Bestie
Dominik Dán
Brilantní detektivní román Bestie se odehrává po velkých společenských změnách, přesněji po sametové revoluci a následné amnestii v roce 1990, po níž se na svobodu dostává mnoho nenapravitelných zločinců. Někteří využijí pádu železné opony a opouští republiku. Za jedním z nich se přes polovinu Evropy táhne krvavá stopa, která se ale vrací domů. Recidivista po sobě zanechává zmasakrovaná a zneužitá těla žen, ale žádné otisky prstů. Kriminalistům ale přichází na pomoc nová metoda - analýza DNA. Na atraktivitě knize dodávají i změny perspektivy vyprávění, střídavě sledujeme vrahovy činy, Hlas, který ho nutí vraždit, a snahu detektivů chytit bestii v lidské těle...... celý text
Detektivky, krimi Romány Literatura slovenská
Vydáno: 2015 , Slovart (ČR)Originální název:
Beštia, 2006
Audio kniha ve slovenštině mě velmi bavila, byla to už má čtvrtá a rozhodně ne poslední :-)
Doporučuji audio knihu ve slovenštine. Poslouchal jsem to v autě a po 13h cestě jsem chtěl pokračovat dále :-)
Je to druhá kniha od tohoto pro mě objeveného autora. Noc plná lží byla první a líbila se mi o trochu více, ale tato byla stejně hodně dobrá.
Zdlouhavá kniha, místy zábavná. Škoda, že nebyla až tak moc napínavá, jako detektivky od jiných autorů. Ale jako kniha na nudné odpoledne vystačí dobře.
Neobvyklý pohled na práci kriminalistů v polistopadové době při vyšetřování série brutálních zločinů. Realistické, dost drsné, bez kudrlinek. Zcela netradiční pojetí kriminálního románu je určitě přínosem a chápu nadšené ohlasy, nicméně mně osobně tento styl moc nesedl…
4tá kniha ktorú som od Dána prečital v priebehu mesiaca, takže rozhodne nebude posledná.
Vůbec se nejedná o klasickou detektivku. Syrový příběh poněkud zoufalého oodělení vražd po sametové revoluci a cikánského psychopata. Barvitě napsáno, dobrý námět, avšak chybělo mi napětí, překvapení...
Jedna z nejlepších detektivek, které jsem v poslední době četla! Velmi si cením reálného popisu průběhu vyšetřování (jakým způsobem je vedeno, jak opravdu trvá dlouho apod.), naprosto lidských hlavních postav, popisu pachatele (není to žádný ,,ajnštajn" a má prostě kliku) a výborná byla také zatýkací scéna - asi na 5 řádků! Dán popsal zatýkání, jak mnohdy probíhá (naprosto nudně) a nekonaly se žádné divoké honičky, skákání po střechách a já jsem za to autorovi moc vděčná.. Takže za mě zcela určitě 5 hvězd a budu doporučovat dál.
Knihu som si vypočul nahovorenú a je to moja druhá kniha od Dána. Autor sa mi páči, páči sa mi jeho štýl písania. Teším sa na ďalšiu detektívku od neho... :)
A klidně dám pět hvězd. A hned vám řeknu proč.
Kriminálky nečtu už x let a to proto, že jsou přepálený, samý hektolitry krve, strašně úchylný vrahové a strašně geniální policajti, superhypermoderní vyšetřovací metody (zázraky ihned, nemožné do tří dnů) a hlavně... Všechny moderní romány jsou vlastně na jedno brdo.
A teď to přijde. Dánova Bestie se tomu naprosto vymyká. Tento bývalý kriminalista umí skvěle vyprávět, policajti jsou taky jen lidi, s někdy až morbidním smyslem pro humor (ale tady jim věříte, že jsou situace, kdy jim nic jiného už nezbývá), vrah je tedy taky magor no a ve výsledku to celé dohromady prostě funguje. Proto těch pět, i když jsem někde psal, že si to šetřím pro opravdové klády.
Zajímavě ujetý vrah, realistické vylíčení policejního života, reálné dialogy, chlapská mluva, čtivé.
Jenom konec nějak nevygradoval a byl do ztracena.
Jsem rád, že jsem se s tímto autorem potkal a zkusím i jeho další knihy.
Výborná detektivka, které ani v nejmenším neubližuje fakt, že čtenářovi je osoba pachatele známa od samého začátku. Velice čtivé a stejně jako místy děsivé, tak i humorné. Navíc autentický a přesvědčivý vhled do nedávné minulosti. Těším se na další autorovu knihu.
Recenze:
vraždy sérioví vrazi brutalita Romové, cikáni psychické problémy krádeže a loupeže DNA (genetika)Autorovy další knížky
2016 | Smrť na druhom brehu |
2007 | Cela číslo 17 |
2005 | Popol všetkých zarovná |
2012 | Uzol |
2013 | Básnik |
Mistrně popsaná beznaděj policajtů, kteří jsou již tak blízko... Tomu říkám detektivka!