, ale co byste chtěli - vlevo led, vpravo led, vpředu led, vzadu led. Tohle není příběh, ale dokument, a vzal jsem si z něj jedno předsevzetí: nikdy se nepokusím Antarktidu přejít.

Antarktida

Autoři knihy