Uzel
Dominik Dán
Případy Richarda Krauze série
1. díl >
V roce 1988 nastal v kariéře Richarda Krauze významný zlom - z pochůzkáře se stal detektivem. Hned první případ, vražda pracovníka ropné rafinerie, mu dává pořádně zabrat a namísto toho, aby se věnoval ženě Sylvii a malé dceři, zůstává v práci ještě déle než předtím. Možná i proto, že rozehrál velmi riskantní hru s prodavačkou z bufetu Valikou. Na oddělení vražd se mladého eléva policejního řemesla ujmou starší kolegové Hanzel a Burge a rozhodnou se z něho vychovat detektiva podle svých představ. Politická situace, soudruzi z ministerstva, „kolegové" ze Státní bezpečnosti, ale hlavně bezohlednost doby zavedou trojici detektivů do bizarního prostředí mezi ostnaté dráty táhnoucí se po celé státní hranici se západním světem. Tady se odehraje vražda vojenského pilota nadzvukových stíhaček, vražda, která má zničit Krauzovu kariéru hned na počátku. Před detektivem leží gordický uzel. Neví, jestli najde odvahu ho rozseknout. Zažívá něco, s čím se alespoň jednou za život musí popasovat každý správný muž...... celý text
Detektivky, krimi Romány Literatura slovenská
Vydáno: 2014 , Slovart (CZ)Originální název:
Uzol, 2012

Zpočátku jsem se dost ztrácela v postavách, ale nakonec jsem se přece jen zorientovala a překvapivě si to (až na ty výslechy STB) užila. Nejspíš se pustím i do druhého dílu a pak uvidím, jestli budu v sérii pokračovat. (Posloucháno jako četba na pokračování Českého rozhlasu.)

Posloucháno v rádiu v četbě na pokračování. Je to má první autorova knížka, moc mě to nenadchlo a nepřišlo mi to věrohodné, ale hodně naivní. Možná zkusím od D.D. další díl, ať vidím jaký byl postup v životě takového vyšetřovatele.

Ne, tak po dvou slibných krimi - Reminiscence a Kráska a zvíře - tuhle první ze série tedy opravdu nezdolám, po několika pokusech definitivně odkládám. Už ty socialistické kecy nemohu ani cítit, a to nejen pro ně samé, ale hlavně pro naivitu, přehnanost, nepřesnost a nevěrohodnost toho, jak to všechno autor podává - mj. ležérní rozprávění u výslechů na StB, naivní názory u již dospělé dcery emigranta apod. A Krauz měl úzké vazby na StB? Tak to se mi už znechutil on i celé jejich slavné oddělení. I s těmi jejich rádoby vtipnými dialogy.
Možná, ale jen možná, až tohle obrovské zklamání a odpor rozdýchám, mrknu se na nejnovější díly série...

Čím víc o době před rokem 1989 čtu, tím víc se dovídám v jaké špíně a nevědomosti jsem žila. Z praktik STB se mi zvedal žaludek. Ještě, že Kraus si nakonec zachoval tvář. Posloucháno na ČR.

Poslechnuto na ČRo, výborně načtené, zajímavý pohled do doby naštěstí minulé. Docela by mě zajímalo, jestli to na hranicí opravdu takhle fungovalo

Pěkná detektivka v podání Petra Stacha, skvěle načtená. Jen si člověk říká zaplať bůh, že jsou ty doby pryč. A doufat aby se už nic takovýho nikdy nedělo.

Poslouchala jsem jako audioknihu. Začátek se táhl jako sýr na pizze, ale stálo za to se do příběhu zakousnout. Postupně rozvyprávěné příběhy do sebe zapadávaly jako dílky puzzle a výsledné dílo z toho vzešlo pěkné. Chválím popisy morálních poklesů i dilemat. Doba bez příkras, lidi bez příkras, uvěřitelné příhody.

Tíživé, smutné, ... co do popisovaných událostí a postav. Velmi dobře vykreslené postavy postupující dějem a dotvářející celkový, tak ponurý obraz.
Velmi povedené!

Kniha, ktorou chronologicky začína séria. Príbeh sa totiž odohráva v roku 1988. V tomto roku sa Richard Krauz stane jedným z vyšetrovateľov na kriminálke. Spoznáva starých harcovníkov Hanzela a Burgera, ktorí ho zasvätia do všetkých tajov a nástrah ich života. Túto knihu som čítala hneď po knihe Klbko zmijí, ktorá sa odohráva o skoro 25 rokov neskôr a ten rozdiel je markantný. Myslím z pohľadu vývoja postáv. Je to samozrejme dané i tou dobou, ktorá sama o sebe bola veľmi ponurá, ale mňa až mrazilo nad moralným kompasom hlaných aktérov. V tejto knihe mi boli naozaj nesympatickí a nerozumela som ich správaniu. Ale DD opäť skvele vykreslil prostredie a napätie.

Po celou dobu poslechu jsem měla velmi stísněný pocit. Ta doba byla hrozná. Hlavní hrdina měl své vzestupy i pády. Využití pohraničního pásma tímto způsobem bylo pro mě novinkou.

Výborně vypointované! Mé první setkání s autorem, audio na ČRo a určitě se příležitostně kouknu po dalším titulu.

Poslouchala jsem jako čtení na pokračování, ČR. Moc zajímavé, hezky namluveno, těžká rozhodnutí kriminalistů, kdy vše není vůbec černobílé.
Praktiky STB, o kterých by měl mít každý povědomí a co se dříve dělo.

Čtení na pokračování, ČRo2
Zdařilá detektivka, i když víc, než samotný případ, mě zaujalo to dění okolo, jako soukromí Richarda, praktiky StB...
Výborně načteno.

Poslouchala jsem jako audioknihu a dala ji na jeden zátah. Nicméně - dlouho mi trvalo, než jsem se zorientovala v tom, proč je tam tolik postav a proč musím znát celou jejich historii. Nakonec to secvaklo, ale bylo to docela náročné. Náročné by nevadilo, ale v tom audiu to bylo zvláštní. Každopádně zajímavé ano. Nedělám si iluze, že by se něco takového v žádném případě nemohlo stát.

Pěkná, čtivá kniha. Jde spíš o příběh, který odhaluje fungování pohraničníků, kriminalistů a pracovníků Stb a vyšetřování vraždy je takovým bonusem. Velmi dobré vykreslení charakterů postav.

Vynikajici. I kdyz je to detektivka, resila se i vrazda, stejne mi nejzajimavejsi prislo vse okolo, chovani postav, prace Stb a jeji desivy vliv na zivoty obycejnych lidi.
Audio provedeni CRo opet skvele, Petr Stach jako vzdy excelentni nacteni.
Jdu hned zjistit, zda i dalsi dily jsou v audioverzi, moc rada si je take poslechnu.

Audiokniha Čro. Excelentní detektivka s nadstavbou. Nejednom, že jsem už dlouho neslyšela tak bravurní přednes audioknihy, jako teď od pana Stacha. Taky jsem dlouho nepotkala detektivku, která mě chytla natolik, že jsem ji celou poslechla na jeden zátah. Ta nadstavba v podobě slizkých praktik STB je třešnička na dortu tohoto díla. Určitě se na autora zaměřím a pustím se i do dalších jeho děl.

(SPOILER)
Úplnou náhodou jsem narazila na audio namluvené slovensky, dnes již bohužel nežijícím hercem Mariánem Geišbergem a úplně mě to pohltilo, možná i proto, že se jedná o konec 80-tých let, která jsem taky trávila v "našem městě" jako vysokoškolská studentka. Františkáni, Vysoká, Devínská Nová Ves a další a další místa mě přenesla zpátky do minulosti (a mládí...).
Atmosféra knihy, příběhy a jednotlivé dějové linky, které se zcela nenásilně protnuly, zasvěcení nováčka do policejní práce na oddělení násilné trestní činnosti, ale i všude přítomná státní bezpečnost... Super, určitě doporučuji k poslechu!

Zajímavá detektivka. Poslechnuto jako audiokniha na Českém rozhlase v super přednesu herce Petra Stacha. Budu muset vyrazit do knihovny pro další pokračování.
2016 | ![]() |
2007 | ![]() |
2005 | ![]() |
2012 | ![]() |
2013 | ![]() |
Tváří se to jako běžná detektivka, ale rychle vás vyvede z omylu. Dostanete totiž navíc tolik, až nás - dříve narozené zamrazí. Četla jsem dříve od autora zatím pouze 1 knihu, tak jsem moc ráda, že jsem se teď dostala na začátek. Ráda se s Richardem, u něhož došlo k prozření, budu po jeho vydařeném závěrečném kousku dále setkávat.