Naše rostliny v lékařství
Jaroslav Korbelář , Zdeněk Endris
Kniha obsahuje 202 vyobrazení, vždy na jedné straně popis rostliny, výskyt užívaná část, sběr a úprava, účinné látky a působení, užití a na protější straně velice kvalitní kresba. Jedna z nejlepších publikací u nás vydaných. 08-006-74
Starší kniha, která pojednává o našich rostlinách, které se používají na léčení různých neduhů, krásně zde vyobrazené, jejich popis, místo výskytu a k čemu se používají a jak je zpracovat. Pro ty, kteří se raději léčí bylinkami či rostlinami bez nutnosti užívat prášky či celkově chemii, je tato kniha ideální.
Úžasná knížka!
Snad všechno, co jsem chtěla kdy vědět o té které rostlině, jsem zde našla.
Krásné zpracování a opravdu pěkný popisek o všech bylinkách. Já tyto staré knížky o bylinkách a různé herbáře miluji a ráda si v nich listuji a stále nasávám stará dobrá moudra. Sbírání léčivých rostlin bylo povinné a díky tomu jsme se naučily jako děti znát různé druhy a co se z které bylinky sbírá a jak se která část suší. Poučné.
Vse uz bylo níže řečeno. Kniha je velmi prehledna, dobre popisna a ma prekrasne ilustrace. Mam ji stale pri ruce...a stale se z ní učím.
Souhlasím s Ithakou, tato kniha autorů Jaroslava Korbelaře a Zdeňka Endrise je i po 50 letech od vydání naprostá stálice.
Přehledná, praktická s krásnými ilustracemi Jindřicha Krejči. A ty jsou nejen krásné, ale i velice přesné se smyslem pro detail. A to většina knih o bylinkaření vydaných v posledních 2-3 dekádách se spoustou barevných fotografií nesplňuje. Přesnost výpovědi ilustrace je důležitá zejména pro laika, na fotografiích rostlin je spousta rušivých prvků a je zápotřebí i několika snímků různých částí rostliny pro přesnou identifikaci. A to nabízí pouze některé z těch novodobých
líbivých příruček.
V knize je kromě speciální části s jednotlivými druhy léčivých rostlin abecedně řazených dle lidových názvů ( samozřejmě, že nechybí i oboje botanické) uvedena spousta zajímavých informací, např. o třídění drog podle převládajícího účinku, o chemické povaze drog , složení hromadně vyráběných čajovych směsí, řada se již sice nevyrábí, některé si můžeme koupit v lékárně i dnes. Nechybí terminologický slovníček, použité zdroje, rejstřík...
Zub času se v tomto případě na atraktivitě knihy nepodepsal.
Stará a dobrá klasika. Děda mě podle ní učil před více jak třiceti lety nejdříve poznávat a posléze i sbírat léčivé rostliny. Vždycky když si jí beru z knihovny, vzpomenu si na naše cesty na Zebín a do Šárovcovy Lhoty za řepíkem, na mateřídoušku v Hrachovci a pupavy bezlodyžné pod hořickými Chlumy. Od devadesátých let vyšlo hodně knih zaměřených na bylinkaření, tahle je pro mne však naprostá stálice. Přehledná, praktická a s krásnými ilustracemi. Zapátrejte v antikvariátech, stojí za to!
Přehled rostlin - kresba, užívaná část, výskyt, popis, na co užívat, jakým způsobem užívat, kdy sbírat, účinné látky.
Chtěl bych tuto skvělou knihu sehnat v elektronické podobě. Víte někdo kde? Děkuji za typ. Rád si ji koupím i jako vázaný výtisk.
S knížkami o bylinkách a alternativním léčení se v poslední době roztrhl pytel, pokud možno v nich nesmí chybět barevné fotografie na luxusním křídovém papíře. Tahle knížka je ale klasika, kterou jsem objevila se svými prvním bylinkářskými pokusy někdy před třiceti lety a od té doby na ni nedám dopustit, vracím se k ní a hodněkrát mi pomohla s různými zdravotními problémy. Moc hezky zpracovaná, informativní, s překrásnými ilustracemi pana Jindřicha Krejči. :-)
Úžasný rádce a pomocník pro ty, kdo mají rádi bylinky a nebojí se využívat jejich sílu pro zdraví své, i svých milovaných..
Tato knihu v současné době vlastním 2x, někdo ji odložil na sběrný dvůr. Jedna je doma v knihovně druhá na chatě, jedna z nejlepších knih co o léčivých rostlinách vyšla i když je staršího data. Nepostradatelné rady pro sběr, sušení , všechno člověk nemůže mít v hlavě.